nlc.hu
Trend

A bőr holmik ápolása, szakértőktől

Óvnád a bőrcuccaidat? Mutatjuk, hogyan tedd

 „A bőr egyike azoknak az anyagoknak, amelyeket gyakran félreértenek – egyszerre könnyebb és bonyolultabb a gondozása, mint azt az emberek gondolnák” – mondja Christopher Esber tervező a Guardian cikkében. Tanácsai alapján most összeszedtük, mikre kell odafigyelni, ha egy bőrtáskát, kabátot, nadrágot, vagy egyéb bőrből készült holmidat szeretnéd szép állapotban tudni.

bőrtáska

Fotó: Pexels

A balzsam neki is jól esik

Ahhoz, hogy a bőr ruhadarabodat tisztán és a legjobb állapotban tartsd, néhány hetente érdemes jó minőségű természetes bőrbalzsamot vagy -krémet használni. Ez biztosítja, hogy sokáig kitartson, jó állapotban maradjon. Mielőtt ezt megtennéd, nedves ruhával tisztítsd meg a ruhadarab felületét, és hagyd néhány percig száradni. Ezután egy puha, száraz ruhával és körkörös mozdulatokkal vidd fel a balzsamot az összes felületre. Hagyd húsz percig beszívódni, majd a kendő egy tiszta részével távolítsd el a maradékot, majd törölgesd át.

A megfelelő kezelés kiválasztása

Mivel sokféle bőrtípus létezik, a lakkbőrtől a velúrbőrig, fontos, hogy a ruhadarabnak megfelelő terméket használjuk. A bőrdarab színe alapján is választhatsz kondicionálót. Fekete bőrhöz természetes fekete balzsamot, sárgásbarna és barna bőrhöz semlegeset javasolnak. Érdemes a bőr ruhadarabok széleinek és varrásainak viaszolása, hogy ellenállóak maradjanak a vízzel szemben.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy egy különösen értékes darabról van szó, a hidratáló vagy feltöltő krémeket hagyd a szakemberekre. A legtöbb cipő- és táskajavító szerviz a bőrruhák ápolását is vállalja, és tőlük tanácsot is kérhetsz a jövőbeni otthoni ápoláshoz.

Mi a helyzet a mosással?

Esber azt javasolja, hogy a felületes foltokat vagy szennyeződéseket színtartó, enyhén nedves ruhával távolítsuk el, és kerüljük a kemény tisztító- vagy mosószereket. Ha kétségeink vannak, inkább forduljunk szakemberhez. Keressünk olyan speciális mosodákat, amelyek bőrt is kezelnek. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a bőrt soha nem szabad gépben mosni. Ehelyett a bőrből készült ruhadarab külsejét kézzel, puha textillel és egy kis mosószerrel töröljük át.

Ha a ruhadarab belseje kellemetlen szagú, vízzel és mosószerrel kimoshatjuk, de vigyázni kell, hogy a bőr ne legyen nedves. Ehhez először is fordítsuk ki a ruhadarabot. Ezután használjunk nedves ruhát egy kis borsónyi természetes textilápolót, majd körkörös mozdulatokkal enyhén súroljuk át, így eltávolíthatjuk a szennyeződéseket, foltokat vagy szagokat. Végül hagyjuk a ruhadarabot természetes módon megszáradni, ideális esetben kint az árnyékban, vagy egy jól szellőző helyen.

bőrdzseki

Fotó: Pexels

Használj megfelelő vállfát!

A bőrruhákat soha nem szabad összehajtogatva tárolni, mivel ez korai öregedést eredményezhet. Ehelyett helyezzük a bőrruhadarabokat párnázott fogasokra, és tartsuk őket száraz helyen.

Ha különösen párás környezetben élünk, a tárolás kulcsfontosságú. Győződjünk meg róla, hogy a tárolási hely jól szellőzik. Olyan helyen érdemes tartani, ahol van elegendő természetes fény, de közvetlen napfény nem éri. Alternatív megoldásként gondoskodjunk arról, hogy a bőrt időnként kivigyük levegőzni.

A penész kezelése

Sajnos a párás környezet a bőrből készült tárgyaknál penészesedéshez vezethet. Ha ez megtörténik, fontos, hogy a penész terjedésének megakadályozása érdekében a ruhatár többi részétől elkülönítsük a darabot. A szakemberek azt javasolják, hogy tegyük egy műanyag zacskóba, és küldjük el szakszerű tisztításra. Mielőtt visszahelyeznénk a ruhatárba, hosszabb ideig figyelnie kell, hogy a penész nem tért-e vissza.

Segítség! Elázott a bőröm!

Ha véletlenül a bőrdzseki vagy -szoknya viselés közben elázik, ne essünk pánikba. Csak akasszuk fel a ruhadarabot egy szellős helyre, és hagyjuk, hogy lassan és természetesen megszáradjon. Ne szárítsuk a darabot radiátoron vagy mesterséges hőforrások közelében, mert fennáll a veszélye, hogy eltorzul vagy elveszti a formáját. Ha szarvasbőr, az apró esőfoltok gyakran finoman lecsiszolhatók egy puha szarvasbőr kefével.

Komolyabb sérülések esetén vigyük a holmit szakértőhöz, aki megtisztítja, újrafesti és helyreállítja a bőrt. Ha a ruhadarab megszáradt, előfordulhat, hogy újra bőrkondicionálót kell alkalmazni. Mindig emlékezzünk arra, hogy a bőr alapvetően természetes anyagú darab, és természetes módon szárad, ha megfelelő, száraz környezetben hagyjuk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top