nlc.hu
Trend

Változások a 2021/2022-es tanévben

Diákok tízezreit érintő változások jönnek az új tanévben

Több egyetem fenntartót váltott, még több diák tanul az új Nemzeti alaptanterv szerint.
Iskola

Számos változásra számíthatnak a diákok a 2021/2022-es tanévben, amelyek tanulók tízezreit érintik. A legfontosabbakat az Eduline gyűjtötte össze.

  • Újabb 10 egyetem került alapítványi fenntartásba augusztus 1-jétől szeptembertől pedig a Pannon Egyetemmel bővül a modellváltó intézmények listája. Így már csak 5 egyetem és főiskola marad állami fenntartásban: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös József Főiskola. Így az Innovációs és Technológiai Minisztérium számításai szerint 280 ezerből 180 ezren tanulnak olyan felsőoktatási intézményben, amelynek nem az állam a fenntartója.
  • Augusztus 1-jén az egyetemek száma is változott: elindult a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem, amely elsősorban szőlészeti-borászati képzéseket kínál majd. Így már 64 felsőoktatási intézmény működik az országban.
  • Az egri egyetemet az Egri Főegyházmegye veszi át, így az intézmény új neve Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A Károli és a Pázmány után ez a harmadik legtöbb felvételizőt vonzó, elsősorban nem hitéleti képzéseket kínáló egyházi egyetem.
  • Miután az iskolai szexuális felvilágosítást alapjaiban alakította át a kormány, a diákoknak ezentúl csak a minisztérium által engedélyezett civil szervezetek tarthatnak ilyen előadásokat, beszélgetéseket. De nemcsak a szexualitással kapcsolatos témákra vonatkozik az új szabály, hanem a drogfogyasztásról és az online veszélyekről szóló foglalkozásokra is.
  • Ősztől újabb három évfolyam tanul majd az átszabott Nemzeti alaptanterv (Nat) alapján, amelyet 2020 szeptemberében vezettek be az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. A felmenő rendszer miatt idén már a második, a hatodik és a tizedik évfolyamon is a Nat szerint zajlanak majd az órák.
  • A 14 évnél fiatalabbak ingyen használhatják a közösségi közlekedést Budapesten, ha megszavazzák az erről szóló javaslatot.

(Kiemelt kép: Pexels/Alexandr Podvalny)

Iskolakezdés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top