nlc.hu
Trend

A choker divattörténete

A prostituáltak és az angol királyné tették népszerűvé tinikorunk kedvenc ékszerét

Viselték védelmi célzattal, volt a lázadás, a prostituáltak, majd az elit szimbóluma is, a kilencvenes években pedig úgy hordtuk, mintha legalábbis kötelező volna. Igen, a chokerről beszélünk.

Ha a ’90-es években vagy a 2000-es évek elején voltál tini, jó eséllyel neked is nagy kedvenced volt a choker. Az ékszer a 2022-23-as őszi-téli szezonban, a negyed évszázaddal ezelőtti trendek reneszánsza jegyében újra divatba jött. Ennek apropóján felidézzük fordulatos történelmét.

Choker

(Fotó: Getty Images)

Védelemtől a gúnyig

A chokerek történelme is az ókori Egyiptomban kezdődödött. Akkoriban még nem szimplán divatból hordták az ékszert, hanem védelmi célzattal is, olyan testtájaikon, melyekről úgy érezték, a leginkább sérülékenyek, ilyen volt a fej, a nyak és a csukló. A korabeli chokerek gyakran aranyból készültek, mely Ré napisten bőrét szimbolizálta, illetve lazurkővel díszítették azokat. A dekoratív funkciójukon kívül amuletikus célokat is szolgáltak, különféle, általában isterekhez köthető szimbólumokkal látták el azokat, melyekről úgy tartották, távol tartják a rossz energiákat.

Egyiptomi falfestmény

Egyiptomi falfestmény (Fotó: Art Media/Print Collector/Getty Images)

A choker aztán a francia forradalmat követő időszakban tért vissza, mégpedig a monarchia elleni lázadás szimbólumaként: a francia nők az uralkodók és a nemesség iránti gyűlöletük kifejezésére viselték, illetve tisztelgés gyanánt azok előtt, akiket a guillotine-nal lemészároltak. Nagy-Britanniában a piros szalag kiegészítő szintén a lefejezésekre utalva terjedt el, azonban ott nem a tisztelet, hanem a gúny jeleként.

Viktoriánus korszak

A choker nyakláncok trendje aztán XIX. században kapott újabb lendületet. Az 1800-as évek közepén főleg prostituáltak hordták: ha ekkoriban egy nő fekete szalagot viselt a nyakában, azt jelezte, hogy a legősibb mesterséget űzi.

Édouard Manet: Olympia

Édouard Manet: Olympia (Forrás: Wikipedia)

A XIX. század  második felében, a viktoriánus Angliában aztán a kiegészítő egészen más jelentéstartalmat kapott, ugyanis az elit köreiben is felkapottá vált, csipkés, fodros, gallérszerű változatokban. A gyöngyökkel, drágakövekkel kirakott chokereket Albert Eduárd koronaherceg, a későbbi VII. Eduárd király neje, Dániai Alexandra hozta divatba. A hercegné gyakran utazgatott Indiában és ekkoriban kedvelte meg a vastag, többsoros, szorosan a nyakon hordott nyakláncokat. Az ékszert azonban állítólag nem csupán divatból viselte, hanem azért is, hogy eltakarja a heget, mely egy pajzsmirigyműtét után maradt a nyakán.

Dániai Alexandra brit királyné

Dániai Alexandra brit királyné (Fotó: Getty Images)

A chokert persze az alsóbb társadalmi osztályok lányai és asszonyai is szerették volna magukévá tenni, ők azonban nem engedhették meg maguknak az ékszerészek által megalkotott, gondosan kidolgozott, drágaköves darabokat. Ehelyett többnyire maguknak készítették el a kiegészítő egyszerű változatát, amely rendszerint egy szalagból és egy azon lógó medálból vagy brossból állt. Az 1900-as évek végén aztán elkezdődött a megfizethető ékszerek tömeggyártása: a bársony pántokra általában valamilyen olcsó fém vagy drágakövet imitáló medál került. Ezeket a 10 cent körüli áron forgalmazott kiegészítőket pedig a középosztály tagjai is megengedhették maguknak, így a choker tömegdivattá vált.

Art deco

A chokerek a XX. század elején kimentek ugyan a divatból, ám az 1920-as években visszatértek. A flapper stílusú öltözékek, különösképp pedig a nyakat szabadon hagyó bubifrizurák mellett kiválóan érvényesült ez a kiegészítő. Ebben a korszakban a chokerek az art deco stílusjegyeit hordozták: jellemzően gyöngyökből és drágakövekből, vagy legalábbis azok imitációiból készültek. Az irányzat a ’30-as években megint kissé visszaszorult, a ’40-es évkben azonban egy időre ismét újraéledt.

Choker nyakláncot viselő modell az 1920-as évekből

Choker nyakláncot viselő modell az 1920-as évekből (Fotó: General Photographic Agency/Getty Images)

’70-es évek

A chokerek következő renrszánszára aztán egészen az ’70-es évekig kellett várni. Ekkoriban a kor legnagyobb férfi rocksztárjai, így többek között Mick Jagger, David Bowie és Jimi Hendrix hozták újra divatba a kiegészítőt, majd női hírességek is viselni kezdték, aminek köszönhetően aztán persze az utcai divatban is széles körben elterjedt, és a hippikorszak egyik alapdarabjává vált.

Mick Jagger 1970-ben

Mick Jagger 1970-ben ( Fotó:Dominique BERRETTY/Gamma-Rapho via Getty Images)

’90-es évek

Legutóbb aztán a ’90-es években kapta fel a divat a chokert, akkor azonban minden korábbinál nagyobbat ment. Ennek titka minden bizonnyal az volt, hogy a kiegészítő nagyon sokféle változatban trendi volt, ebből következőleg pedig minden akkoriban felkapott irányzathoz hozzá lehetett igazítani, a rágógumipoptól a grunge-ig. 

Britney Spears

Persze, hogy Britney Spears is hordta (Fotó: Dave Hogan/Getty Images)

Bármilyen stílust éreztél is magadénak, választhattál ahhoz illeszkedő chokert, hiszen a sima vagy medállal díszített bársony vagy bőr pántoktól a fém, gyöngyös, köves darabokon át egészen a tetoválást imitáló, damilból font variációkig mindenféle típus divatban volt. Ugyanez igaz napjaink chokerdivatjára is: a kiegészítőt ebben a szezonban a legváltozatosabb verziókban találod meg az üzletekben és viselheted a hétköznapitól az elegánsig mindenféle outfithez.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top