nlc.hu
Trend

Magától kigyógyult a HIV-fertőzésből

Orvosi csoda: egy nő magától kigyógyult a HIV-fertőzésből

Az immunrendszer csodája, hogy a 30 éves nő képes volt legyőzni a HIV-fertőzést. Ilyen eddig csak egyszer fordult elő a világon.
HIV-vírus

A saját immunrendszerének köszönhetően teljesen kigyógyult a HIV-fertőzésből egy argentin nő. Ezzel ő a második ember a világon, aki dokumentáltan ilyen módon gyógyult ki a betegségből – írja az NBC.

A kutatók a 30 éves nőt a lakóhelye után csak Esperanzának hívják, ami reményt jelent spanyolul. 2013-ban diagnosztizáltak HIV-fertőzést nála, mára viszont nyoma sincs a szervezetében a vírusnak. Teljesen egészséges, és tavaly egy gyermeknek is életet adott. 

„Ez az emberi immunrendszer csodája” – mondta Dr. Xu Yu Yu, a bostoni Ragon Intézet immunológusa, aki Dr. Natalia Lauferrel, az argentínai Buenos Aries-i INBIRS Intézet tudósával közösen vezette a kutatást, hogy életképes HIV-vírust találjanak a nő szervezetében. Sejtek milliárdjait vizsgálták meg, de szerencsére egyetlen HIV-vírust sem találtak.

Mindez azért lenyűgöző, mert a HIV-et rendkívül nehéz kiirtani a szervezetből. Megfertőz bizonyos hosszú életű immunsejteket, amelyek hosszú időt tölthetnek nyugalmi állapotban. Ezáltal a vírus örökítőanyaga kódolva van ezekben a sejtekben, amelyeket a kezelések sem érintenek.

A példátlan eset reményt adhat annak a 38 millió embernek, akiket világszerte érint a betegség. Most a kutatók azt próbálják meg kideríteni, hogyan volt képes a nő szervezete legyőzni a vírust, és hogyan lehet ezt terápiákkal megismételni más betegeknél.

(Kiemelt kép: IMAGE POINT FR / LPN / BSIP via AFP)

HIV az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top