nlc.hu
Trend

Oral beauty trend - Divat lett a fog- és szájápolás

A fogkefés szelfi menő, a TikTokon pedig már a fogorvosok is hasítanak – Helló, oral beauty trend!

Úgy tűnik, a közösségi média kifejezetten jó hatással van szájhigiéniánkra.

Míg korábban a fogmosás csupán a napi rutin kötelező része volt, aminek unalmas részletei egyértelműen a fürdőszoba négy fala közt maradtak, mára posztolásra érett gyakorlattá vált, eszközeinek népszerűségét pedig erősen befolyásolja azok külleme. Az oral beauty trend erősödését a covid is tovább lendítette, azok olyan kezelések pedig, mint a fogszabályzás, egyenesen státuszszimbólummá váltak.

Instagramtól a Zoomig

A fog- és szájápolás az elmúlt években az egészségmegőrzés fogorvosi lámpával megvilágított kategóriájából szép lassan átcsúszott a szépségápolás mezejére. A szelfik korában a szép smink és az ápolt bőr mellé a hibátlan fogsor is felkerült az elvárások közé, a filterek nemcsak az ajkakat teszik teltebbé, a fogakat is fehérre polírozzák. A shelfie-k (a fürdőszobai polcokon akkurátusan sorakozó, trendi bőrápolók fotói) utat nyitottak a fürdőszobákba, a szépen stylingolt, mosdókagylós képeknek pedig egyre gyakoribb tartozékai lettek a fogkefék és fogkrémek. Egy gyors reggeli fotóhoz már nem rejtjük a fiókba a szétnyomkodott fogkrémes tubust – miért tennénk? Egyre mutatósabbak, designosabbak, a fogkefékről nem is szólva. „Valóban észrevehető, hogy az emberek mind jobban odafigyelnek a szájápolásra, a fiatalok körében pedig különösen észrevehető, hogy a divatosság döntő szempont lett választásaikban” – ezek már Dr. Kóródi Róbert fogorvos szavai. A TikTokon több tízezres követői táborral rendelkező fogorvos szerint is egyre többeknek számít a külcsíny: „sok kérdést kapok arra nézve, milyen fogkrémet, fogkefét használjanak, és nem feltétlenül a praktikum az elsődleges szempontja a kérdezőnek, hanem az, hogy minél divatosabb, mutatósabb legyen a termék.” 

Az egészséges és szép fogsor megfogalmazásba rejtett sorrendiség helyett sokkal inkább az egészségesen szép kifejezés válik helytállóvá. Nincs az egyik a másik nélkül. Ahogyan az orvos-esztétikai beavatkozások száma megugrott a megnövekedett számú online meetingek hatására, úgy a fogászati beavatkozásokon belül is egyre keresettebbek lettek a szépészeti jellegűek: a fogfehérítés, a felnőttkori fogszabályzás vagy fogékszerek készíttetése mind ide tartozik. „El sem tudjuk képzelni, mennyire hiúak tudunk lenni, ha a fogainkról van szó. Életkortól függetlenül. Pont a napokban volt egy 81 éves nő nálam, akinek a fogait csiszoltam és hidat készítettem, és nem feltétlenül az volt számára az elsődleges, hogy tudjon vele enni, hanem az, hogy legyen szép. Adunk magunkra, tényleg nagyon fontos a pácienseim körében is, hogy szépek legyenek a fogaik” – mondja a fogorvos. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnénk.

fogápolás szájápolás fogorvos fogkrém

Dr. Kóródi Róbert fogorvos

A fogorvos is úgy látja, bár jó irányba indultak el a folyamatok, még van hová fejlődni. „Ami mindenképp örvendetes, hogy a mostani fiatal generáció számára a fogápolás már egészen mást jelent mint nekünk. Még a mostani harmincas generáció számára sem voltak például természetesek gyerekkorban azok a szolgáltatások, játékos megoldások, amikkel ma egy kisgyerek találkozik, ha fogorvoshoz megy. Ijesztő, traumatikus élmények már – jó esetben – nincsenek, és így sokkal nagyobb eséllyel fognak visszajönni a megelőző szűrővizsgálatokra, vagy állnak nyitottabban a szépészeti beavatkozásokhoz. Minél fiatalabb felnőttekről van szó, annál kevésbé jellemző, hogy csupán problémamegoldásról, fogtömésről, fogpótlásról szóljon a fogászati ellátás.”

