nlc.hu
Trend

Használt ruhák leadása és eladása

Itt tudod leadni, eladni a megunt ruháidat

Az őszi gardróbszelektálás valószínűleg többeknél napirendi pont az elkövetkezendő időszakban, mi pedig segítünk, hogy a kiválogatott ruháid jó helyre kerüljenek!
Ruha csomagolás

Az őszre való felkészülés nem ér véget a lakás dekorálásával vagy egy nagyobb, alaposabb takarítással, ilyenkor érdemes a szekrényt is átválogatni és megnézni, melyek azok a ruhadarabok, amik maradnak, és melyek azok, amikre már nincs szükség. A „majd jó lesz ez még valamire” és a „megtartom, hátha lefogyok/visszahízom” darabokat célszerű rögtön az első körben félretenni, és minden mást ezután alaposan megvizsgálni. Itt jön a trükkös rész! Bontsd két kupacra a kiselejtezett darabokat: ami már kopott, foltos, lyukas, használhatatlan, azt a zero waste törekvés jegyében még simán befoghatod takarításra, viszont ami jó állapotban van, azt érdemes eladni, eladományozni, mert attól, hogy neked már nem kell, lehet, hogy valaki szívesen hordaná. 

Dobd ki és adj neki új esélyt!

A ruhakonténereknek sajnos nincs túl jó híre, rengeteg rosszindulatú pletyka terjed arról, hogy az itt leadott ruhákat kiválogatják és eladják, de valójában ezek karitatív szervezetek által működtetett gyűjtők, amik a fenntarthatóság jegyében a leadott ruhaneműk és cipők 55-60%-át újrafelhasználják, így azok a körforgásban maradnak ahelyett, hogy a szemétben végeznék. Ez azért is fontos, mert a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág és ahhoz, hogy ez megváltozzon, ilyen léptekkel kell elindulni. A konténerek a legtöbb nagyáruház és hipermarket parkolójában megtalálhatóak (a pontos elérhetőségeket itt találod), könnyen és teljesen ingyen használhatóak.

Ha tennél a környezetért 

Ha budapesti vagy, akkor ajánljuk figyelmedbe a Westend használtruha-gyűjtő helyiségét, ahol szintén le tudod adni a még jó állapotú ruhákat, cipőket. A ReStore egyébként nemcsak egy gyűjtőhely, hanem közösségi helyszín is, ami jótékonysági akciókat és fenntarthatóságról szóló workshopokat is szervez azok számára, akik szeretnének többet tenni a környezetükért minden minőségben. A nyitva tartását ide kattintva találod meg. 

Adományozz! 

A rászorulókat nem csak pénzbeli adománnyal tudod segíteni, hanem azzal is, hogy lehetőséget adsz nekik a ruhatáruk bővítésére. Az adományozás két úton történhet, karitatív szervezetek útján vagy adományboltokon keresztül. Bármelyiket választod, első körben mindig érdemes megérdeklődni, hogy mire van épp szükség, mert sokszor hely híján vannak, nincsenek tárolókapacitásaik. Férfi ruhák, női ruhák, babaholmik, sőt, sokszor ágyneműk, és egyéb használati tárgyak is új életet kaphatnak nekik köszönhetően.

Karitatív szervezetek: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Katolikus Karitász, Magyar Református Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Kerületi és városi hajléktalanszállók

Adománypontok (a teljesség igénye nélkül): Cseriti Adománybolt (országos hálózat), Pakk Adománybolt, Filantrópia Adománybolt, a Magyar Vöröskereszt Adományboltja, Mozaik Adománybolt, Narancsliget Adományközpont, Szia Adománybolt, KÖZ-ép-PONT Adománybolt

Add el, cseréld el!

Hidd el, az is segítség, ha töredék áron próbálsz a ruháidon túladni, mert sokan ezt tudják csak megfizetni. Erre rengeteg lehetőség van, például a Zöld Vatera, a Marketplace, vagy a Jófogás keretein belül, de akár az olyan applikációkban is gondolkodhatsz, mint a Gardróbom, a LiveRobe vagy a Vinted, ezeken keresztül is tudod jó üzletet lehet csinálni. Aztán ott vannak a Facebook csoportok is, a Boltkórosok például 157 ezer tagot számlál, de a kerületi és városi zero waste csoportokban is érdemes cserekereskedelmet folytatni, sokszor szuper kincseket lehet kifogni. 

Léteznek olyan körforgásos ruhagyűjtők, mint például a Swappis vagy a Remix, ahol a leadott ruhák után gyűjtőpontok, kedvezmények járnak, amiket le lehet vásárolni az ott található termékekre. Itt említenénk meg a H&M gyűjtőakcióját is, ahol a ruháid után – amiket vagy újrahasznosítanak, vagy jótékony célra adományoznak -, 500 pont bónuszt írnak jóvá, amit a későbbiekben tudsz levásárolni. 

Gardróbvásárok és garázsvásárok 

A gardób- és garázsvásárok fellendülőben vannak itthon, ezekkel is megpróbálkozhatsz, akár saját, akár közösségi szervezésben is. Ezek úgy működnek, hogy bérelsz magadnak egy asztalt, ahová minden megunt holmidat kipakolhatod és eladhatod. Nyilván nem ebből fogsz meggazdagodni, ugyanakkor nem is ez a cél, hanem az, hogy keress rajta valamennyit, miközben másnak is segítesz vele. A Gardrób Közösségi Vásár a következő időszakra több ilyen alkalmat is meghirdetett, és bár már beteltek a helyek, a jövőre nézve érdemes figyelni az újabb időpont kiírásokat. Fontos megemlíteni, hogy a magánszemély ingóság értékesítése egy adóévben 600.000 Ft-ig adómentes, szóval sem adóznod, sem blokkot adnod nem kell a holmik után.  

Gondolj az állatokra!

A menhelyek is szívesen fogadnak megunt textileket, főleg az elkövetkezendő hűvös időszakban, itt azonban több dolgot is érdemes szem előtt tartani. 

  1. Használhatatlan, koszos dolgokra nekik sincs szükségük.
  2. A gombos, strasszos, gyöngyös darabok könnyen fulladást okozhatnak, ilyet soha ne ajánlj fel!
  3. Mindig érdeklődj, hogy mire van szükségük, mielőtt bármit odaviszel, akkor is, ha a jóindulat vezérel, mert nekik is véges, hogy mit tudnak eltárolni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top