nlc.hu
Trend

Ezt kell tudnod a sluggingról

Zseniális trükk vagy bőrkárosító hype a slugging?

A koreai szépségápolás legújabb kedvence a slugging, de jó, ha tájékozódsz, mielőtt vastag vazelinréteget kensz az arcodra egy éjszaka erejéig.
Nő arcápolás

Ha szépségápolásról van szó, akkor a TikTok előszeretettel kap fel jól csengő, hatékonynak tűnő beauty-trükköket, amik vírusként terjednek a felhasználók körében, de sok esetben arról már nem szól a fáma, hogy ezek mennyire bőrbarát technikák. Az élre törő új őrület, a slugging is pont ilyen, mert bár mélyen hidratált bőrt ígér, a szakértő szerint nem alkalmas arra, hogy tényleg a bőrápolási rutin része legyen.

Ez a slugging

A slugging az angol meztelencsiga szóból ered, mert a kezelés után pontosan úgy néz ki az ember, mint a fent nevezett puhatestű. Fényes, síkos és ragadós, ugyanakkor a mondás is úgy tartja, hogy a szépségért meg kell szenvedni – igen, akkor is, ha a szenvedést jelen esetben a hack kissé visszataszító jellege adja. A slugging követői azt mondják, hogy a szokásos arc- és bőrápolási rutinod végén egyszerűen csak vigyél fel egy réteget vazelinből az arcodra, vagy akár az egész testedre és egy éjszaka erejéig hagyd magadon. Mire reggel felébredsz, a bőröd táplált és puha lesz, hiszen – és a rajongói szerint itt a lényeg – a paraffin (a vazelin másik neve) záróréteget képez a bőr felületén, ezzel pedig gátolja a felszíni vízveszteséget.

@asoothesizzler منو مجرب يسوي تقنية الslugging ؟ يحسن صحة الجلد 😍👏🏻 يحافظ على ترطيب البشرة وترطيبها من تستخدمون فازلين #slugging @Vaseline Brand ♬ As It Was - Harry Styles

Jól hangzik? Igen. Ennek ellenére a kozmetikus óva int attól, hogy ész nélkül magadra kend, hiszen egy kőolajszármazékról beszélünk. Szendrey-Szabó Rita, a RiTailor Beauty tulajdonosa szerint a paraffin valóban nem engedni elpárologni a bőrből a vizet, de nem azért, mert olyan jól hidratál, hanem mert annyira lezárja a bőrfelszínt, hogy még lélegezni sem engedi. 

Van egy kozmetikai kifejezés, a transzepidermális vízvesztés (TEWL), ami szerint azzal, hogy a bőröd minden percben vizet párologtat el, száradni kezd. Ezt kell pótolni a napi krémezéssel, illetve a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással. Ha a párolgást meggátoljuk, akkor persze mondhatjuk, hogy hidratáltabb marad a bőr, de én semmilyen körülmények között nem ajánlanám ezt a trendet senkinek, mert a vazelin kőolajszármazék, ami alatt nem kap levegőt a bőr, sőt elég sokan allergiások is rá.

Hozzátette, hogy ugyan a kozmetika alkalmaz egy paraffinos pakolást, ez azonban egészen más dolog, és az elektrokozmetika megjelenésével egyébként is háttérbe szorult, mert sokkal modernebb eszközök állnak a szakemberek rendelkezésére, például ultrahang, iontoforézis, mezoterápia vagy éppen led-fényes maszkok, ezekkel hatékonyabban bejuttathatók a mélyebb rétegekbe az értékes hatóanyagok. Emellett kiemelte, hogy a vazelin önmagában nem hidratál semmit, tehát felesleges a száradt részekre kenni, mert a dehidratált bőr ápolására sokkal jobb termékek is léteznek, amelyek kifejezetten erre a célra valók. 

Hidratáló anyagok, amelyek a szakértő szerint jót tesznek a száraz bőrnek  

Hialuronsav: többféle molekulasúlyú hialuronsavról beszélhetünk, ezekből van, amit csak ultrahanggal lehet átjuttatni a bőr felszínén, de sosem árt, ha van egy szérumban. Ha igazán jó eredményt szeretnénk, akkor érdemes szakemberhez fordulni. 

Karbamid vagy más néven urea: könnyen felszívódó, vízmegkötő és hidratáló összetevő. 

Alfa-bisabolol: nyugtat, csökkenti a gyulladást, bőrpírt és segít mélyebbre juttatni bizonyos hatóanyagokat.  

E-vitamin, jojoba olaj: a száraz bőrt meg kell vizsgálni, hogy felszíni szárazságról vagy mélyrétegiről van-e szó. Gyakran a bőrfelszíni hidrofil lipid egyensúly borul fel, ilyenkor a tápláló olajok is jót tesznek.  

Ceramidok: a sejtek közötti összekötő anyagok, melyek segítenek a bőrfelszíni hidrofil lipidegyensúly megtartásában.

A vazelint egyébként az olajfúró tornyokon dolgozó munkásoknak köszönhetjük, akik a gyorsabb gyógyulás érdekében egy furcsa viasszszerűséggel, a vazelin elődjével kezelték az égési sérüléseiket. Egy Robert Chesebrough nevű vegyész volt az, aki végül továbbfejlesztette az anyagot a ma ismert változatra, de valójában a szuper PR-nak és nem a tényleges jótékony hatásnak köszönhető, hogy a vazelin ekkora sikersztorit futott be 19. századi feltalálása óta. 

Azzal, hogy nem hagyja a bőrt lélegezni, gyakorlatilag eltömíti a pórusokat, ez pedig egyenes utat nyit a kellemetlen pattanásokhoz és komoly aknékhoz. Zsíros bőrre tehát eleve nem ajánlott megkockáztatni, de a szakember szerint a száraz bőr ápolását se ezzel akarjuk megoldani, pláne ne úgy, hogy egy egész éjszakára felkenjük magunkra. 

Azt javaslom, ha valakinek extrán száraz a bőre, akkor egy enzimes peelinget (fehérjebontó enzimes bőrradírt) tegyen fel, utána pedig hidratáló szérumot és krémet, ez elég kell, hogy legyen a bőr helyreállítására. Illetve ilyen félrevezető videók helyett inkább látogasson el egy professzionális kozmetikába, és kérje a szakemberek tanácsát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top