nlc.hu
Trend

A no pants trend

Le a nadrággal! – Celebhóbort vagy divatforradalom a no pants trend?

A divattervezők és Z-generációs hírességek szerint nadrág nélkül kellene járnunk. De nem ám szoknyában!

Nem volt olyan régen, amikor még egyértelműen divatbakinak számított úgy felöltözni, mintha lemaradt volna rólunk a nadrág vagy a szoknya. Egy újonnan felkapottá vált irányzat, a no pants, vagyis a nadrág nélküli trend jegyében azonban ez a tabu is megdőlni látszik. De vajon mennyire?

No pants mozgalom

Bár a hírességek körében korábban is előfordult, hogy színpadon, a vörös szőnyegen, sőt alkalmanként az utcán is bevállaltak ilyen típusú outfiteket, tavaly ősz óta azonban határozottan megszaporodott ezeknek az eseteknek a száma. Olyan, bár nem kizárólag, de többségében Z-generációs trendsetterek álltak a no pants mozgalom élére, mint Kylie és Kendall Jenner, a Hadid-lányok, vagy épp Hailey Bieber. Ezzel nagyjából egyidőben, a nagy divatheteken több divatház idei tavaszi-nyári kollekciójában is felbukkantak azok a kreációk, melyek esetében a nadrágot mindössze egy bugyiszerű alsó helyettesítette. A 2023-2024-es őszi-téli kollekciókban – ahol az évszakot tekintve ez még indokolatlanabbnak tűnik – aztán még több tervező alkalmazta ezt a megoldást.

Bella Hadid 2022 őszén New Yorkban
Megnézem
Összes kép (8)

A no pants outfiteknek három változata létezik:

  • A legfelkapottabb jelenleg egyértelműen az a verzió, amikor egy teljesen kifogástalan, de legfeljebb csípőcsontig érő felsőruházathoz párosítanak egy franciabugyi vagy hipszter fazonú, a sortnál mindenféleképpen kisebb méretű és jellemzően vékonyabb anyagú alsót – ami lehet teljesen sima, basic darab, de akár díszes, mondjuk flitteres is –, mindez viselhető csupasz lábakkal, de az alsórész alá (!) húzott harisnyanadrággal is. Ez a viselési mód némileg hasonlít a revütáncosnők hagyományos jelmezeihez, illetve kissé még a szuperhősök öltözékeihez is.
  • A második változat, amikor a bugyi, de akár egy teljes fehérneműszett vagy body valamilyen áttetsző ruha alól látszik ki.
  • A harmadik lehetőség pedig, hogy a felsőrész, például egy oversize zakó vagy pulóver takarja ugyan az intim testtájakat, az alsónemű így nem kerül közszemlére, azonban az adott ruhadarab mégsem elég hosszú ahhoz, hogy ne érezzük úgy, nadrág vagy szoknya kívánkozna alá.
Sergio Hudson, 2023-2024 ősz-tél
Megnézem
Összes kép (11)

Lehet ebből tömegtrend?

A no pants trend az utcai divatban egyelőre nem terjedt el, és jellegéből adódóan azt feltételezhetnénk, hogy nem is fog, megmarad csupán a divattervezők és a celebek – múló – hóbortjának. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a divat mindenkor a lázadásról és tabudöntögetésről is szólt, történelmében pedig nemegyszer előfordult már olyan, hogy egy elsőre szokatlannak, hordhatatlannak vagy akár egyenesen megbotránkoztatónak tűnő holmiból, irányzatból hosszabb-rövidebb idő alatt végül teljesen elfogadott tömegdivat vált. Gondoljunk csak például rögtön a miniszoknyára. 

A divatipar működését jó ideje az a bizonyos sokat emlegetett körforgás határozza meg: leginkább a korábban már bejáratott trendek néhány éves vagy évtizedes időközönként való ismételgetéséről szól. Valóban teljesen újat mutatni, érdemben átvinni az ingerküszöböt azonban már kevéssé képes. Hacsak…

„Arról vagyunk ismertek, hogy új szintre emeljük a dolgokat minden téren. Ezért is élvezi a Z-generáció az ilyen trendeket. Mert azt mondjuk: oké, őrültségnek tűnik, de tetszik az ötlet, hogy megragadjuk ezt az őrültséget. Annyira más érzés, valószínűleg valami olyasmi, amit lázadásnak érzünk” – magyarázta a USA Today riportjában Aiyana Ishmael, az amerikai Teen Vogue szerkesztőségi asszisztense.

Bár az még a jövő titka, hogy a no pants irányzat olyasmi lesz-e ennek az évtizednek, mint az 1960-as éveknek a miniszoknya volt, azonban tény, hogy ez a trend bizonyos értelemben újat mutat, pontosabban újszerű kereteket ad annak, amit már rég nem tabu megmutatni, hiszen egy ilyen öltözékben semmivel sem látszik több a testből, mint akár egy uszodában vagy a strandon, sőt. Ha pedig arra gondolunk, hogy a csupasz karok vagy a mély dekoltázs, esetleg a fedetlen hát látványa is elfogadott, akkor – a sortoknál lényegében csupán néhány centiméterrel kisebb no pants alsókban – teljes hosszában megmutatott csupasz vagy harisnyás lábaké miért is ne lehetne az? Ugyanakkor tény, hogy minimum meglepődnénk, ha tegyük fel, azt látnánk, hogy valaki blézerben és a hozzá hibátlanul passzoló bugyogóban várakozik a buszmegállóban. Persze ez is megszokás és nézőpont kérdése.

Coperni, 2023 tavasz-nyár

Coperni, 2023 tavasz-nyár (Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP)

„A divatvilág mércéihez képest nem különösebben szemérmetlen. Sok esetben semmivel sem kerül több közszemlére, mint ha fürdőruhát viselnénk. Kicsit megdöbbentőnek tűnik, mert nem szoktuk meg ezt a látványt, de ezek csak szabályok, amelyeket valaki valamikor kitalált – fejtegette Christina Binkley kulturális szakíró. – A divat csak azt fejezi ki, ami a kultúrában széles körben zajlik. Szabályszegő korszakot élünk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top