nlc.hu
Trend

2021 legjobb nlc-s fotói

Pápá, 2021! Jó hülye év volt, mutatjuk is képekben

Lófejű szabadságharcos, elsodort partizó, a sörhas mint építészeti allegória – az nlc. fotósának kedvenc képei 2021-ből.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem már csak azért is nagyon furcsa, hogy mindjárt 2022-őt írunk, mert én még 2020-on sem tettem túl magam, így az idő nagy részében arról is megfeledkeztem, hogy 2021-et írunk. Ettől még persze eltelt valahogy ez az év is, hullámokkal és hullámvölgyekkel, leszalagozott piknikasztalokkal, lófejű szabadságharcossal, füstbe ment fejjel, téli tavasszal és tavaszi téllel, koronavírus-katatóniával és egyéb abszurd, vicces, szomorú pillanatokkal. Most, hogy végignéztem az összes idei fotómat (egyúttal nyugtázva, hogy valóban megtörtént és sikeresen el is telt ez az év), mutatom is a kedvenceimet.

Tilos az á

Normafa

Fotó: Neményi Márton

Úgy kezdődött, ahogy végződött: vírusparával, távolságtartással, lekordonozott és szalagozott székekkel, még a Normafán is. Reméljük, a gyerekeink már nem fogják érteni, mi ez a kép.

Fischer 70

Budapesti Fesztiválzenekar

Fotó: Neményi Márton

Szilveszter éjjel az utóbbi évek legmeghatóbb produkciójaként Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar adták elő a Himnuszt. Plusz rászorulókkal, sérültekkel, romákkal, kétkezi munkással, rendőrrel, egyszóval: magyarokkal. Fischer pedig rövid, de húsba vágó mondatokkal emlékezett meg az elmúlt évről. (Egyszóval: megtették azt, amit az államnak kellett volna.) Röpke három hétre rá pedig hetvenéves lett. Mi pedig nem őt, hanem a zenészeit portréztuk és kérdeztük – róla.

Levegőt!

Vírustagadók tüntetése

Fotó: Neményi Márton

Kétnapos tüntetést szervezett egy párt a korlátozások és lezárások ellen vendéglátósokkal és másokkal, akik megsínylették a járványkezelést. Volt itt minden a kormányzati segélyt és értelmes párbeszédet követelőktől a maszkellenesekig és vírustagadókig. Ha úgy vesszük, bejött nekik: a járvány súlyosabb, mint akkor volt, komoly lezárásokkal mégsem kell számolnunk.

Munka

Utcazenész

Fotó: Neményi Márton

Utcazenész a Nyugati pályaudvar aluljárójában február elején.

Klíma

Tavasz

Fotó: Neményi Márton

17 fok február végén.

Domi

Domi

Fotó: Neményi Márton

„Aki tudja, hogy Domi auti, az már tud is valamit az autizmusról, éppen ezért nagyon ritkán kapjuk meg, hogy aha, és akkor ő olyan, mint az Esőember?, és hogy van valami különleges képessége?. Van, mondom ilyenkor, az agyamra tud menni, de valami elképesztő módon, nagyon-nagyon fel tud húzni. Nem, nem és nem, nincs különleges képessége, vagy ha van, akkor az számomra még nem derült ki. Tizenhat éves és húszas számkörben ad össze. Korábban azt gondoltam, útvonalakban verhetetlen, az agyába fényképezi az utcákat, sarkokat, ahol járunk. Ahogy Pestre költöztünk, az első kétszáz útvonalat még tudta, aztán betelt a memóriája. ’15-ben vette át az általános iskolákat a KLIK, fél éven belül eltűnt Domi iskolájából az összes pedagógus, aki bármit tenni akart. Domi volt az egyetlen nonverbális a csoportban, parkolópályára is rakták, néha meglocsolták, hogy legalább fotoszintetizáljon.” Báder Erzsi egyedülálló roma anyukaként neveli autista kamasz fiát, Domit. Elkísértük őket

Karantén után

Nagymarosi szigetcsúcs

Fotó: Neményi Márton

A karanténból szabadulva, koronavírusból lábadozva a kisoroszi szigetcsúcson.

