nlc.hu
Trend

Ekcémát okozhat a diffúzorok illóolaja

Vizsgálatok szerint ekcémát okozhat a diffúzorok illóolaja, utánajártunk mi igaz mindebből

Az elmúlt években rengeteg háztartásban megjelentek az aroma diffúzorok, amikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a levegőbe kerülő illóolaj felerősítheti az ekcémás bőrproblémát. Utánajártunk, miről van szó pontosan.

Aroma diffúzor vagy ultrahangos aromaterápiás diffúzor néven is megtaláljuk a készülékeket, melyek lényege, hogy nagyon finom szemcsék formájában bocsátja ki az illóolajat, némelyik tisztán, más vízzel elegyítve. Lehet ezzel célunk csupán a térillatosítás, ám egyre gyakoribb, hogy légfertőtlenítési, egészségmegőrzési céllal, házi gyógyászati módszerként is alkalmazzák őket. Az illóolajakról azonban tudható, hogy potenciálisan bőrirritáló hatásúak, ezért felmerül a kérdés, a napi több órán át használt diffúzorokból a levegőbe jutó illóolaj képes lehet-e érzékenyíteni a bőrt, az ekcémás problémákat felerősítheti? A témáról dr. Gáspár Krisztián bőrgyógyász-allergológust, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika szakorvosát kérdeztem.

Airborne contact dermatitis

Ha kutakodunk egy picit a témában, gyorsan rátalálunk az airborne contact dermatitis kifejezésre, vagyis a bőr olyan gyulladásos betegségére, melynél a levegőből, a levegőn keresztül irritatív, vagy az immunrendszert érzékenyítő anyag kerülhet kontaktusba a bőrrel.

Az Amerikai Kontakt Dermatitisz Társaság (American Contact Dermatitis Society) minden évben felhívja a figyelmet egy-egy potenciálisan bőrirritáló összetevőre, mellyel bőrünk érintkezhet akár a kozmetikumok, akár a tisztítószerek, háztartási eszközök használatával, vagy akár a levegőn keresztül. A 2000-2020 közötti „év allergénje” listát összefoglaló tanulmányban megtalálhatók az illatanyagok is, melyekről az esszenciális olajak vonatkozásában azt írják „a közelmúltban az esszenciális olajok gyógymódként való otthoni használata népszerűvé vált. Az esszenciális olajokban található illatanyagok nagy koncentrációja azonban kontakt érzékenyítést és kontakt allergiát válthat ki.”

“Az airborne contact dermatitis elsősorban azon a helyen alakul ki, ahol az adott anyag a bőrrel érintkezésbe kerül. Lehet ennek allergiás formája, amikor általában már egy kis adag is elég ahhoz, hogy kiváltsa az ekcémás tüneteket, és lehet irritatív” – mondja az orvos. Az allergiás jellegű bőrbetegségekről fontos tudni, hogy nem öröklődnek, de a hajlam öröklődhet.

„Az allergiás forma akkor alakulhat ki, ha van hajlama rá az illetőnek és a betegséget kialakító környezeti hatások is érik. Ebben az esetben az első, az érzékenyítés fázisa, amikor először találkozik az adott anyaggal a bőr; ilyenkor klinikai reakció még nem jelentkezik. Majd mikor ismét találkozik vele a bőr, már allergiás reakció alakulhat ki, ennek tünete lehet az égő, viszkető, kipirosodott vagy száraz bőr. A kontakt dermatitiszes bőrbetegségek másik csoportja az irritatív forma, amikor nincs allergiás mechanizmus a háttérben, hanem az adott anyagnak a koncentrációja, dózisa és a bőrrel való érintkezés ideje számít, ezek együttes terhelése váltja ki a betegséget.”

Illóolajos diffúzorok és ekcéma?

