nlc.hu
Trend

Igen, őszülünk és nincs ezzel semmi baj

Igen, őszülünk, és nincs ezzel semmi baj… vagy ha nő vagyok, akkor mégis?

Az ősz hajat még mindig az idősekhez kötjük, miközben a legtöbbünknél már a harmincas éveinkben intenzívebbé válik a deresedés, és az ötvenes éveinkre nagy eséllyel fehér lenne a hajunk. Akkor miért lepődünk meg, ha középkorú, vagy fiatalabb nő elengedi a festés mizériáját?

Sarah Jessica Parkert a múlt héten egy étterem teraszán üldögélve fotózták le, miközben barátjával, a műsorvezető Andy Cohennel töltötte a szabadidejét. A teljesen hétköznapi jelenet mégis bejárta a világot, mégpedig azért, mert az egyébként már nem tini, 56 éves színésznő ősz hajjal mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Nem ez az első eset, hogy hírérték lesz egy nő ősz hajszíne

Vagy az, hogy nem húszévesnek próbál meg kinézni ötven pluszosan. Az igazság az, hogy még mindig meglepettséget okoz, amikor egy középkorú nőt a természetes valójában látnak. Emlékezzünk csak Keanu Reaves esetére, amikor kéz a kézben jelent meg barátnőjével, Alexandra Granttal a LACMA Art + Filmgála vörös szőnyegén. A kommentelők egy része nem értette, hogy az 55 éves férfi hogyhogy egy hasonló korú párt választott. Hogyhogy nem egy huszonéves mellett feszít, aki simán lehetne a lánya is?  Nagyjából ezt szoktuk meg hasonló korú kollégáitól, legyen szó Leonardo Dicaprióról, aki rendszerint fiatal modellekkel jön össze, vagy Vincent Casselről, aki egy nála 31 évvel fiatalabb lányt vett feleségül. Ezeken a kapcsolatokon is lehetne bőven lamentálgatni, (hogy például mennyire kiegyenlítettek ezek a viszonyok), ám a legtöbb esetben nem zúgolódnak a rajongók. Bezzeg, ha a nő az idősebb, ott már felmerül a gyanú, biztos valami hátsó szándék van a dologban, mégis mi más kellene a férfinek egy öregedő nőben, mint a pénze, a befolyása, esetleg a hírneve?

Igen, őszülünk és nincs ezzel semmi baj

Alexandra Grant és Keanu Reeves a 2019-es LACMA Art + Film gálán (Fotó: Michael Kovac/Getty Images for LACMA)

Nagyon úgy fest, ha egy nő öregszik, azt kellemetlen látni, legalábbis a hozzászólások alapján olybá tűnik, nehezen értelmezhető, ha egy nő nem akar dacolni az idő múlásával, és úgy idősödik, ahogy azt a genetikája és az életmódja predesztinálja. Egyébként valahol érthetők az egyes hozzászólók reakciói, hiszen azt szoktuk meg, hogy a hírességek izomból tesznek azért, hogy jóval fiatalabbnak nézzenek ki a koruknál. Nyilván ez elvárás is feléjük, ha ezt nem tennék meg, valószínűleg jóval kevesebb szerepet, fellépési lehetőséget kapnának, és nagy eséllyel a rajongók egy része is szétszedné őket azért, mert meg mertek öregedni. Az ősz haj épp ezért tiltólistás a körükben, hiszen a deres hajról egyértelműen az öregedésre asszociálunk. Amúgy tévesen, ugyanis általánosságban elmondható, hogy a nők és a férfiak egyaránt már a harmincas éveikben kezdenek el jócskán őszülni, és 50 éves korukra a hajuk nagy része fehér, vagy ezüstös lenne. Ha a többség nem rejtené el hajfestékkel.

Új szelek fújnak

Negatív hozzászólások ide, megdöbbent kommentek oda, a fiatalság kultusza azért egy kicsit repedezni látszik, hiszen a divat és a filmiparban is egyre nagyobb szerepet kapnak az idősebb emberek, ráadásul nem a kisnyugdíjas, zsörtölődő öregek karakterébe tuszkolva, hanem mint fizetőképes, aktív csoport tagjaiként jelennek meg. Ez persze összefügg a nyugati társadalmak demográfiai változásaival, pontosabban azzal, hogy egyre több az idős ember, egyre tovább élünk, és azt sem lehet kivenni a képletből, hogy a fejlett országokban pont az ötven feletti korosztály számít a legfizetőképesebb rétegnek. Mindezek olyan változások, amikre reagálni kell a társadalmaknak, és a nemzetközi gazdasági életben már érezhető is egy trendváltás:

több gazdasági szegmensben kezdik felismerni, hogy a lakosság elöregedése óriási piaci lehetőségeket teremt. A mai, nyugdíjaskor felé haladó generáció ugyanis többet fogyaszt és költ, mint elődei.

Mindez pedig azt is hozza magával, hogy a fizikai változások mellett egyre lényegesebb, ki hogy érzi magát a testében, az életében, egyre gyakoribb és elfogadottabb az a felfogás, hogy mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Persze ma könnyebben is érezhetünk így, hiszen hogy jóval több az eszközünk arra, hogy egészségesen éljünk, és általa hosszabb ideig fiatalabbak maradjunk, mint az elődeink korában. Nem véletlen, hogy a szociológusok és pszichológusok is többféle korfogalmat használnak, mint a ’real age’, ami a számokban kifejezhető kort jelöli, a ’look age’: amennyinek látszik az illető, a ’do age’: amennyit a tevékenységei mutatnak, és a ’feel age’: amennyinek érzi magát az ember.

