nlc.hu
Trend

A pamut és a farmer árának emelkedése

Brutálisan drága lesz a farmer

És még csak nem is a koronavírus tehet róla.
Farmernadrág-gyár Kínában

A napokban 10 éves csúcsra ért a pamut ára, egy font (szűk fél kilogramm) pamut (gyapot) már 1,16 dollárba került – írja a Telex. Igaz, a pamut időnként jelentősen drágul, figyelmeztetve a világot arra, hogy ennek ára lényegében egy mezőgazdasági termékhez kötődik (a gyapothoz), nem pedig valami, amit csak úgy előállítanak egy üzemben. Legutóbb 2011-ben volt jelentős pamut áremelkedés (sokkal erőteljesebb, mint most), a jegyzés meghaladta a 2 dollárt is – emlékeztet a portál.

Az áremelkedés jelenlegi okait kutatva több magyarázat is található. Egyrészt tavaly decemberben Donald Trump, akkori amerikai elnök megtiltotta az amerikai cégeknek a pamut és pamut alapú termékek importját a nyugat-kínai Xinjiang területéről arra hivatkozva, hogy azok ujgur népcsoport kényszermunkájával készültek. Más kínai területről származó pamut importját nem tiltják, aminek eredményeként a kínai cégek arra kényszerültek, hogy gyapotot szerezzenek be az USA-ból, majd azt feldolgozzák Kínában, ezt követően pedig eladják az Egyesült Államokba. Szerepet játszik emellett a pamut drágulásában az is, hogy az időjárás sem kedvezett a gyapotnak, extrém szárazság és hőhullámok tizedelték a termést a világ egyik legnagyobb gyapot exportőrének számító USA-ban. Egy másik nagy szereplőnél, Indiában pedig a kisebb mennyiségű monszun esőzések veszélyeztették a termést.

A pamut árváltozása a legjobban a farmergyártókat érinti, ahol az anyagfelhasználás 90 százaléka erre koncentrálódik. A pamut egy farmernadrág költségének körülbelül 20 százaléka, így nagyságrendileg 5 százalékos áremelésre van szükség az alapanyag eddigi áremelkedésének ellensúlyozására. Azt, hogy a pamut árával mi történik a közeljövőben, nehéz becsülni. Ha tartósan, legalább egy évre a 2011-es szintekre kerülne az, már a farmerek 10 százalékos áremelésére lenne szükség e költségnövekedés kompenzálására. Egyéb tényezők – a szálltás, az elosztás nehézségei – miatt azonban még ennél is nagyobb áremelkedésre kell készülni.

Az eredeti cikkben folyatódik a kimerítő elemzés a jelenségről, azt is megtudhatjuk, mikor kell áremelkedésre számítani. (Spoiler: jövő tavasszal.)

Kiemelt kép: Lucas Schifres/Getty images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top