Vitaminkommandó

Budapest Bike Maffia

Fotó: Neményi Márton

„Fiatal volt, jól öltözött a lány, láttam rajta, ha valaki ad egy kis aprót, akkor az ő lesz, de az csak nézett rám és nézett, és tudod, mit mondott végül? »Ne aggódj, testvérem, pár hét, és én is ott fekszem melletted az utcán.« Ez volt a legszomorúbb mondat, amit valaha hallottam. El is felejtettem tarhálni.” Ételt és forró teát osztott a Budapest Bike Maffia a hirtelen jött áprilisi fagyokban.

Nyitnikék

Budapest, bulinegyed

Fotó: Neményi Márton

Április 24-én, szombaton megnyitott az ország, azaz elvileg óvatosan és távolságtartással, de visszatértek a fiatalok a kiülős kocsmákba. Az óvatosságból és a távolságtartásból estére persze nem sok maradt. Ittak, ölelkeztek maszk nélkül, de a legdurvább szabályszegés, amit láttunk, az az, hogy sokan nem tették fel a maszkot még akkor sem, amikor átmentek egyik helyről a másikra (azaz legfeljebb kétszáz méterre), este kilenc után figyelmeztették is őket a rendőrök, egyébként végtelen türelemmel. Volt némi emberkedés a koronavírust szerencsére túlélő Fekete Kutya kocsma előtt („anyámról beszélsz, úgyhogy én most meg foglak ütni!”) és egy nagyon vicces elsodrás a Madáchon, de ennyi; 11-re pedig tényleg mindenki otthon volt.

Farkas Franciska

Farkas Franciska

Fotó: Neményi Márton

„Megmondom őszintén, már az is problémát jelentett, hogy miből veszek magamnak és a kutyámnak ételt, volt olyan, hogy elfeleztük vacsorára a virslit. Nem volt időm siratni a színészi karrieremet, gyorsan kellett cselekedni.” Interjú Farkas Franciskával.

Csaba testvér

Böjte Csaba

Fotó: Neményi Márton

„Sokan kérdezték, hogy féltem-e, azt mondtam, attól a gondolattól, hogy a következő hónapban már esetleg másnak kell kifizetnie a számláinkat, különösebben nem irtóztam. A hívő ember tudja, hogy ez az egész egy nagy egység. Jézus Krisztus nem szívatott, amikor a túlvilágról, az örök életről beszélt. Kis Szent Teréz azt mondta, neki a mennyország is pokol lenne, ha ott nem tehetne több jót, mint itt, ezen a földön. Én tehát még attól sem tartottam, hogy lefújják a meccset, és ennyi volt, nem lesz több dolgom. Lesz nekem feladatom odaát is.” Még egy interjú, most Böjte Csabával.

Bringaemelés

I Bike Budapest

Fotó: Neményi Márton

Újra megtartották az I Bike Budapest felvonulást, ráadásul rögtön rekordszámú résztvevővel. Ez itt az utolsó pillanat, a bringaemelés, ő pedig egy vőlegény, aki itt gyűjtött pénzt az esküvőre. Összejött.

 

Koraszülött anya portréja

Fotó: Neményi Márton

„Felhívták az Uzsokit, kiosztották a dokit a fejem felett, hogy mit képzel, náluk nincs hely, engem meg befektettek egy szülőszobára, két és fél, vagy inkább három órára magamra hagytak. Teljesen egyedül voltunk, én és a gyerek. Igyekeztem vigyázva feküdni, hogy le ne csússzon a magzati szívmonitor, közben a szemem sarkából lestem, hogy van-e szívhang, ha nincs, miért nincs, elcsúszott az érzékelő? Életben van még? Közben folyamatosan beszéltem hozzá. Maradj velem, maradj velem.” Koraszülő édesanyákat portréztunk és hallgattunk meg.

Drag

Drag Queen Hungary

Fotó: Neményi Márton

Drag queenek leskelődnek a – bocsánat a szóismétlésért – Drag Queen Hungary nevű dragqueen-bajnokságon. Nagyszerű buli volt, sok vicces és abszurd pillanattal, és persze szomorú aktualitással.

