nlc.hu
Trend

A 2021-es Oscar-gála ruhái

Helyigényes szoknyák, karanténsikk és eleven műalkotások a vörös szőnyegen: a 2021-es Oscar-gála leg-leg-leg ruhái

Az idei Oscar-gálán a világsztároknak hosszú idő után először nyílt alkalmuk személyesen is felvonulni a vörös szőnyegen. Voltak, akik egyetlen ruhával is szinte bepótolták a pandémia okozta kihagyást, mások viszont mintha kijöttek volna a gyakorlatból a kényszerszünet alatt...

Bár a 2021-es Oscar-gála messze nem a megszokott körülmények között zajlott és – nem feltétlenül csak emiatt – meglehetősen unalmasra is sikeredett, annyi mindenképp a javára írható, hogy hosszú hónapok után ezt volt az első Zoom-mentes, a jelöltek jelentős részének személyes jelenlétében megrendezett díjátadó. A vörös szőnyegen pedig, legalább a vakuk villanásának idejére, szinte már nyoma sem volt a pandémiának.

Szoknyahangsúly

Amanda Seyfried

Amanda Seyfried (Fotó: Matt Sayles/A.M.P.A.S. via Getty Images)

Amanda Seyfried vörös tüll Armani Prive estélyije nem is lehetett volna stílusosabb: a kreációban a klasszikus hollywoodi glamúr egyesült a szociális távolságtartás másfél méteres szabályával. A szoknyarész átmérőjéből adódóan ugyanis aligha közelíthette meg bárki is ennél jobban a színésznőt.

Carey Mulligan

Carey Mulligan (Fotó: Matt Petit/A.M.P.A.S. via Getty Images)

Jóformán minden Oscar-gálán akad legalább egy olyan színésznő, aki eleven, női Oscar-szobornak öltözik. Idén Carey Mulligan vállalta be ezt az egyébként meglehetősen kockázatos ruhaválasztást. És milyen jól tette! A Valentino divatház 2021-es couture kollekciójából való, folyékony arany hatású szettjében nem csupán az idei díjátadó ruhaversenyén került egyértelműen az élmezőnybe, de minden idők egyik leglenyűgözőbb aranyruhás oscarozója lett.

Laura Dern

Laura Dern (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

A toll szintén egy olyan vörös szőnyeges divatklisé, mely pozitív vagy negatív irányba is elsüthető. Laura Dern esetében most az utóbbi történt. Értjük, hogy a koncepció a minimalista garbó és a sikkes tollszoknya stílus- és színbeli kontrasztjára épült. De ettől még a színésznő akkor is úgy nézett ki benne, mint egy két lábon járó tollseprű.

Gigamasnik

Halle Berry

Halle Berry (Fotó: ABC via Getty Images)

Halle Berry azok közé a sztárok közé tartozik, akik ritkán hibáznak a vörös szőnyegen, de akkor viszont ólajtónyit: ezzel a Dolce & Gabbana estélyivel ezúttal mind a szabását, mind pedig a színét tekintve alaposan mellélőtt. Valójában csak azt nehéz eldönteni, hogy a löttyedten lógó gigamasni, vagy az egészen értelmezhetetlen frizura állt-e hervasztóbban a színésznőnek.

Angela Bassett

Angela Bassett (Fotók: Getty Images)

Pedig egy megfelelően elhelyezett gigamasni igenis működőképes lehet, sőt. Rögtön itt van példának Angela Bassett tűzpiros Alberta Ferretti ruhája, melynek a hátuljára került – az elölről puffos ujjaknak látszó – masni. Na, ugye.

Elsőbálozók

Maria Bakalova

Maria Bakalova (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

A Borat 2.-ben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölt, 24 éves Maria Bakalova életében először vett részt az Oscar-gálán, így hozzá minden tekintetben passzolt a hercegnős, elsőbálozó stílus. A Louis Vuitton estélyi pedig tűpontosan annyi volt, ami ehhez szükségeltetett: nem több ugyan, de nem is kevesebb. 

Viola Davis

Viola Davis (Fotó: Matt Petit/A.M.P.A.S. via Getty Images).

Viola Davisnek viszont már messze nem ez volt az első jelenése a gálán, hiszen idén már negyedszer jelölték a díjra és 2017-ben meg is nyerte a szobrocskát. Ettől persze még nem volt tilos fehérben érkeznie, ám ez az Alexander McQueen kreáció egy erőteljesebb színárnyalatban sokkal ütősebb lehetett volna.

De hol voltak a maszkok?