A nagy kérdés tehát az, hogy a diffúzorok által kibocsátott illóolaj mennyisége lehet-e olyan sok, lehet-e olyan koncentrált szobánk levegőjében az illóolaj, hogy az bőrproblémát okozzon. Néhány tanulmányt találni olyan esetekről, mikor a vizsgálat során kiderült, hogy a beteg bőrproblémái összefüggésben állhatnak az általa használt illóolajos diffúzorral. A beszámolók szerint elsősorban az arcon, a hajas fejbőrön, a nyakon, illetve a kezeken jelentkeztek ekcémás bőrproblémák. Azonban dr. Gáspár Krisztián bőrgyógyász is úgy tapasztalja, ezek az esetek ritkák, és hangsúlyozza, legtöbbször szükséges, hogy hajlama legyen a betegségre a páciensnek.

„Kell a hajlam, és kell egy abúzus, valamint hogy az adott illóolajjal akár más formákban is, és összességében túlzott mértékben érintkezzen a páciens. Például elfogyasztja azt, vagy krém formájában a bőrére keni, vagy a ruháját illatosítja vele. Amennyiben erről van szó, akkor egy diffúzor képes „rátenni egy lapáttal” minderre, és jelentkezhet ilyen bőrbetegség. Azonban akinél alap hajlam nincs, és általában nem szokott érzékenység jelentkezni, azoknál nem várom, hogy pusztán egy diffúzor használatától súlyos bőrproblémák jelentkezzenek, ugyanis nagy valószínűséggel nem jut olyan mértékben illóolaj a bőrre ezekből a készülékekből, hogy az számukra önmagában problémát okozzon.”

Ekcémát okozhat a diffúzorok illóolaja

fotó: getty images

A bőrgyógyász is kiemelte, fontos, hogy ne vigyük túlzásba a diffúzorok használatát. Ne kis, zárt helyiségben használjuk folyamatosan és huzamosabb ideig, ott, ahol az időnk döntő részét töltjük, illetve úgy helyezzük el a dffúzort, hogy az ne tudja közvetlenül ránk fújni tartalmát. Ellenkező esetben, ha hajlamosak vagyunk rá, előidézhet bőrproblémát. Az orvos azt tanácsolja, akinek van már ismert allergiás alapbetegsége, óvakodjon a túlzott használatától, vagy konzultáljon szakemberrel. Akinél azonban nincsenek ilyen betegségek és az előírásoknak megfelelően használja azt, nem várható, hogy ettől problémája legyen.

Az aromaterápia évezredek óta ismert módszer, az illóolajoknak, növényi kivonatoknak ismert szisztémás és helyi használata. Szisztémás, például mikor elfogyasztják ezeket az olajokat, helyi, amikor a bőrre kenik, a ruha illatosítására használják, vagy fürdővízbe csepegtetik. Manapság ezt a sort bővítik az aromalámpák vagy a diffúzorok is. Már egy 1995-ös esettanulmányban is megjegyezték, „köszönhetően az öngyógyító szokások változásának, a természetes gyógymódok iránti érdeklődés növekedésének, elképzelhető a hasonló bőrérzékenyítések növekvő száma.”

Megijedni azonban nem kell, ha ekcémás bőrproblémát észlelünk, minden esetben érdemes szakorvoshoz fordulni. A konzultációk során feltárják a lehetséges okokat, és indokolt esetben lehetőség van tesztelésére is. Az epikután teszt (Patch-teszt) segítségével megállapítható, hogy irritatív vagy allergiás típusú kontakt ekcémáról van szó, azaz egy adott anyaggal szembeni érzékenység is vizsgálható. Ha a teszt során azonosítani tudják az irritáns anyagot, lehetőség van változtatni a szokásainkon, hogy elkerüljük a vele való érintkezést. Ily módon megszűnhetnek, csökkenthetnek a tünetek. A kezelések esetén tüneti terápiáról lehet szó, amik enyhíthetik a bőrproblémákat, azonban, ahogyan a bőrgyógyász elmondta, ha ott marad a beteg környezetében a kiváltó anyag, akkor az továbbra is panaszokat tud okozni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top