nlc.hu
Trend

Ruhakímélő mosási tippek

3 tipp, hogy jobban bírják ruháink a mosást

Egyszerű dolgok, mégis, sokszor nem figyelünk rájuk.

5,8 millió tonna ruhát dobunk ki évente, amiket ráadásul alig hordunk, mert pár mosás alatt kinyúlnak, kifakulnak. Mit tehetünk ilyenkor? A legkézenfekvőbb megoldás persze az, hogy jobban megválogatjuk, mit vásárolunk meg, és nem költjük feleslegesen a pénzünket rossz minőségű darabokra. Az akciók azonban nagy csábítók, hát még ha divatos fazonnal társulnak, így bizony sokszor bűnözünk mi is – majd fogadkozunk utólag, soha többet rongy áru. Addig is, míg helyére tesszük vásárlási szokásainkat, sokat tehetünk érte a mosások során is, hogy ruháin szépségét többször és tovább élvezhessük.

ruhamosás

Illusztráció: Getty Images

Az LG indított nemrég egy kampányt, aminek keretében Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! blog írójával és a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítójával készítettek egy mosási tipplistát arról, hogyan óvhatjuk a tudatos mosással ruháinkat. Javaslataik praktikusak, egyszerűek, könnyen kivitelezhetőek.

1. tipp: Mindig nézd meg a címkét a ruhákban

A ruhákba bevarrt címkéken minden fontos tudnivalót megtalálunk arról, hogyan érdemes ápolni őket. Mengyán Eszter azt javasolja, lehetőleg ne vágjuk ki ruháinkból ezeket a cetliket, vagy ha mégis, tegyük el őket egy biztos helyre, és írjuk rá, melyik ruhához tartozik. Ezek tartalmazzák ugyanis a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegyi tisztításra vonatkozó javaslatokat. A különböző anyagok eltérő ápolást igényelnek, ezért ha például tartósan 40 fokon mosunk egy, a gyártó által csak 30 fokos mosásra javasolt ruhadarabot, az hamar kinyúlik, szöszölődős lesz.

2. tipp: Figyelj a megfelelő hőfokra

A ruhacímkéken alapvetően azt láthatjuk, hogy a gyártó maximum hány fokon javasolja az adott darab mosását, néhány további szabály azonban címke nélkül is segíthet eligazodni a hőfokok útvesztőjében. A 60-95°C-os forró víz akkor a leghatékonyabb megoldás, ha alapos fertőtlenítésre van szükség, ilyen hőmérséklet mellett ugyanis elpusztul a baktériumok nagy része. A forró víz azonban egyáltalán nem kíméli a textileket, ezért csak erősen szennyezett, erős, természetes szálakból álló, nem színezett textilekhez javasolt. Ilyenek például a lepedők, törölközők vagy konyharuhák.

tiszta törölközők

Illusztráció: Getty Images

Közepes vagy enyhe szennyeződés, illetve sötét vagy színezett textilek esetén a 30-40°C-os, melegvizes mosás az ideális választás, amely elegendő tisztító erővel bír, mégsem bántja a szöveteket. Ideális tehát pamuthoz, lenhez, szintetikus anyagokhoz. A legkényesebb anyagok, például a gyapjú és a selyem esetében ennél is alacsonyabb mosási hőfok szükséges, hiszen ezeket csak szobahőmérsékletű, langyos vízben moshatjuk.

3. tipp: Vásárlás esetén nézz utána alaposan, mit tud a kiszemelt mosógép

A mosógépvásárlás nem olcsó mulatság, már csak emiatt is érdemes alaposan körbejárni a témát. Az alapvető mosási programok és a töltetsúly mellett fontos szempont, milyen a mosógép fogyasztása, ruháink szempontjából pedig érdekes az is, milyen okosmegoldások segítik a berendezést az optimális mosásban. Ezek az apróságnak tűnő képességek nem úri huncutságok, az ún. AI DD™ technológiájú mosógépek például nem csak a ruhatöltet súlyát képesek maguktól felmérni, de a szövetek lágyságát is azonosítják.

Ez amiatt érdekes, hogy a szöveteknek számos jellemzője és tulajdonsága létezik, pamut és pamut között is lehet különbség, a technológia pedig ezeket az információkat húszezer — a mosási szokásokhoz kapcsolódó — adattal hasonlítja össze, melyek nyomán optimalizálja a dobmozgásokat. A készülék ezzel óvja ruháinkat, meghosszabbítva a ruhadarabok élettartamát is.

Erről tudtál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top