nlc.hu
Trend

Fésülhetetlen haj szindróma

Kevesebb, mint 100 embernek van ilyen haja a világon

A világhírű tudós jellegzetes frizurája egy ritka rendellenességnek volt köszönhető. Jelenleg 100-nál is kevesebb ember él a Földön ugyanezzel a tulajdonsággal.

Fésülhetetlen haj szindróma – így hívják azt a rendellenességet, amikor valaki ezüstszőke vagy szalmaszínű, száraz, nagyon göndör és szálkás hajkoronával rendelkezik, melyet gyakorlatilag lehetetlenség kibontani. Az üveggyapot hajként is emlegetett állapotot három gén, név szerint a PADI3, a TGM vagy a TCHH mutáció okozzák. Ezek a gének a hajszálak kialakulásában részt vevő fehérjéket szabályozzák. A szindróma általában 3 hónapos és 12 éves kor között jelentkezik és felnőtt korra mérséklődhet vagy akár teljesen el is tűnhet, ám előfordul olyan is, hogy valakinek egész életében megmarad. A szindróma lehetséges esetéről először 1912-ben számolt be a szakirodalom, de végül csak 1973-ban kapott nevet. Valószínűsíthetően a Nobel-díjas tudós, Albert Einstein is fésülhetetlen haj szindrómának köszönhette ikonikus hajkoronáját.

Albert Einstein

Albert Einstein (Fotó: Getty Images)

Hogy a világon jelenleg hány ember él ezzel a rendellenességgel, azt pontosan nem tudni, de a számuk vélhetőleg nem éri el a 100-at. Közéjük tartozik a 11 éves Shilah Madison Calvert-Yin is. Az ausztrál kislánynak 3 hónapos kora óta ilyen a haja és kiskorától kezdve rengeteget csúfolták miatta. 4 éves volt, amikor fogott egy ollót és ahol elérte, lenyírta a tincseit.  

Édesanyja, Celeste azért indított Instagram-oldalt, hogy megmutassa az embereknek, attól, hogy valaki más, mint a többiek, még nem rosszabb náluk.

Shilah Calvert-Yin

Shilah Calvert-Yin (Fotó: Profimedia)

„Én személy szerint szeretem, de néha utálom is – különösen, ha fúj a szél!” – mondta az anya. Hozzátette azt is, olykor ismeretlenek támadják le a lányát nyilvános helyeken, meg akarják fogni a tincseit vagy közös fotókat szeretnének készíteni vele. – „Egy idegen Doc Brownhoz hasonlította a Vissza a jövőbe című filmből, ami bár a kedvenc filmem, de soha nem gondoltam bele, hogy úgy néz ki, mint a Doki vagy az Einstein!”

A fodrászok általában nem tudnak mit kezdeni Shilah hajával. Egy afro hajakra specializálódott szalonban értenek még hozzá a leginkább, ott legalább be tudják fonni.

A kislánynál egyébként csak 7 éves korában diagnosztizálták a fésülhetetlen haj szindrómát. „Egyszerre voltam döbbent, szomorú és izgatott. Végre választ kaprunk a kérdéseinkre” – idézte fel az anya. A kislány kezelőorvosa egyébként még soha nem találkozott ilyen rendellenességgel élő személlyel és azt mondta, Ausztráliában valószínűleg Shilah lehet az egyetlen.

A bolygó egy másik szegletében, az angliai Northallertonban él a 9 éves Wynter Seymour, akinek szintén fésülhetetlen haj szindrómája van. A kislány beceneve Chucky, mivel szülei szerint a hajkoronája nagyon hasonlít a híres horrorkarakter frizurájára. A kislány egyik évben, halloween alkalmából ennek a figurának öltözött be.

„Őrületes a haja. Majdnem olyan, mintha összetapadna, de középen aztán millió felé válik szét. Tényleg nem lehet kifésülni. Az iskolába csak összefogom neki, hogy na lógjon a szemébe. Kicsit úgy néz ki, mint egy troll lófarokkal. De mást nem éri meg csinálni vele, mert az fájna neki” – magyarázta Wynter édesanyja, Charlotte.

A kislány egyébként szereti, hogy ilyen különleges a haja és emiatt extra figyelmet kap. „Büszke a hajára, és szerintem élvezi a figyelmet. Nagyon magabiztos. Ő a legviccesebb gyerek és abszolút egyéniség.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top