nlc.hu
Trend

Ecet a kertben

Még mindig tud újat mutatni: az ecet a kertben is igazi kincs

Azt a kevésbé gyakorlott háziasszonyok is tudják már, hogy az ecet valójában mindenre felhasználható: takarításhoz, mosáshoz, ablaktisztításhoz. De mit keres a kertben?

Vannak, akik úgy tartják, hogy az ecet trágyázásra is kiváló, de ez sajnos nem igaz, mint ahogy a talaj pH-értékét sem képes növelni, hiszen savas és nem lúgos kémhatású. De akkor mire használható a kertben?

Ecet a kertben

Sok mindenre bevethető, de például talajjavításra nem (Fotó: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao)

Csigák ellen

Az ecet kiválóan alkalmazható csupasz csigák ellen. Azokon a területeken, ahol a legtöbbet látunk belőlük, locsoljunk ki egy kis ecetet vagy hígítsuk egy kis vízzel, és a csigák nem fognak visszatérni a kertünkbe.

Gyomirtóként

Az ecet, mint sav, alkalmas lehet a gyomok irtására is. Az ecetsav ugyanis elszárítja a gyomok föld felett lévő részét, sok esetben még gyorsabban is hat, mint a glifosat hatóanyagú gyomirtószerek többsége. Ahhoz, hogy kifejthesse hatását, érdemes minél magasabb, lehetőleg 20 százalékos vagy magasabb savtartalmú ecetet használni, de mivel nemcsak a gyomokat pusztítja el, hanem az ültetett növényeket, például a füvet vagy a zöldségeket is, alkalmazása kellő körültekintést igényel – írja a Gardening Know How.

Ecet a kertben

A növények meghálálják a törődést (Fotó: Getty Images/Helin Loik-Tomson)

Hasznos tudnivalók még:

  • Tudni kell, hogy az ecet a gyökérzetre nincs semmiféle hatással és leginkább csak az egynyári gyomokkal szemben válik be. Az évelő gyomokat ajánlott továbbra is a hagyományos módszerrel kihúzni vagy kiásni a földből.
  • Az ecetes gyomirtást még tavasszal, az ültetési időszak előtt, lehetőleg olyan időpontban célszerű elvégezni, amikor az előrejelzések alapján a következő napokban száraz idő várható, hiszen az eső lemoshatja a növényekről. 
  • Az ecet nagyszerűen használható még fertőtlenítésre, így például a vágóeszközöknél a gesztenye, juhar, rózsafélék, dísznövények baktériumai ellen. A fertőtlenítéshez 50 ml 10 százalékos töménységű háztartási ecetet 1 liter vízben kell feloldani.

Hangyák ellen

Az egyik legjobb megoldás lehet a hangyák ellen az ecet. Nincs más dolgunk, mint az ismert vonulási területeket, ajtókat, ablakokat bepermetezni ecettel, és már meg is oldottuk a hangyakérdést.

Ecet a kertben

A hangyák és a csigák kifejezetten utálják az ecetet (Fotó: Getty Images/boonchai wedmakawand)

Permetezés

Gomba- és baktériumölő tulajdonságai miatt lemosó permetezésre is lehet használni az ecetet, nagyjából 20 liter vízhez keverjünk hozzá 0,5-1 liter 20 százalékos ecetet, a rovarkártevők ellen kifejezetten hatásos

Kerti szerszámoknak

A kerti szerszámokat és csapokat megtisztíthatjuk a rozsdától, ha éjszakára hígítatlan ecetbe áztatjuk. A kinti téglafalon kalciumos lerakódások képződtek? Az ecet ezt is megoldja! Keverjük össze fele-fele arányban vízzel, majd spricceljük rá a felületre, és várjunk, amíg kifejti hatását.

És még egy:

Bár trágyázásnál nem fogjuk hasznát venni az ecetnek, a kerti vagy a bolti vágott virágokat bármikor felfrissíthetjük vele. Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy literenként két evőkanálnyi ecetet és egy teáskanálnyi cukrot adagolunk a vizükhöz.

Kert után egy kis rendszerezés:

(Nyitókép: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top