nlc.hu
Trend
Ettől tartjuk szépnek a szemeket

Ettől függ, mennyire tartjuk szépnek a szemet

Azt hihetnénk, hogy elsősorban a színe, esetleg a formája dönti el, hogy mennyire tartjuk szépnek a szemeket, egy kutatás szerint azonban egészen más határozza meg.

Egy nemzetközi kutatócsoport hat kísérletet végzett annak megállapítására, hogy a pupilla mérete befolyásolja-e az ember vonzerejét. A résztvevők összesen 3000 darab fotót kellett értékelniük, melyeken kék és barna szemű férfiak és nők arcképei voltak láthatók, tág és szűkebb pupillákkal.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szűkebb pupillákat és nagyobb íriszeket ábrázoló fotókat következetesen vonzóbbnak ítélték meg, mint azokat, melyeken tág pupillákkal szerepeltek az alanyok. 

Szemek

Illusztráció: Getty Images

A kutatók azt is megállapították, hogy a szemszínnek nincs jelentős hatása az észlelt vonzerőre, mivel a nagy íriszeket ábrázoló fekete-fehér felvételeket ugyanolyan kedvezően ítélték meg, mint a színeseket.

„Kutatásunk feltárta, hogy az emberek vonzóbbnak tűnnek, ha nagyobb az íriszük, és fényesebb a szemük” – mutatott rá Zachary Estes, a Londoni Egyetem professzora.

A pupilla méretét autonóm testi funkciók szabályozzák, amelyeket általában a fény változásai váltanak ki. A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a pupillák esztétikai célú mesterséges szűkítésének gyakorlata történelmi alapokon nyugszik.

„A reneszánsz időszakban a nők a nadragulya növényből készült cseppeket használtak, hogy elősegítsék a pupillatágulást és vonzóbbnak tűnjenek – magyarázta Martina Cossu, az Amszterdami Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. – Majdnem 400 évvel később tanulmányunk azt mutatja, hogy figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a csillogó szemek szűk pupillákkal vonzóbbnak tűnnek, mint a tág pupillák.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top