nlc.hu
Trend

Visszaesett a bűnözés

Jelentősen visszaesett a bűnözés a járvány alatt, leszámítva ezt a két bűncsoportot

Sajnos nem volt tartós a bűnözés visszaesése.

Az emberek többet voltak otthon, az utcák üresebbek voltak, így csökkenhetett az olyan bűncselekményeknek a száma, mint például a járműlopás, a betöréses lopás, a rablás és a testi sértés – írja a The Guardian nyomán az Infostart

Rendőrautó szirénája

Fotó: Pixabay/Diego Fabian Parra Pabon

Egy 27 európai, amerikai és ázsiai város adatai alapján készített felmérés úgy találta, harmadával esett vissza a bűnözés mértéke úgy általában a lezárások ideje alatt – azokat követően azonban ismételt emelkedés kezdődött meg.

Az egyes bűncselekmény-típusok az alábbi mértékben estek vissza:

  • rablás 46%
  • járműlopás 39%
  • támadások 35%
  • betörés 28%
  • zsebtolvajlás és bolti lopás 47%.

Az adatok azt mutatják, hogy azokban a városokban mutatták a legnagyobb visszaesést a bűncselekmények, amelyekben a legszigorúbbak voltak az intézkedések, ugyanakkor az olyan helyeken is csökkent a bolti lopások száma, mint Malmö vagy Stockholm, ahol csak kérték a lakosságot arra, hogy maradjon otthon.

A gyilkosságok számára azonban kevésbé hatottak a lezárások a Nature Human Behaviorben publikált kutatás szerint: azok száma mindössze 14 százalékkal esett vissza. Ennek oka lehet az is, hogy sok gyilkosság történik az emberek otthonában, de az is, hogy a szervezett bűnözés működése is változott a lezárások alatt.

Hasonlóképpen jelentősen megnőtt a családon belüli erőszak, valamint a lezárás alatt eléggé elterjedtek a kerékpárlopások, mivel az embereknek alternatív közlekedési eszközökre volt szükségük – állítja Tom Kirchmaier professzor, a London School of Economics rendőrségi és bűnügyi kutatócsoportjának igazgatója.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top