nlc.hu
Trend

Mennyi ideig jók a sminkszerek?

Mennyi ideig jók a sminkszerek?

Meddig jó az alapozó, és mennyi ideg használhatjuk a szemhéjfestéket? Nincs olyan szépségápolási termék, ami örökké eláll. De honnan lehet tudni, ha valami már nem jó? Elmondjuk!

Általánosságban a sminkszerekről elmondható, hogy az alapozó, a pirosító és szemhéjfesték akár 2 évig is eltarthat. A rúzsnak a felbontás után 1 évig ki kell tartania. A szempillaspirált és a folyékony szemceruzát azonban háromhavonta cserélni kell.

sminkszerek

Nem mindegy, hogyan tárolod a sminkszereidet!
(Fotó: Getty Images)

Meddig állnak el a sminkszerek?

Ha te is sminkeled magad, akkor ismerős lehet a helyzet, amikor egy-egy sminkcuccodról már te magad sem tudod, mikor is vetted. Általában a folyadékok és a krémek járnak le a leggyorsabban, míg a porpúderek általában tovább tartanak. Sok népszerű, retinolt és C-vitamint tartalmazó bőrápoló termék gyorsan romlik, ha oxigénnel érintkezik. A szakemberek szerint a szemceruza és a szempillaspirál eltarthatósága a legrövidebb, körülbelül 3 hónap. A rúzsok, ajakápolók körülbelül 1 évig jók, csakúgy, mint az alapozó. A sminktermékek szavatossága a következők szerint alakul:

  • Folyékony alapozó: 6 hónap-1 év
  • Rúzs: 1 év
  • Púder: 2 év
  • Szemceruza: 3 hónap (folyékony); 2 év (ceruza)
  • Szempillaspirál: 3 hónap
  • Szemhéjfesték: 2 év (púderes); 6 hónap (krémes)
  • Hidratáló krém: 6 hónap (tégelyes); 1 év (pumpás)
  • Fényvédő krém: 1 év
  • Körömlakk: 1 év

Hogyan tároljuk a sminkszereinket?

A legjobb hely a bőrápoló termékek tárolására egy szekrény vagy egy fiók, a napfény nem a barátjuk, ez biztos. Használat előtt és után mindig moss kezet, így kisebb az esélye annak, hogy baktériumok kerülnek a sminktermékekbe.

Lejárnak a bontatlan bőrápoló termékek?

A legtöbb bontatlan bőrápoló 2 évig jó. A kinyitás után baktériumok szaporodhatnak el bennünk, ahogy érintkeznek a levegővel és a bőröddel, ez az oka annak, hogy a bontatlan termékek eltarthatósági ideje hosszabb.

A felbontott hidratáló krémek, arckrémek és szemránckrémek 6 hónaptól 1 évig is eltarthatnak. A probléma nem(csak) abban rejlik, hogy a krém lejár, hanem abban, hogy az öregedés jelei ellen kevésbé hatékony. De a lejárt krémek irritációt vagy bakteriális fertőzéseket is okozhatnak, ha túl sokáig vannak nyitva.

Mikor dobjuk ki a sminkecsetet?

Minden héten időt kell fordítani arra, hogy langyos szappanos vízzel átmossuk a sminkecsetünket. Ezután hagyd megszáradni a levegőn. Ha így teszel, ezzel segíted csökkenteni az arcodra kerülő baktériumok számát. A szintetikus szálakból készült kefék akár 1 évig is eltarthatnak, de ezeket hetente legalább kétszer meg kell tisztítani.

Mikor dobjuk ki a sminkes szivacsot?

A sminkszivacsokat hetente egyszer-kétszer ki kell mosni. Ha az applikátorok elérték a 3 hónapos határt, ideje kidobni őket. Ha jó minőségű a szivacs, és megfelelően gondozod, meghosszabbíthatod az élettartamát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top