nlc.hu
Trend

TikTok videók kozmetikumok javításáról

Milliók nézik a TikTokon, hogyan reparálnak egy arcpúdert, de eszünkbe ne jusson utánozni

Abszolút profik, akik a sminktermékeket javítgatják, de sűrű homály fedi kilétüket.

A közösségi média a sminkes videók kincsestára, a TikTok pedig mostanság különösen élen jár a számukat illetően. Láthattunk már videót arról, mivel és miként tüntessük el pórusainkat, vagy a karakteres szappan szemöldököt hogyan tudjuk elkészíteni tényleg szappan segítségével, legutóbb azonban valami egészen más témáról indult be a kontentgyártás: a sminkcuccok javítására függött rá a TikTok népe.

Sminkpaletta előtte, utána. Na, de mi van közben?

Sminkpaletta előtte, utána. Na, de mi van közben? (Fotók: tiktok/@cosmetic_repair

Tönkretettük, megjavítjuk

Mennyit változik a világ! Pár éve még azt nézték milliók a YouTube-on, miként tesznek szándékosan tönkre sminktermékeket, hogy lássák, milyen az állaguk, és megszakértsék, mi van bennük. Hogy ezeknek a videóknak mennyi értelmük volt, kérdéses, azonban vitathatatlanul különös borzongást nyújtott a sminkrajongók számára annak látványa, mikor például kávédarálóval zúztak porrá méregdrága púdergyöngyöket.

Ehhez képest 2022-ben a világ (vagy legalábbis annak fiatalabbik fele) átköltözött a TikTokra, a videókan pedig már nem arra feszülnek rá, hogyan tegyék tönkre, hanem arra, miként javítsák meg a sminktermékeket. Szétnyomódott rúzsok, ripityára tört arcpúderek és romos szemhéjpúderpaletták születnek újjá a gumikesztyűs kezek közt, mégis, ott bújkál bennünk a kérdés:

mindennek mi értelme?

915 millió felett jár már a megtekintések száma a #cosmeticrepairs hashtag alatt, aminek videóiról többen is úgy írtak, bizarr módon nyugtató hatásúak a filmek, amikben csak az eszközök berregése, vagy épp a tisztogatás hangjai hallhatók. Se zene, se komment, és ha már itt tartunk, az sem derül ki egyetlen videóból sem, hogy hol és kik készítik őket. „Számos videóban egészen profi eszközöket használnak, míg másutt egyszerű kávédarálók is feltűnnek – mondja Budaházy Péter a Helia-D Kft. ügyvezető igazgatója. – Láthatunk egészen hétköznapi eszközöket, például csipeszeket vagy cumisüveg sterilizálót, de a nagyobb profi eszközökről nem gondolnám, hogy egy átlagos háztartásban megtalálhatók, ezért nem is javasolnám ezeket a tevékenységeket otthon leutánozni.”

Bár a folyamatra ráaggathatnánk az újrahasznosítás vagy épp fenntarthatóság jelzőket, hisz milyen szép gondolat, hogy egy új kozmetikum megvásárlása helyett a régit hozzák helyre, ám ez a teória több sebből is vérzik. „Gyártási szempontból az ilyen egyedi munkák mindig sokkal bonyolultabbak és költségesebbek mint sorozatgyártás esetén, még akkor sem gondolnám, hogy érdemes ilyenre vállalkozni, ha a felszerelés adott hozzá. Egy kozmetikai üzemben sem feltétlenül van jelen minden olyan berendezés, ami néhol egyetlen videóban szerepel. Vágógépre például kozmetikai cégnek nincs szüksége. ” – mondja Budaházy Péter.

 „Érthető, hogy ha valakinek nagyon drága kozmetikumai vannak, sajnálja, ha valamilyen véletlen okán tönkremegy egy sminkpaletta, ám még ekkor is kétségesnek tartom, van-e értelme hasonló módon megjavíttatni azt. A kozmetikumoknak nem véletlenül van szavatossági ideje, az összetevőkben idővel bekövetkezhetnek olyan változások, amik a színre, állagra is hatással vannak – mondja Budaházy Péter. – A dekorkozmetikumok talán annyiban szerencsésebbek, hogy sokuk nem tartalmaz vizet, ezért a mikrobiológiai fertőzés veszélye kisebb, ám azzal is számolni kell, hogy használat közben a sminkecsetről vagy ujjainkról is belekerülhetnek szennyeződések a termékekbe.” A videókban is feltűnnek sterilizáló készülékek, azok azonban cumisüveg sterilizáló berendezések, nem arra találták ki őket, hogy kozmetikumjavító kisiparosokká váljon bárki mellettük.

A hatalmas nézettséget egyébként 4-5 felhasználó videói generálták, akik bárhol is dolgozzanak, a munkafolyamat amit bemutatnak, a valóságban jó pár órát igénybe vesz. „Azt gyanítom, pusztán kedvtelésből készültek ezek a videók, talán néhány szakmabeli hobbija lehet ez, újraértékesíteni mindenesetre az ilyen termékeket nem egyszerű, hisz a csomagolásuk is sérült, javítási munkaként pedig kimondottan költséges lenne.” – mondta el Budaházy Péter. A piaci értéke ennyi labormunkának több tízezer forintot is kitesz, amennyibe viszonylag kevés sminktermék kerül, már csak emiatt is érdemesebb újat vásárolni. A kozmetikumoknak ráadásul van egy kibontástól számított élettartama is. „Period of time jelölés minden kozmetikumon megtalálható, hogy felbontást követően mennyi ideig javasolt biztonsággal használni az adott terméket. Itt nem hosszú évekről, sokkal inkább csak hónapokról van szó, egy szemhéjpúdert már csak emiatt is jobb lecserélni és nem javítgatni. Máskülönben akár komoly betegségeket, fertőzéseket is kaphatunk.” 

Van annak egyszerűbb módja is, ha azt szeretnénk, hogy kozmetikumaink fenntarthatóbbak legyenek. A legegyszerűbb, ha már meg sem vesszük feleslegesen az ötödik vörös rúzst, de azt is érdemes mérlegelni, kihasználjuk-e a 20 színes palettát, vagy valójában elegendő lenne pár tényleg jól megválasztott mono szemhéjpúder. Vásárolhatunk már utántölthető palettákat és rúzsokat is, ha pedig arra is figyelünk, milyen csillámokat tartalmaz a sminktermékünk, már egyértelműen elértük az expert szintet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top