nlc.hu
Trend

Megújul a pesti alsó rakpart

Megújul a pesti alsó rakpart a Kossuth tér és a Margit híd között

Hamarosan megköthető a szerződés a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti részének megújításáról.

Megszületett a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részének megújításáról szóló közbeszerzési eljárást lezáró döntés, a szerződés május 26-ától megköthető – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A munkálatok során szélesítik majd a járdát, növelik a forgalomcsillapított szakaszt, kiveszik a szalagkorlátot az útpálya mellől és fákat ültetnek. Az út felújításával egy időben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak ki, a gépjárművek sebességét pedig óránkénti 30 kilométeresre csökkentik.

A beruházás célja egy egységes, emberközeli, rekreációs helyszínként szolgáló Duna-part kialakítása a pesti oldalon, a Carl Lutz rakparton már kiépült sétány folytatásaként.

Pesti alsó rakpart

Kerékpárosok, gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton az Országház előtt 2021. április 24-én (Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

A közlemény szerint a gyalogos sétány arculata a rakpart Parlament előtti szakaszához fog illeszkedni, gránit kockakő burkolattal és 35 fával. A sétány kialakítása érdekében a Markó utcai lehajtó támfalát a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével átépítik.

A sétány a Margit híd környezetében többnyire 5-6 méter széles lesz a lépcsős partfal északi végpontjánál egy kiszélesedő térrésszel és az oda vezető új gyalogos-átkelőhellyel. A Margit hídtól délre fasor lesz a sétány középvonalában.

Az Id. Antall József rakparton a Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér közötti szakaszon megmarad a közúti funkció 2×1 forgalmi sávon, és gyorsabb, könnyebb gyalogos lejutási lehetőséget biztosítanak a felső rakpartról a Duna-partra.

(MTI)

Ez is a rakpart:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top