nlc.hu
Trend

Plasztikák Hollywood hőskorában

„Az arc és a cicik újak, a fenék a régi maradt” – Így plasztikáztattak Hollywood hőskorának sztárjai

Hollywood hőskorának legendái sem feltétlenül a genetikának köszönhették filmvászon-kompatibilis külsejüket.

A filmiparban manapság alapnak számít, hogy akár a feltörekvő színészek és színésznők, a jobb lehetőségek reményében, akár a már ismert sztárok, leginkább fiatalos külsejük megőrzése érdekében igénybe veszik a szépészeti ipar vívmányait, kik diszkrétebben, kik pedig látványosabb módon, akár túlzásokba esve. Kevésbé köztudott azonban, hogy nem volt ez másként Hollywood hőskorában sem. Így plasztikáztattak az ikonikus filmcsillagok ötven, hatvan, vagy akár száz évvel ezelőtt…

Mary Pickford

Mary Pickford

Mary Pickford (Fotók: Getty Images)

A némafilmek egyik legnépszerűbb sztárja, Mary Pickford az 1920-as években az első hírességek között volt, akik arcfelvarrást végeztettek. Az eljárás azonban ekkor még igencsak gyerekcipőben járt (a legelső ilyen típusú műtétet csak 1916-ban hajtották végre) és mint ilyen, rendkívül kockázatosnak számított. A harmincas éveiben járó színésznő azonban annyira rettegett az öregedéstől, hogy bevállalta az operációt, méghozzá sorozatban többször is. Az eredmény azonban a szó szoros értelmében véve tragikus lett, Pickford teljesen elveszítette az arcmimikáját, annyira, hogy már mosolyogni is képtelen volt. Mindez pedig az amúgy is hanyatlóban lévő karrierje végét is jelentette.

Gloria Swanson

Gloria Swanson

Gloria Swanson (Fotók: Getty Images)

A némafilmek csillagai közül viszonylag kevesen akadtak, akik a hangosfilm-korszakban is képesek voltak még érdemben érvényesülni. Gloria Swanson ezen kivételek közé tartozott. A színésznő évtizedes kihagyás után tért vissza a vászonra az 1950-ben bemutatott Alkony sugárút (Sunset Blvd.) főszerepében. 50 éves volt ekkor és a siker érdekében minden tőle telhetőt megtett, beleértve azt is, hogy a forgatásokat megelőzően arcfelvarrást csináltatott. És bár konkrét bizonyíték nincs rá, de Swansonnak állítólag nem is ez volt az első plasztikai beavatkozása. Egyes források szerint már pályafutása kezdetén is kés alá feküdt, mégpedig azért, hogy átszabassa az orrát.

Joan Crawford

Hollywoodi plasztikák

Joan Crawford (Fotók: Getty Images)

Joan Crawford arcának egyik legkarakteresebb jegye volt különleges vonalú ajka, melyet azonban nem a genetikának, hanem egy elrontott fogászati beavatkozásnak köszönhetett. A Bette & Joan: The Divine Feud című könyvben olvashatunk arról, hogy a színésznőnek eltávolították a hátsó őrlőfogait, hogy az arccsontja határozottabb vonalat kapjon, a frontfogait pedig lecsiszolták és azokra koronát tettek. A koronák alatt azonban a csonkok szuvasodni kezdtek, az ínye pedig súlyosan elfertőződött, aminek következtében hatalmas duzzanat alakult ki a szájában, a felső ajka pedig megnyúlt és később sem húzódott vissza eredeti méretére. Crawford ezek után elkezdte az alsó ajkát is szélesebbre sminkelni, hogy az egy vonalba kerüljön a felsővel, így jött létre a jellegzetes „Crawford-száj”. 

A sztár 1953-ban aztán közel egy esztendőre visszavonult, mégpedig azért, hogy némileg átszabassa a külsejét: arcfelvarrást és mellnagyobbítást csináltatott, amit utóbb a nyilvánosság elől sem titkolt. Visszatérése után egy nyilatkozatában így fogalmazott: „Az arc és a cicik újak, a fenék a régi maradt.”

