nlc.hu
Trend

Megtakarítás a ruhavásárlás mellőzésével

Ennyit takarítasz meg, ha 3 évig nem veszel új ruhát

Meglepően magas összeget lehet megtakarítani a ruhavásárlás-diétával.

A nélkülözés ruhavásárlás terén több szempontból is megéri. Iso Neville úgy döntött, hogy lemond az új termékekről. Az eredmény: a lány nemcsak nagyszerűen néz ki, de 20 000 fontot is megspórolt, ami kicsivel több mint 9 millió forintnak felel meg.

A 24 éves Iso korábban „shopaholic” volt, és – nem éppen fenntartható módon – hetente vásárolt új darabokat olyan márkáktól, mint a Boohoo és a PrettyLittleThing. Három évvel ezelőtt azonban úgy döntött, hogy változtat.

A londoni közösségimédia-menedzser a következőket mondta: „Amikor egyetemista voltam, hetente vásároltam fast fashion ruhákat. De rájöttem, hogy ettől pont úgy nézek ki, mint mindenki más, és úgy éreztem, egy kicsit elvesztettem az identitásomat. Így 2019-ben úgy döntöttem, hogy csak használtat veszek – mert rájöttem, hogy sokkal jobb minőséget érhetek el, és ez a környezetnek is jobb.”

Iso most kizárólag használt cikkeket vásárol, amikor úgy érzi, hogy meg kell töltenie a ruhatárát, és órákat tölt jótékonysági üzletek, vintage piacok és online piacterek böngészésével, hogy megkeresse a legjobb ajánlatokat.

Iso gyakran talál olyan tervezői márkákat, amelyek megfelelnek alacsony költségvetésének, például egy 1500 font értékű Burberry felvonókabátot, amelyet mindössze 100 fontért szerzett egy bolhapiacon.

Úgy számol, 20 000 fontot spórolt meg ahhoz képest, mintha minden használt dizájnertermékét teljesen újonnan vásárolta volna meg.

„Csodálatos ruháim vannak az eredeti ár töredékéért – úgy számoltam, 20 ezer fontot spóroltam ahhoz képest, ha újonnan vettem volna őket. Valószínűleg ugyanannyit költök, mint amikor újat vásároltam a fast fashion webhelyekről, de sokkal jobb minőségben” – mondja a nő, és jól döntött, a heti egy fast fashion ruha ugyanis nagyon károsítja a környezetet.

fenntartható divat Európai Unió stratégia eu fenntarthatóság divatipar

Fotó: nlc illusztráció

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top