nlc.hu
Trend

Időjárás: úton van Magyarország felé a lehűlést hozó front

Időjárás: csütörtökön enyhül a fülledtség

Egy komolyabb front halad át az országon, a nyomában lehűlés várható.

Kontinensünk keleti felén, valamint az Atlanti-óceán partvidékén magasnyomás alakítja az időjárást, de a mediterrán térségben és Skandináviában is anticiklonális hatások érvényesülnek. Ezeken a helyeken tehát napos idő a jellemző, csapadék csak elvétve, leginkább Észak-Európában fordul elő.

Ezzel szemben a Benelux-államok felett sekély ciklon örvénylik, amelynek hullámzó hidegfrontja Lengyelország irányába, az Alpokon át Olaszország felé húzódik. A ciklon területén már jóval több a felhő, és több helyen fordul elő zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás és jégeső is kialakul, Észak-Olaszországban és Svájcban 80-100 mm csapadékmennyiséget regisztráltak.

A front hőmérsékleti választóvonal is, attól keletre 30, 37 fokot mérnek, míg a hidegebb oldalán jóval 30 fok alatt alakul a csúcsérték. Csütörtök estig a Kárpát-medencén is átvonul a front, és csütörtökre már országszerte mérséklődik a meleg.

Időjárás: front vonul át az ország felett

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig

Nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, kiderül az ég, de a középső és a keleti országrészben reggelig felhősebb idő várható. Csütörtökön napközben főként a Tiszántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, máshol csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést.

Több hullámban számíthatunk záporokra, zivatarokra, amelynek súlypontja egyre keletebbre helyeződik: estétől főként a középső országrészben, csütörtökön pedig már egyre inkább a keleti megyékben várható zápor, zivatar, amelyeket néhol akár jégeső, viharos erejű szél, illetve felhőszakadás is kísérhet. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 23 fok között alakul, nyugaton számíthatunk az alacsonyabb, keleten pedig a magasabb értékekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 27 és 33 fok között várható.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top