nlc.hu
Trend

Áfafizetés az unión kívülről érkező áruk után

Júliustól nagy változás jön az online vásárlásban, drágábbak lesznek az unión kívülről érkező termékek

Megszűnik a 22 eurós áfamentes értékhatár júliustól, így minden egyes unión kívülről érkező áru után áfát kell fizetni. Drágábbak lesznek a filléres kínai bigyók.
Internetes vásárlás

Júliustól két nagy változás lép életbe az internetes kereskedelem európai uniós szabályozásában: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, illetve egyszerűbbé válik az áfafizetés – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ez azt jelenti, hogy minden unión kívüli országból érkező áru után áfát kell fizetni, vagyis drágábbak lesznek az Aliexpressről vagy eBayről rendelt, és Kínából érkező pár dolláros bigyók, hiszen ezek után is ki kell fizetni az áfát. Arról nem is beszélve, hogy a 10-15 ezer forintba kerülő termékek sem fognak „átcsúszni” a vámon, hiszen minden árura ráteszik az áfát.

Könnyítést jelent ugyanakkor, hogy a jövőben kevesebb adatot kell majd megadniuk az ügyfeleknek az import árunyilatkozaton a NAV-nak a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeknél. Ilyen csomagoknál ezután két új lehetőség is kínálkozik az áfafizetésre:

  • Az Európai Unión kívüli eladók, ha az Európai unió több tagállamába is értékesítenek, regisztrálhatnak az IOSS (Import One Stop Shop) rendszerbe. Ekkor a vevők vásárláskor megfizetik az eladónak a termék áfáját. A rendszert használó eladónak elég egy tagállamban bejelentkeznie, és a vásárlótól beszedett áfát oda befizetnie. A befolyt összeget a tagállami vámhatóságok az áru rendeltetési helye szerint elosztják egymás között.
  • A másik lehetőség, hogy a szállítmányozók a „Különös szabályozás” (SA – Special Arrangement) alkalmazásával egyszerűsíthetik az áfafizetést, ha ennek használatát előzetesen bejelentik. A különös szabályozás csak akkor lehetséges, ha a vámeljárás ugyanabban a tagállamban van, ahol a küldemény címzettje is. Az SA alkalmazásakor az áfát a küldemény kézbesítéskor a szállítmányozó szedi be a címzettől, majd időszakonként összevontan bevallja és megfizeti az adóhivatalnak.

Ha sem az eladó, sem a fuvarozó nem alkalmazza a könnyítéseket, az áfát a címzettnek a behozatali vámeljáráskor kell megfizetnie.

(MTI / nlc)

Rendelés Kínából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top