Oral beauty, mint jutalom

A sorrendet azonban nem érdemes felcserélni, érdemes tudatosabban hozzáállni a témához annál, hogy gyorsan vásárolunk egy otthoni fogfehérítő készüléket. „Ha valaki például fogékszert vagy fogfehérítést szeretne, igyekszünk megragadni az alkalmat, hogy megerősítsük ezeknek a szolgáltatásoknak a jutalom jellegét. – mondja a fogorvos – Fogékszert nem teszünk olyan valaki szájába, akinek rosszak a fogai. Az első az, hogy legyenek rendbe a fogak, és ha az meg van, kvázi jutalomként végezzünk el egy fogfehérítést, tegyünk fel fogékszert. Ha ezt a gondolkodásmódbeli változást sikerül elérni, akkor teljesül a fogápolás alapvető funkciója is, az egészségmegőrzés. Ebből a szempontból nagyon jónak tartom ezt a trendet, hogy menő dolog fogat mosni, menő dolog high tech elektromos fogkefét használni, mert mindez mégiscsak eltolja afelé is a dolgokat, ami nekünk, fogorvosoknak az elsődleges, hogy a fogak rendben legyenek.”

Túlzásba vitt trendiség

A közösségi médiában a hülyeség gyorsabban terjed mint a fény, amire ékes például szolgálnak a szépségápolási hackek, az “okosba” megoldott házi trükkök, amik a fogszépítéssel kapcsolatban sem hiányoznak. „Nagyon sok fogápolással kapcsolatos trend terjed a közösségi médiában, ám nem mindegyik hasznos – figyelmeztet a fogorvos. – A TikTokon körülbelül egy évvel ezelőtt pörgött nagyot, hogy körömreszelővel reszelték le egyenesre a metszőfogaikat és erről készítettek videókat. Az hagyján, hogy az eredmény nem esztétikus, de nem is egészséges, hisz a fogzománcot tönkreteszi. Ez egy elég extrém eset volt, vannak ennél ártatlanabbnak tűnők is, mint a szódabikarbónás fogmosás. Azonban ha nem tájékozódunk, könnyen túlzásba vihetjük és több kárt okozunk vele fogainknak, mint hasznot. Mindig azt javaslom, bármilyen fogszépítő otthoni kezelés megkezdése előtt konzultáljunk róla fogorvossal. A fogfehérítésre kimondottan sok kártékony módszer és termék létezik.”

Luxus, ami elérhető? 

Fogorvoshoz járni azonban nem olcsó mulatság, több százezres, akár milliós tétel is lehet egy komolyabb beavatkozás. „A fogszabályzás abszolút trend lett. Míg 10-20 éve cikinek számított gyerekként fogszabályzót viselni, mára kimondottan büszkeség, felnőtteknek is. Státuszszimbólum lett, annak a jele, hogy az illető elég jó anyagi körülmények közt él, másfelől pedig az ápoltságát, igényességét is hangsúlyozza; ő arra is áldoz, hogy fogai szép ívben álljanak. – mondja a fogorvos – Ezek afféle extrák, amik azon felül jönnek, hogy rendben vannak a fogaim, de szeretnék valami pluszt, szeretném, hogy kicsit fehérebbek legyenek, hogy szebb ívben legyenek.” 

Az otthoni fog- és szájápolás is költséges tételt jelenthet. A fogkefék csúcsát ma a több tízezer forintos, mesterséges intelligenciával ellátott vagy épp a szónikus készülékek jelentik, fogkrémből pedig egy átlagos drogériában is tízszeres árkülönbségeket találunk az első ránézésre hasonlóan széleskörű fog- és ínyvédelmet kínáló darabok között. Hozzájuk jöhet még egy-két jónevű szájöblítő, fogselyem, és fogápolási alapszettünk máris százezres nagyságrendre rúg. A fogorvos szerint azonban nem kell, hogy luxus legyen az otthoni fogápolás. „Parasztvakításnak szoktam nevezni ezeket a termékeket, de ez nem feltétlenül rossz, nem negatív értelemben mondom, mert meg van a maguk előnye. Ha valaki egy szónikus fogkefe esetén érzi úgy, hogy az számára segítség, és ezért valóban rendszeresen, a szükséges ideig és módon tisztítja a fogait, az nekem, fogorvosnak már elég hozzá, hogy azt mondjam, jó hogy megvette. Egy elektromos és egy hagyományos fogkefe képességei között nagyon nagy lehet a különbség, jóval rövidebb idő alatt tudjuk hatékonyan megtisztítani a fogunkat, ám ez nem jelenti azt, hogy egy párszáz forintos, hagyományos fogkefével ne tudnánk ugyanazt a tisztaságot elérni picit több odafigyeléssel és időráfordítással. – mondja a fogorvos – Fogkrémek esetén is igaz, bár van egy-két olyan termék, amit speciális, indokolt esetekben lehet használni, ha valakinek sem fogérzékenysége, sem ínyproblémája nincs, csupán egy fogkrémet keres a mindennapos fogtisztításra, teljesen mindegy, melyiket használja, csak használja.”  

