nlc.hu
Trend

50 mosás, és dobd ki a bugyidat

Szakértők mondják el, hány mosás után érdemes kidobni egy alsóneműt

A legtöbben addig hordunk egy alsóneműt, amíg az el nem szakad vagy ki nem fakul a sok mosástól, ám az egészségügyi szakemberek szerint ezzel nem teszünk jót a bőrünknek.

Időnként nem árt rendet tenni a bugyis/alsógatyás fiókunkban a szakemberek szerint. Az Elite Aesthetics nevű londoni kozmetikai klinika vezetője, dr. Shirin Lakhani szerint időnként ki kell dobnunk az alsóneműinket a külső állapotuktól függetlenül, és ez különösen azokra a darabokra igaz, melyeket gyakran hordunk edzéshez és sportoláshoz, mert a sok izzadtság befogadása bizony nem tesz jót nekik – írja a ladbible.com.

Bugyik a napon (fotó: Getty Images)

Bugyik a napon (Fotó: Getty Images)

Az orvos szerint az alsóneműnk végig közeli kapcsolatban van a bőrünkkel és az intim területünkkel, emiatt pedig különös figyelmet igényel, és jóval gyakrabban kellene újakat beszereznünk belőlük, mint a többi ruhadarabunkból. Rengeteg elhalt bőr kerül ugyanis rájuk, és ezzel együtt számos baktérium is: hasznosak és ártóak egyaránt. A legtöbb közülük ugyan elpusztul mosáskor, de például az E.coli baktériumokkal nem mindig bír el a mosógép, ez pedig a ruhadarab hosszú távú hordása esetén könnyen bőrirritációhoz, kiütésekhez, fertőzéshez vezethet. Narendra Pisal londoni ginekológus emiatt azt javasolja, hogy egy átlagos pamutból készült alsóneműt maximum ötven mosásnyi időre tartsunk meg, de ha korábban irritációt okoz, természetesen ennél korábban is lecserélhető. Természetvédelmi okokból ha lehet, ne csak simán a kukákba dobjuk be őket, hanem vigyük őket ruha-újrahasznosító pontokra, mert itt begyűjtve később hasznos alapanyagai lehetnek például matracoknak vagy autóülések huzatjainak.

Alsóneműkről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top