Hajni

Gecse Hajni

Fotó: Neményi Márton

Beleszületni egy nevelésre alkalmatlan családba, ahol még azt sem lehetett megtanulni, mi jó van a cigány származásban, nevelőintézetbe kerülni négyévesen, szembenézni egy fokozatosan romboló betegséggel, és sok mindennel, ami még minderre rárakódott… – ez aztán sors a javából. Gecse Hajni története azt mutatja meg, miként lehet megküzdeni megannyi, egyetlen életútba sűrűsödött hátránnyal.

Pride

Budapest Pride

Fotó: Neményi Márton

Rekordmelegben és rekordméretű tömeggel, két koronavírus-hullám között végül megtartották a 25. Budapest Pride felvonulását. Nem csak beszámoltunk róla, de meg is kérdeztük a résztvevőket, hogy miért jöttek el.

Ív

Barcelona

Fotó: Neményi Márton

Barcelona tengerpartján augusztus közepén.

Extázis

Kolorádó Fesztivál

Fotó: Neményi Márton

Nem csak mobilnet, de GSM-hálózat sincs (de furcsa ez a betűszó 2021-ben) a Nagykovácsi melletti erdőben, azaz nemcsak metaforikus, hanem egészen konkrét értelemben visszarepültem az időben, egészen 1998-ig, amikor nem csak GPS, Facebook és Instagram, hanem telefon nélkül kellett boldogulnunk az ismeretlen helyzetekben is, például a Pepsi Szigeten. (Vagy az még Diáksziget volt?) Pontosan tudtam, hogy ezt nem hagyhatom ki. Meg kellett látnom, hogy bírom. Az sem volt biztos ugyanis, hogy egyáltalán kibírom. Íme az eredmény.

Bajnok

Tótka Sándor

Fotó: Neményi Márton

„Lemegy a rajtgép, ready, set, go, tudom, hogy az első tíz húzásom nagyon erős, nagyon rövid lesz, egy levegővel megy, a tizenegyedikre kifújom a levegőt, a tizenkettedikre veszek egy másikat. Megint bent tartom, nagyjából húsz csapás, mire elérem a maximum sebességemet, ami akár 25 kilométer per óra is lehet, ezt próbálom tartani, száz méternél egy újabb indítás következik, a végén is igyekszem hosszúakat, erőseket húzni. Ilyenkor a test már meg akar állni, meg akarja nyomni a stop gombot, az elmémmel kell azt a maradék pár métert összehozni, ez nagyon nehéz. A végén pedig igyekszünk előrecsalni egy pár centivel a hajót, ezt berúgásnak hívják.” Interjú Tótka Sándor olimpiai bajnokkal.

Holnaplányok

Holnaplányok

Fotó: Neményi Márton

„Egyébként tök érdekes, hogy konkrét besértődést én nem kaptam vissza; az, aki megsértődhetne, pont fosik bele, hogy mi mit csinálunk. Azzal viszont már találkoztam, hogy random fiú ismerőseim, haverjaim félnek, hogy olyat csináltak vagy csinálnak, amit majd megírunk egy számban. Félrevonnak, hogy emlékszel arra, amikor…? ugye nem írod bele…?” Interjú a Holnaplányok feminista punkzenekarral.

Szombat Éva

Szombat Éva

Fotó: Neményi Márton

A fotózással olykor a saját maga kérdéseire is kereste a válaszokat, egyik sorozatával úgy beszélt az önszeretetről, hogy közben saját magát sem félt a fotói tárgyává tenni. Legújabb, Capa-nagydíjat nyert, Orgazmust kérek, nem rózsát című projektjével pedig azt kutatta, mi magyar nők hogyan viszonyulunk a saját szexualitásunkhoz. A poroszos neveltetés súlyos terhéről, felismerésekről, és a boldogság megéléséről beszélgettünk. Interjú Szombat Évával.

Trance

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Fluoreszkáló testfestés, jóga, flow, döngölős trance: ez volt az első Yoga Rave a Turbinában.

Október 23.

Yoga Rave

Fotó: Neményi Márton

Semmi különös, csak egy tök átlagos kép az idei forradalmi megemlékezésekről.

Buli

Bulinegyed

Fotó: Neményi Márton

Ez pedig egy szintén tök átlagos, spontán portré a bulinegyedből, a nagy hidegek beköszönte előtt – és egyben 2021. vizuális összefoglalója az nlc. fotósa részéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése