nlc.hu
Trend

Bakuchiol: természetes eredetű anti-aging összetevő

Mi az a bakuchiol és miért őrül meg érte mindenki majd 2022-ben?

A hype a bakuchiol esetében egyáltalán nem alaptalan.

Ha valamivel biztosan el lehet adni egy kozmetikumot, az az, ha anti-aging hatású. Mindegy,  hogy a „bizonyos kor” alatt vagy felett vagyunk, a bőröregedést lassító készítményekre mintha egy picit jobban ráfókuszálnánk. Körükben az elmúlt években a retinolt tartalmazók lettek a legnépszerűbbek, ez a hatóanyag ugyanis igazoltan ránctalanító hatással bír. 2022 azonban úgy tűnik, nem róla, hanem a furcsán hangzó bakuchiolról fog szólni, mely hatásosságban felveszi vele a versenyt – és még természetes eredetű is.

Mi az a bakuchiol?

A bakuchiol egy növényi kivonat, amit a malájtea (Psoralea corylifolia) magjából és leveleiből nyernek ki, tehát nem retinolféléről van szó, azokhoz semmilyen módon nem kapcsolódik – és mégis, egészen hasonló módon fejti ki hatását. Különlegessége pedig épp ebben rejlik: jelen állás szerint a „mindenmentesség” a szépségipart is meghatározza és befolyásolja, és hiába tudjuk (ugye, tudjuk?), hogy a természetes eredetű összetevőket jobbnak ítélni a szintetikusaknál csupán azért, mert egy sokszor bonyolult és összetett feldolgozási eljárás elején még mondjuk egy növény leveléből passzírozták ki, teljesen felesleges. Sem hatékonyságuk, sem biztonságosságuk nem függ ettől, mégis, szeretjük azt hinni, hogy a „természet kincseit” kenjük magunkra, e tekintetben pedig a bakuchiolnak nyert ügye van.

Psoralea corylifolia malájtea

Psoralea corylifolia, azaz a malájtea – ki sem néznénk ebből a kis növényből, mi mindenre képes az arcápolásban (Fotó: Getty Images)

Hogyan működik a bakuchiol?

A bakuchiolnak 0 hasonlóan a retinolokhoz – antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, jól bevethető a photoaging látható jelei ellen: serkenti a kollagéntermelést, halványítja a pigmentfoltokat. Használatától a bőrkép egységesebb lesz, a bőrfelszín simább. Összemérték erejét a retinoléval is, és azt kapták, hogy három hónapos tesztidőszak után az eredményességben lényegi eltérés nem mutatkozott, mind ránccsökkentő, mind pigmentfolthalványító hatásossága hasonló mértékű volt a két összetevőnek, ám a bakuchiol esetén bőrirritáció nem jelentkezett.

A retinolfélékkel kapcsolatban ugyanis ez az egyetlen tényező, amivel fontos számolni, ha be szeretnénk építeni arcápolási rutinunkba: nem szabad túl gyorsan, túl erős készítményt használni, mert ha érzékenyen reagál rá a bőrünk, bőrpír, bőrirritáció jelentkezhet (persze az sem mindegy, milyen retinolfélét használunk). Ehhez képest úgy tűnik, a bakuchiol egy kifejezetten gyengéd, mégis eredményes összetevő, érzékeny bőrűeknek kifejezetten jó alternatívát jelenthet a retinolra. 

Érdemes tudni róla azt is, hogy 1 százalékos mennyiségben már igazoltan hatásos a pattanásos arcbőr kezelésében is. Vagyis e tekintetben is egyezik a retinolfélékkel, amik szintén sikerrel használhatunk a pattanások elmulasztásában, de itt is megjegyezzük, a koncentráltságára nagyon fontos odafigyelni.

bakuchiolt tartalmazó kozmetikumok

Bakuchiolt tartalmazó kozmetikumok: Helia-D Botanic Concept Ránctalanító Szérum / Omorovicza Tündöklő Arcolaj / Skintegra Architect 1% bakuchiol szérum / Paula’s Choice Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment / Revolution Skincare 1% Bakuchiol Treatment Szérum

Mi a hátránya a bakuchiolnak?

Ilyen nincs, vagy legalábbis ilyenre nem derítettek fényt az eddigi kutatások, egy kimondottan biztonságos kozmetikai összetevővel van dolgunk. Ha kipróbálnánk hatásosságát, lehetőleg olyan kozmetikumot válasszunk, amin feltüntetik, milyen mennyiségben tartalmazza. Gyakori, hogy retinolfélékkel együtt szerepel egy szérumban, ilyen esetben mindig az együttes mennyiségük a mérvadó, ám ha a készítmény csak önmagában a bakuchiol erejére épít, akkor érdemes olyat vásárolni, amiben a koncentráció a 0,5%-ot eléri.

Semmiképp sem hátránya, ám használata esetén fontos rá figyelni, hogy nappal fényvédőt mindig tegyünk a bőrünkre, ez azt jelenti, hogy télen és nyáron is, legalább SPF30-as ajánlott. De erre bakuchiol használata nélkül is jobb ha figyelünk, máskülönben nincs az az anti-aging módszer, ami hosszú távon képes lesz kordában tartani a ráncainkat. Talán csak a sebészkés, de az más műfaj.

Arcápolási alapok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top