nlc.hu
Trend

A space dye trend

Színes fonalakkal álmodik a divat – 2022 trendje: a space dye

Ha a neve nem is feltétlenül, maga a stílus minden bizonnyal ismerős lesz. 20 év után tért vissza és idén hatalmasat megy.
divat öltözködés space dye

A space dye stílus a napokban induló tavaszi szezon egyik vezető trendje lesz, de a jelenleg zajló divatheteken már bemutatott őszi-téli kollekciókban is több tervezőnél felbukkan, így biztosra vehetjük hogy a 2022-es évet végigkíséri majd. Az irányzatnak egészen pontos magyar elnevezése nincs, de térfestett, fonalfestett, illetve szálfestett kifejezésekkel is emlegetik az ilyen technikával készült kötött holmikat. Azonban, ha az elnevezés nem is, maga a minta ismerős lehet. Először a hatvanas-hetvenes években volt trendi, majd a kilencvenes években visszatért és nagyjából az ezredfordulóig divatban is maradt. És bár teljesen sosem tűnt el, olyan hangsúlyt már régóta nem kapott a mainstreamben, mint ebben az évben. 

Az idei kollekciókban olyan tervezőknél és divatmárkáknál került elő, mint például a Missoni, az Altuzarra, Johathan Simkhai vagy épp Ulla Johnson. Az ezekben a hetekben érkező kollekciókkal pedig a fast fashion márkáknál is elérhetővé vált.

A space dye a kifutón
Megnézem
Összes kép (7)

Hogyan készül?

A space dye stílusú kötött holmik alapja a speciálisan festett fonal. Míg a hagyományos fonalak általában egyszínűek, a space dye technika lényege, hogy kettő vagy akár több különböző színnel festik meg a szálakat, mely színek bizonyos szakaszonként ismétlődnek. Az eljárás során maróanyagot használnak, mely segíti a festék rögzítését a szálakhoz. Mivel pedig a különböző színű festékekhez különböző típusú maróanyagokra van szükség, ez lehetővé teszi, hogy ugyanazt a fonalat többféle színűre fessék. Ezeket a fonalakat mártott fonalnak is nevezik, mivel a technika kissé hasonlít a batikoláshoz. Az ilyen fonalakat leggyakrabban kötéshez vagy horgoláshoz használják, a belőlük készült holmik aztán az egyes színblokkok hosszától és változatosságától függően kapnak jellegzetes, olykor szabályosnak, máskor teljesen véletlenszerűnek tűnő mintázatot. 

Ami a színvilágot illeti, a space dye mintás daraboknak két főbb típusa van: az egyik, amelynek esetében a fonal színei kontrasztosak, így a belőle kapott mintázat is markánsabb küllemű, a másik pedig ahol tónusában, jellegében egymáshoz közel álló árnyalatok vannak jelen – például pasztellek –, ami viszont kifinomultabb, légiesebb mintázatot ad. Idén mindkét típus trendi, a legdivatosabbak pedig a kékes, zöldes, sárgás, illetve földszínekből álló kombinációk.

Így hordd!

Space dye változatban jelenleg jóformán mindenféle ruhadarab kapható a pulóverektől és mellényektől kezdve az egészruhákon át a szoknyákig és nadrágokig. Mivel ezek a holmik alapvetően feltűnő és karakteres darabok, ezért simán megállják a helyüket az adott szett főszereplőjeként, sőt, leginkább így kell tekinteni rájuk.

Stílusban kiválóan passzol hozzájuk a farmer, illetve a minimalista, egyszerű cuccok, ezért ha ilyenekkel kombinálod, nem hibázhatsz. Az összhatás pedig akkor lesz igazán harmonikus, ha a szett többi eleme a space dye mintázatú holmi valamelyik árnyalatával megegyezik. 

A space dye az utcai divatbann
Megnézem
Összes kép (7)

A space dye kötötteket ugyanakkor nem tilos mintás darabokkal kombinálni sem, ugyanakkor ez inkább „haladó szint”, de ha kedveled és érzed az ilyesmit, egyébként is hordasz mintásat mintással, ezeket a darabokat is belefoglalhatod az outfitjeidbe. Amit ebben az esetben célszerű szem előtt tartani, hogy a különböző elemek árnyalatokban passzoljanak egymáshoz, ez teremt ugyanis kapcsolatot és egyben összhangot az eltérő mintázatok között. 

Egy szetten belül két space dye mintájú kötött holmit kombinálni azonban abban az esetben sem szerencsés, ha azok hasonló színvilágúak, ugyanis mindenképp kissé zavaros, rosszabb esetben retinaszaggató összhatást ad. Kivételt ez alól a matchy-matchy, vagyis a teljesen egyforma anyagú –színű, mintázatú – space dye darabok párosítása képez, ezek ugyanis értelemszerűen egységesek, összeillenek.

Kedvet kaptál?

Ha szeretnéd frissíteni a ruhatáradat néhány space dye stílusú darabbal, az itthon is elérhető világmárkák üzleteiben is bőségzavarban válogathatsz közülük. Íme, a mi kedvenc modelljeink a legújabb, tavaszi kollekciókból!

Space dye divat
Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top