nlc.hu
Trend

Csípőnadrág divat 2022

Visszatért a csípőnadrág – és nem lehetetlen ízlésesen viselni

Minden idők egyik legmegosztóbb ruhadarabja, a csípőnadrág az Y2K reneszánszának jegyében egyértelműen visszatért a divat fősodrába. A tervezők azonban úgy tűnik, tanultak a múlt hibáiból.

A csípőnadrág a 90-es évek végét, 2000-es évek elejét meghatározó Y2K irányzat egyik jelképeként – kritikusabb megközelítésben: állatorvosi lovaként – vonult be a divattörténelembe, holott a ruhadarab közel fél évszázaddal korábban született.

Az úgynevezett hip-hugger (szó szerinti fordításban: csípőölelő) nadrágot Irene Kasmer kaliforniai divattervező alkotta meg 1957-ben, majd az 1960-as években vált népszerűvé, olyan rocksztároknak köszönhetően, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin vagy Jim Morrison. A trapéz szárú csípőnadrág a hippikorszak egyik alapdarabja volt, majd az 1970-es évek diszkókorszakának divatjába is beépült, ám az évtized vége felé a trend lecsengett, a derékvonalak magasabbra kerültek és ott is maradtak jó másfél évtizeden át. Amikor is aztán egy fiatal tervezőzseni, Alexander McQueen nyúlt vissza a csípőfazonhoz, melyből biztos, ami biztos, le is nyisszantott még néhány centit. 

A bumster nadrág Alexander McQueen 1996-os kollekciójából

A Bumster nadrág Alexander McQueen 1996-os kollekciójából (Photo by Alexis DUCLOS/Gamma-Rapho via Getty Images)

A legerotikusabb testrész

Az úgynevezett Bumster nadrág, mely arról kapta a nevét, hogy a derékvonala olyan alacsony, hogy alig takarja a farpofákat, már 1993-ban, a friss diplomás brit kreátor első kollekciójában, a Taxi Driverben is felbukkant (bár erről nem maradt fenn érdemi fotódokumentáció), azonban csak három évvel később, az 1996-os Dante kollekcióban került kellőképpen reflektorfénybe ahhoz, hogy trendet teremtsen.

„Szerettem volna megnyújtani a testet, nem csak a feneket mutatni. Számomra ez a testrész – nem annyira a fenék, hanem a gerinc alsó része a legerotikusabb testrész mindenkin, legyen akár férfi, akár nő”

– fogalmazott egy nyilatkozatában Alexander McQueen.

A R&B és hip-hop szcénában a csípőnadrág szinte egyeduralkodó viselet lett, de a popipar is lelkesen magáévá tette. Olyan sztároknak köszönhetően vált felkapottá, mint Madonna, Britney Spears, Christina Aguilera, a Spice Girls, Jennifer Lopez, Gwen Stefani vagy épp Mariah Carey, majd becsatlakozott a Destiny’s Child, Pink, Avril Lavigne, az ezredfordulót követően pedig Paris Hilton vitte a szó szoros értelmében véve soha nem látott mélységekbe a stílust.

Tipikus csípőnadrágos szett Christina Aguilerától

Tipikus csípőnadrágos szett Christina Aguilerától a 2001-es MTV Video Music Awards gáláról (Fotó: Jim Spellman/WireImage)

Az irányzat mindvégig elsősorban a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében volt szinte „kötelező viselet”, mégpedig legfőképpen ádáz kis barátaival, a crop toppal és a kilógó alsóneművel együtt. A korszak trendjeit, különösképp ezt a bizonyos crop top-csípőnadrág kombinációt úgy is emlegetik, hogy ekkoriban nem is maguk a ruhadarabok, hanem inkább maga a test, pontosabban minél több fedetlen testfelület mutogatása volt divatban. 

Szofisztikáltabb, mint valaha 

Az irányzat aztán a 2000-es évek közepe felé kifulladt, az évtized végére pedig egyenesen a ciki kategóriába került és ott is maradt egy bő évtizedre. 2020 táján azonban a divatipar, ha még óvatosan is, de nekilátott a csípőnadrág újraélesztésének, mely a 2022-es tavaszi-nyári kollekciókban, az Y2K reneszánszának jegyében vált újra „teljes jogú” trenddé, az előttünk álló őszi-téli szezonban pedig az eddiginél is markánsabban lesz jelen. Úgy tűnik azonban, hogy a tervezők tanultak a múlt hibáiból és a csípőnadrág 2022-ben nagyságrendekkel szofisztikáltabb, mint húsz évvel ezelőtt volt. Szeméremcsontot és farpofákat alig elfedő modelleket egyelőre nem látunk, a derékvonal szinte minden divatház kollekciójában a csípőcsont vonalán vagy legfeljebb minimálisan az alatt húzódik, a holmi kísérője pedig már nem elsősorban a crop top és még véletlenül sem a kivillanó spárgatanga. 