Testpozitivitás után itt a fogpozitivitás

Míg tehát az alap, mindennapos fogápolás nem feltétlenül pénzkérdés, egy-egy komolyabb fogesztétikai beavatkozás már jelentős összegbe kerül, amit nagyon sokan nem engedhetnek meg maguknak. Mindeközben a közösségi médiából árad felénk a tökéletességmánia, a pózba vágott reality, aminek hatására teljesen elveszíthetjük józan ítélőképességünket, és ott is javítandó hibát találhatunk, ahol nincs. Értve mindezt önmagunkra, a külsőnkre.

Ahogy a body positivity mozgalom végigsöpört a világon az elmúlt tíz évben, és próbált az önelfogadásra és egymás elfogadására sarkallni, úgy jelent meg az inkluzivitás és a realitásokkal való szembenézés igénye a szépségápolás más területein is. Ilyen a teeth positivity (fogpozitív) mozgalom is, amely arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a hibátlan fogsor, a tökéletesen fehér és szabályos fogak egyáltalán nem olyan általános normák, mint azt a hírfolyamokból láthatjuk. A többségnek igenis kacskák a fogai, és nem minden esetben hófehérek még akkor sem, ha megfelelően tisztítja őket, sőt még foghiány is felléphet, bármily alaposan is mossuk fogunkat. Azt a fajta tökéletességet elvárni, ami a közösségi médiából is zúdul felénk, ezért egyenesen káros, és épp úgy rombolja az önértékelést, mint az, ha alakunk miatt kapnánk felesleges kritikákat. A témába a fogak esetén jelentősen belekeverednek az anyagiak is, a teeth positivity hirdetői szerint ugyanis a fogászati kezelések drágasága miatt egyenesen kirekesztő alapvetésként elvárni a szép fogsort.

Néhány márka már kommunikációjába is beépítette a teeth positivity szemléletet. A Gucci olyan modelleken fotózta be rúzsait, akiknek látványosan kacskák voltak a fogai, a Fenty Beauty már két-három éve is szívesen foglalkoztatta Slick Woods modellt, akinek első fogai hézagosak, a Primark pedig odáig ment, hogy egyik kampányában láthatóan foghiányos modellel promotálta kollekcióját.

fogápolás szájápolás fogorvos fogkrém

A Gucci teeth positive kampánya

„Ahogy említettem a szemléletváltás a szájápolás területén elkezdődött, sokkal jobban odafigyelnek a szájhigiéniájukra ma az emberek, mint régebben, de még mindig van hova fejlődni. A teeth pozitivity-t egy következő szintnek érzem. – mondja a fogorvos – Nagyon örvendetes, hogy nagy márkák, sztárok és influencerek is felvállalták ezt a trendet, így sokkal könnyebb számomra megértetni fiatal pácienseimmel (akik amúgy is elégedetlenek minden porcikájukkal), hogy márpedig egy picit bedőlt vagy előre álló fog nem a világvége. Meg van a bája, az egyedisége egy különlegesebb fogacskának. Középkorúak esetében pedig vannak helyzetek, amikor az összes fogukat le kell csiszolni, így választhatnak maguknak bármilyen fogszínt, és néha nehézkes lebeszélni őket a rikítóan hófehér, műhatású fogakról. Van, hogy nagyon örülünk a fogtechnikus csapattal, ha megengedi a páciens, hogy egy kis pigmentációt (műelszíneződést) vagy egy kis egyenetlenséget alkalmazzunk a természetesebb hatás érdekében. Persze ezt is túl lehet tolni: egy hiányos fogsor már közelebb áll az ápoltság hiányához, mint a pozitív önelfogadáshoz.”

Szépségtrendek bűvöletében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top