Mi áll az őszülés hátterében?

A hajban található pigmentszemcséket termelő sejtek, a melanocyták  kétféle pigmentet termelnek: a fekete vagy sötétbarna színű eumelanint, illetve a vöröses-sárgás fenomelanint. A melanin ezután a hajat felépítő fő fehérjét, a keratint termelő sejtekbe, a keratocytákba kerül.

Az őszülés kezdetén a melanocyták még jelen vannak a szőrtüszőkben, azonban aktivitásuk már lecsökkent. Mivel kevesebb pigment kerül a hajszálakba, azok világosabb színűek lesznek. Az idő előrehaladtával a melanocyták elhalnak, ezzel megszűnik a színtermelés, vagyis az adott hajszál a következő kinövéskor ősz lesz.

(Forrás: Egészségkalauz)

Még ha apró lépésekben is, de egyre inkább haladunk afelé, hogy az öregedni nem ciki, nem kell mindenáron fiatalabbnak látszani, és ezt az új hozzáállást erősítik az olyan vezető divatmagazinok is, amelyek időről időre idősebb nőket szerepeltetnek a címlapjukon. Mint a nyolcvanas éveiben járó Jane Fondát, vagy a százéves modellt, Bo Gilbertet. Az idősebbeknek szóló kampányok miatt egyre sikeresebbé váltak azok a hivatásos modellek is, akik bőven hatvan fölött vannak. Hogy csak néhány nevet említsünk: Carol Alt, Carmen Dell’Orefice vagy Beverly Johnson. Mindezek a törekvések – még ha azok gazdasági megfontolásból is történnek – egy nagy adag motivációt adnak azoknak a hétköznapi nőknek, akik egyre inkább tapasztalják magukon az idő múlását (legyen szó az idősödő bőrről, vagy az őszülő tincsekről), és mégsem akarnak mindenáron küzdeni ellene. 

Igen, őszülünk és nincs ezzel semmi baj
Megnézem
Összes kép (3)

Mint azok a vegyes korú nők, akik az Instagramon található Grombre nevű oldalon szerepelnek, és úgy döntöttek, nem festetik tovább a hajukat. Akad köztük idősebb és fiatalabb is, például olyan 26 éves, akinek az első ősz hajszála 12 évesen jelent meg, míg másikuk 13 évesen kezdett el deresedni. 

„A 20-as és 30-as éveimben végig festettem a hajam. 39 éves koromban anyukám bátorítására elengedtem az őszülésemet, és most már SZERETEM a deres hajamat!” – írja bemutatkozásában az egyik nő, aki édesanyjával szerepel a Grombre oldalán.

Másikuk arról írt, hogyan határozta el magát.

„A döntésem, hogy természetes ősz leszek, annak a konkrét pillanatnak köszönhető, ami majdnem 3 évvel ezelőtt történt. Alaposan megnéztem magam a tükörben, és azon tűnődtem, mi lesz, ha abbahagyom a hajfestést. Először nem tudtam elviselni a gondolatot, hogy idősebbnek nézek ki” – írta meg a tapasztalatait, és saját bevallása szerint ma magabiztosabbnak érzi magát, mint amikor festette a tincseit. Szerinte érdemes kipróbálni együtt élni az őszüléssel, hiszen nincs benne semmi visszafordíthatatlan, semmi kockázat: ha nem tetszik, bármikor be lehet ugrani a fodrászatba egy hajfestésre.

„Jobb színezőt nem is találhatnék. Nem is érezhetném magam felszabadultabbnak, nem is lehetnék jobban önmagam. Hálás vagyok ezért a mozgalomért… ezért a felszabadultságért, ezért az őszinteségért. Ez nem csökkenti a szépséget, hanem fokozza és bátorítja azt” – írja egy másik fiatal nő, aki imád ősz lenni.

Legyen ez a te döntésed

Néhány fodrászt is megkérdeztem a témával kapcsolatban, és a szakemberek egyetértettek abban, hogy több nő engedne az ősz tincsek érvényesülésének, ám végül mégis a festés mellett döntenek, mert úgy érzik, meg kell felelni a fiatalos elvárásoknak. Így gyakran csak akkor hagynak fel a festéssel, amikor közelebb kerülnek a nyugdíjhoz, de sok esetben még így is befolyásolhatják őket a családtagok, barátok, akik talán öregesnek találják a fehér tincseket.

A tanácsadók azonban azt mondják, hogy saját magunknak kell mérlegelnünk, veszteségként vagy értékként fogjuk fel az őszülést. Vizsgáljuk meg az érzéseinket és ne mások véleménye alapján hozzuk meg a döntésünket.

Ha félünk a lenövés időszakától, érdemes egy szakemberhez fordulni, akivel át lehet beszélni a lehetőségeket, ahogy azt is, hogy milyen frizura lehet a legelőnyösebb az új, természetes színnel. A hírességek fodrásza, Jack Martin például az elmúlt néhány évben küldetésének tekintette, hogy bizonyítsa, az őszülő haj soha nem megy ki a divatból. Ezért kifejlesztett egy technikát, amely lehetővé teszi klienseinek, hogy fokozatosan el tudják hagyni a festéket. Martin előtte-utána fotókat is közzétesz ezekről az átalakulásokról, amelyek valószínűleg sokunknak meghozzák a kedvét ahhoz, hogy egy ponton engedjünk az ősz hajszálaknak.

Fotó:

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top