nlc.hu
Trend

André nővér, a világ legidősebb embere

Dolgok, amiket nem tudtál a világ legidősebb nőjéről, André nővérről

A világ legidősebb élő embere egy 118 éves francia nő.

Lucile Randon, aki egyben a világ legidősebb apácája, a közelmúltban a világ legidősebb élő embereként lépett előre – miután az eddigi csúcstartó, a 119 éves japán Kane Tanaka nemrégiben meghalt. A Fox News Digitalnak küldött e-mailben a Guinness World Records megerősítette, hogy Randon a jelenlegi világcsúcstartó a „legidősebb ember (nő)” és „összességében a legidősebb ember” között.

André nővér nevéhez teljesítmények hosszú sora fűződik. Az első világháború előtt született 1904. február 11-én, ugyanabban az évben, amikor számos híres személyiség, köztük Dr. Seuss amerikai író, Salvador Dali spanyol szürrealista festő és Joan Crawford amerikai színésznő. 1944-ben katolikus apáca lett, és a Guinness World Records szerint akkor vette fel az André nővér nevét.

André nővér

Lucile Randon, André nővér (Fotó: Christophe SIMON / AFP)

Mielőtt apáca lett, tanárként, nevelőnőként és gyermekgondozóként dolgozott a második világháború idején (1939. szeptember 1. és 1945. szeptember 2. között). Emellett 28 év szolgálatot szentelt árváknak és idős betegeknek az Auvergne-Rhone-Alpes régióban található Vichy kórházában.

Randon a világ legidősebb COVID-19-túlélője is a Guinness World Records szerint.

2021. január 16-án fertőződött meg a légúti vírussal, de három hét alatt felépült, és megünnepelhette 117. születésnapját. Körülbelül egy évszázaddal azelőtt túlélte a spanyol náthát is – az influenzajárványt, amely 1918 februárjától 1920 áprilisáig tartott.

Randon egy nyugdíjas otthonban él Toulonban, egy kikötővárosban a dél-franciaországi Földközi-tenger partján. A város állítólag 2019-ben „díszpolgárának” ismerte el.

Randon „bűnös örömként” élvezi a csokoládét és más édességeket és állítólag mindennap megiszik egy pohár bort.

118. születésnapján azt mondta az Agence France-Presse francia hírügynökségnek, hogy „gondolkodik azon, hogy kiszálljon ebből az üzletből, de nem engedik”.

Ha túllépi a 122 éves és 164 napos kort, Randon átveszi Jeanne Calment (a jelenlegi rekorder) helyét a világ történetének legidősebb embereként.

Nemrégiben egyébként egy különleges kutatás látott napvilágot, amelynek eredménye szerint az emberek regenerálódó képességének határa 120 és 150 év között van: ez azt jelenti, hogy eddig az életkorig bezárólag van meg a szervezetünkben a képesség, hogy felépüljünk mondjuk egy balesetből vagy egy betegségből.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top