Jelen helyzetben jogosan merül fel a kérdés: viseltek-e maszkot az Oscar-gála résztvevői? Ahogy az idei házigazda, Regina King a nyitóbeszédében ismertette: a díjátadón kizárólag oltott, több negatív koronavírus-teszttel rendelkező vendégek vehettek részt. Az eseményre ezúttal úgy tekintettek, mint egy filmforgatásra: a vörös szőnyegen, illetve a közvetítés alatt, míg a kamerák forogtak, a résztvevők kevés kivételtől eltekintve nem viseltek maszkot, azonban a szünetekben, illetve a színfalak mögött felvették a védőeszközt.

Indokolt és indokolatlan nadrágok

Glenn Close

Glenn Close (Fotó: Matt Petit/A.M.P.A.S. via Getty Images)

Glenn Close flitteres, kék ruhájának színe és szabása is telitalálat lehetett volna, ha a színésznő midiruhaként, nem pedig tunikaként viseli azt. A kesztyű jelenléte, akár a vírusjárvány okán, még csak-csak megmagyarázható, a nadrág viszont teljesen indokolatlan és felesleges választás volt.

H.E.R.

H.E.R. (Fotók: ABC via Getty Images)

A legjobb eredeti dalnak járó aranyszobrocska idei nyertese, H.E.R. akkor is zseniálisan nézett volna ki, ha az öltözékének nincs különösebb mondanivalója. A dalszerző-énekesnő azonban bálványának, Prince-nek állított emléket ezzel az indigókék, csillogó összeállítással, a legendás zenész ugyanis egy hasonló outfitet viselt az 1985-ös Oscaron, amikor ugyanebben a kategóriában átvehette a díjat a Purple Rain című daláért. 

Villantós

Andra Day

Andra Day (Fotó: Matt Petit/A.M.P.A.S. via Getty Images)

Az Oscar-gála vörös szőnyege nem feltétlenül az a hely, ahol minél több csupasz testfelületet kell közszemlére tenni. Másképp gondolta ezt a Billie Holiday megformálásáért jelölt Andra Day, aki egy nem sokat és azt sem a legízlésesebben takaró arany anyagdarabban érkezett. Saját bevallása szerint a szettjével Billie Holiday előtt szeretett volna tisztelegni. Sajnálatos, hogy inkább az aranyruhás Kardashianek előtt sikerült…

Zendaya

Zendaya (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

Az Oscar-gálás szexizést ugyanakkor lehet akár kifinomultan is csinálni: bizonyítékként mutatjuk Zendayát, és az ő kanárisárga, felül mindössze egy pánt nélküli melltartóból álló Valentino estélyijét.  

Pasztell

Vanessa Kirby

Vanessa Kirby (Fotó: Matt Petit/A.M.P.A.S. via Getty Images)

A Mundruczó Kornél Pieces Of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölt Vanessa Kirby öltözéke volt az idei gála egyik legnagyobb csalódása. Az alig rózsaszín Gucci estélyi kifogástalanul elegáns volt ugyan, azonban gyakorlatilag kiradírozta a színésznőt. Az összhatáson egyedül a rúzsa javított némileg, de közelítőleg sem eleget.

Chloe Zhao

Chloé Zhao  (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

A legjobb film, a legjobb női főszereplő, valamint a legjobb rendező kategóriában is Oscar-díjjal jutalmazott A nomádok földje rendezője, Chloé Zhao – Oscar-gála ide vagy oda – tartotta magát a tőle megszokott, letisztultan bájos stílushoz: egy apró csillámokkal díszített, nude színű, kötött Hermés ruhát vett fel, melyhez egyszerű tornacipőt húzott. Az öltözékkel a karanténsikket is becsempészte a gálára.

Eleven műalkotások

Celeste Waite

Celeste Waite (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

A Hear My Voice című daláért a legjobb eredeti dal kategóriában jelölt Celeste Waite a jelölését ugyan nem váltotta díjra, viszont talpig Gucciban, kezében egy anatómiailag korrekt szívet formázó táskával úgy festett, mintha egy festményről lépett volna le, mindemellett az esemény egyetlen említést érdemlő fekete estélyijét is behúzta.

Regina King

Regina King (Fotó: Chris Pizzello-Pool/Getty Images)

Regina King jégkék, szárnyas ujjú, selyem estélyije 140 óra munkával, 80 méternyi varrással, 62 000 flitterrel, 3900 halványan csillogó és 4500 sötétebb tónusú Swarovski-kristály felhasználásával készült a Louis Vuitton műhelyében. És bizony el kell ismerni, hogy egyetlen másodpercért, egyetlen öltésért, egyetlen flitterért és egyetlen kristályért sem volt kár. Műalkotás született ugyanis.

Még több Oscar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top