A csípőnadrág a 2022-23-as őszi-téli kollekciókban
Megnézem
Összes kép (7)

Az aktuális trendeknek megfelelően a legkevésbé sem lehetetlen tehát ízlésesen viselni a csípőnadrágot. 

Így hordd!

Amit a csípőnadrág viselésénél mindenképpen tekintetbe kell venni, hogy a ruhadarab szabásából adódóan optikailag eltolja a testarányokat, a lábat óhatatlanul valamivel rövidebbnek, a felsőtestet hosszabbnak, valamint a csípő-csombok vonalát, illetve egészében az alsótestet szélesebbnek mutatja. Mindez akár előnyös is lehet bizonyos testalkatoknál, például ha a lábaid arányaiban hosszabbak a felsőtestednél vagy ha fordított háromszög alkatúként deréktól lefelé van szükséged erősítésre. Más esetekben azonban a csípőnadrágot olyan ruhadarabokkal célszerű kombinálni, melyek egyensúlyban tartják a felső- és az alsótest arányait, illetve lábbeliből érdemes hozzájuk magassarkú vagy platform cipőt választani, így ellensúlyozva a lábakat rövidítő hatást.

Visszafogott hasvillantás

A csípőnadrág autentikus párja volt mindig is crop top, azonban ahogy már említettük, 2022-ben – különösképp az őszi-téli időszakban –  ez a kombináció jóval visszafogottabban dívik. Ez azt jelenti, hogy a felsőrészek legalább a köldök vonaláig vagy némileg az alá is leérnek, akár alig valamivel a nadrág derékrésze felett érnek véget, így a csupasz hasból csak néhány centiméter villan ki, a csípőcsontnak is legfeljebb a felső éle marad fedetlen. A csípőnadrágokra általában is érvényes, amennyiben pedig így viselnéd, különösképpen az, hogy figyelj oda a megfelelő méret kiválasztására, ha pedig kettő között hezitálnál, inkább a nagyobbat vedd! Abban az esetben ugyanis, ha a derékrész kicsit is szűkebb a kelleténél, óhatatlanul úszógumi keletkezik, ám ha kellőképpen bő, szépen idomul a csípő természetesen szélesedő vonalához. 

Csípőnadrág hasvillantós felsővel
Megnézem
Összes kép (4)

A legelőnyösebb: fordított háromszög vagy homokóra alkatúaknak.

Hosszú és lezser

A csípőnadrág legkényelmesebb és egyben leginkább kockázatmentes viselési módja, ha hosszabb, lezser vagy akár oversize felsőrészekkel kombinálod. A testarányokat optikailag eltoló hatás ráadásul itt könnyen kiküszöbölhető azzal, ha a felső és a nadrág ugyanolyan vagy nagyon hasonló árnyalatú. Annak érdekében azonban, hogy a csípő szabás érvényesülni tudjon, a laza felsőt részben mindenképp tűrd be a nadrágba elöl vagy kissé oldalt, aszimmetrikusan!  

Csípőnadrág hosszú, laza felsővel
Megnézem
Összes kép (4)

A legelőnyösebb: körte vagy oszlop alkatúaknak.

Felül szűk, alul bő

A csípőnadrág a felül szűk, alul bő elv szerint, hasvillantás nélkül is viselhető. Ilyenkor a bő szabású csípőnadrágot minél inkább testre simuló, a nadrágba betűrhető vagy pontosan a nadrág derékvonaláig érő, esetleg annál 1-2 centivel hosszabb felsőrésszel kombináld! Ide sorolható minden szűk szabású top, body, pulóver vagy ing, de akár a trendi fűző fazonú felsők is. Ezeknél az összeállításoknál is kiküszöbölhető az felső- és az alsótest arányainak optikai torzulása azzal, ha a szett monokróm. 

Csípőnadrág szűk felsővel
Megnézem
Összes kép (4)

A legelőnyösebb: fordított háromszög vagy homokóra alkatúaknak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top