Rita Hayworth

Rita Hayworth

Rita Hayworth (Fotók: Wikipedia/Getty Images)

Rita Hayworth – születési nevén Margarita Carmen Cansino – spanyol gyökereit a külseje is tükrözte: eredetileg sötétebb tónusú bőrszínnel, sűrű, sötétbarna hajjal és alacsony homlokkal rendelkezett. Pályája kezdeti szakaszában azonban a filmstúdió illetékesei úgy látták, jót tenne a karrierjének, ha az etnikai sajátosságok álcázása érdekében megváltoztatná a külsejét. A haját vörösre festették, mely hajszín a védjegyévé vált, ez azonban önmagában nem bizonyult elegendőnek. Elektrolízises szőrtelenítő kezeléseken is átesett, hogy a hajvonala magasabbra kerüljön. 

Marilyn Monroe

Hollywoodi plasztikák

Marilyn Monroe (Fotók: Getty Images)

Marilyn Monroe sem csupán a hajszínét és a sminkjét változtatta meg szupersztárrá válása érdekében. A színésznőt pályafutása kezdeti szakaszában „állatlan csodaként” emlegették, épp ezért 1949 körül John Pangman plasztikai sebész porcátültetést hajtott végre az állán, formásabbá téve a testrészt. Minderre bizonyítékul szolgálnak azok az orvosi dokumentumok és röntgenfelvételek is, melyeket néhány éve árvereztek el. Szintén ezekből derült ki az is, hogy a sztár minden bizonnyal orrplasztikát is végeztetett, mely során az orra hegyét keskenyítették.

Hedy Lamarr

Hollywoodi plasztikák

Hedy Lamarr (Fotók: Getty Images)

Az egykor a világ egyik legszebb nőjének tartott színésznő-feltaláló Hedy Lamarr meglehetősen nehezen tudta elviselni, hogy az évek múlása nyomot hagy a külsején. A negyvenes éveitől kezdve végeztetett bőrfeszesítő kezeléseket, illetve korabeli technikának megfelelő, többek között viaszt és ipari szilikont tartalmazó töltőanyagokat fecskendeztetett az arcába és az ajkaiba. Ezt követően egyre inkább megszállottjává vált a plasztikai beavatkozásoknak: orrplasztikán, mellnagyobbításon esett át, majd – elrontott – arcfelvarrások sora következett. A kinézete gyakorlatilag teljesen eltorzult, ezzel pedig, tulajdonképpen szintén megelőzve a korát, ő lett az első világsztár, aki önmaga karikatúrájává plasztikáztatta magát. Megváltozott külsejével maga sem volt elégedett, egyre visszahúzódóbbá vált, nem szívesen mutatkozott többé a nyilvánosság előtt, idővel pedig már a családtagjaival és a barátaival sem volt hajlandó személyesen találkozni, ehelyett telefonon és levélben tartotta velük a kapcsolatot.

Clark Gable

Hollywoodi plasztikák

Clark Gable (Fotók: Getty Images)

A régi Hollywoodban sem kizárólag a női sztárok vették persze igénybe a plasztikai sebészek szolgáltatásait. Clark Gable például elálló füleket kapott a természettől, melyeket az első forgatásain még ragasztóval rögzítve húztak hátra, az 1930-as évek elején aztán a színész műtétileg korrigáltatta a testrészt. 

Dean Martin

Dean Martin

Dean Martin (Fotók: The Billboard/Getty Images)

Dean Martin még azelőtt plasztikáztatott, hogy befutott volna. A színész-énekes az orra formájával és méretével volt elégedetlen és úgy ítélte meg, a sikerei útjába állhat, ezért 1944-ben, 27 éves korában keskenyebbre operáltatta azt. 

Burt Lancaster

Burt Lancaster

Burt Lancaster (Fotók: Getty Images)

Burt Lancaster a hetvenes években vallotta be, hogy sármos külsejét bizony nem a természetnek köszönheti, hanem egy sor plasztikai beavatkozásnak, többek között arcfelvarrásoknak. „A legigazibb dolgok rajtam a szemeim” – fogalmazott egy alkalommal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top