nlc.hu
Trend

Az év trendszíne 2023

Merész és domináns árnyalat lesz 2023-ban az év színe

Rég választottak ennyire bátran a Pantone Intézet szakemberei.

Ahogy 2000 óta minden december elején, a Pantone Intézet magyar idő szerint péntekre virradó éjjel bejelentette a következő év színét. 2023-ban ez az árnyalat a PANTONE 18-1750 Viva Magenta árnyalat lesz.

Egy élénk, lüktető, merész és optimista hangulatot árasztó vörös árnyalatról van szó, mely a Pantone közleménye egy bársonykesztyűbe bújtatott ökölköz hasonlít. Az árnyalt karmazsinvörös tónust hibrid színként aposztrofálják, mely egyensúlyt teremt a hideg és a meleg között.

18-1750 Viva Magenta

18-1750 Viva Magenta (Forrás: Pantone)

„A technológia korszakában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös palettáról származik, és a bíbortetűből nyert kármin ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb, amit a világ ismer. Az ősanyagban gyökerező PANTONE 18-1750 Viva Magenta újra összekapcsol minket az eredetivel. A természet erőit megidézve a PANTONE 18-1750 Viva Magenta felpörgeti szellemünket és segít építeni a belső erőnket” – fejtegette  Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója. 

Így választanak

Az év színét alapos kutató-elemző munkával választják ki. A Pantone trendkutatói számára a legmeghatározóbb forrást a négy nagy divathét – New York, London, Párizs, Milánó – jelenti, de ezeken kívül tanulmányozzák többek között a világ divatfővárosainak utcai divatját, valamint analizálják a zeneiparban, a filmvilágban, a médiában, a kortárs képzőművészetben uralkodó, illetve felerősödő trendeket, továbbá olyan területekre is figyelemmel vannak, mint a turizmus vagy az autógyártás. Sőt, még a világban zajló társadalmi-gazdasági folyamatok, a közhangulat, illetve a globális hatással bíró események is befolyásolják, hogy végül mely árnyalatra esik a választásuk. 

Az év hivatalos trendszínei 2000 és 2022 között

Az év színei 2000 és 2022 között (Forrás: Wikipedia)

30 különböző nemzet úgynevezett színstandard csoportjai évente kétszer, egy titkos európai helyszínen gyűlnek össze, ahol több napon keresztül hallgatnak előadásokat, illetve folytatnak vitákat, majd meghozzák döntésüket a következő esztendő hivatalos trendszínéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top