Öltözz úgy, mint a Jóbarátok: 20 öltözék a sorozatból, ami ma is divatos

Megyeri Nikolett | 2024. Szeptember 23.
30 éve indult és már 20 éve annak is, hogy véget ért a Jóbarátok. A karakterek számos outfitjét azonban ma is mindenféle változtatás nélkül lehetne viselni.

„Furcsa gondolat, de még ennyi év után is ugyanolyan lenne! Valószínűleg akkor is valami olyasmit csinálnék, ami nagyon közel áll ahhoz, amit eredetileg viselt a műsorban, ha ma készülne” – mondta a Jóbarátok jelmeztervezője, Debra McGuire a Vogue India riportjában, amikor arról kérdezték, hogyan öltöztetné Rachel Green karakterét akkor, ha napjainkban forgatnák a produkciót

A megközelítésem nagyon hasonlított ahhoz, ahogyan egy művész áll egy egy projekthez. Nem a divatról volt szó, valójában semmi másról, csak a karakterekről és a látványról, és azt akartam, hogy a látvány másmilyen legyen, mint bármely más televíziós műsorban valaha 

– fejtegette a jelmeztervező a Nylon.com-nak adott interjújában, milyen koncepció mentén dolgozott annak idején a szereplők vizuális identitásának kialakításán. – Megnézted a ruháikat, és úgy gondoltad, a barátjuk akarok lenni. Kérdezz csak meg bárkit, hatuk közül az egyikre biztosan rezonáltak.”

(Fotó: NBCU Photo Bank)

Monica karakterének gardróbja jelentette a kiinduló, New York-i palettát: sok feketét, fehéret és szürkét viselt, megküldve némi pirossal és bordóval. Rachel a Long Island-i stílust képviselte, az eredeti színvilágában a kék és zöld árnyalatok voltak a meghatározók, később azonban ez semlegesebbé fejlődött. Phoebe ruhatárát McGuire a Lower East Side-i hangulatra építette fel, bohém darabokból, rengeteg mintával és árnyalattal.

Ross gyakran tweedet és kordbársonyt viselt, színei a barna, a bézs és a rozsdaszín voltak. Chandler klasszikusabb, vintage vonalat kapott, az ő gardróbját a jelmeztervező édesapjának öltözködési stílusa ihlette. Joey ruhatárát viszont a vagányság határozta meg. Alapdarabjai voltak a bőrdzsekik és a divatos ingek, pulóverek. 

Joey Chandler összes ruhájával (Fotó: Warner Bros.)

A jelmeztervező elárulta: a mai napig is rendszeresen kap üzeneteket, melyekben arról érdeklődnek tőle, hogy egy-egy, a sorozatban látott holmit honnan lehet beszerezni. 

A mai gyerekek tizenéves korukban fedezik fel a műsort, és úgy kapcsolódnak hozzá, mintha most  került volna adásba

– fogalmazott McGuire. –  A millenniumiak is nagyon tudatosak a pazarlással szemben, és szívesebben viselnek egy nagyszerű vintage darabot – a magas derekú farmer pedig vintage, ahogy a crop topok és a túlméretezett kabátok is. A ’90-es évek darabjaival vannak tele a használtruha-boltok. A fiatalok először látják ezeket az öltözékeket, és még mindig újnak tűnnek.”

Mint tudjuk, a produkció 1994 és 2004 között futott, jelenleg pedig éppen ezen időszak trendjeinek reneszánszát éljük a mainstream divatban. A sorozatban látható outfitek közül így jó néhány akad, mely gyakorlatilag mindenféle változtatás nélkül aktuális ma is. Az alábbi galériában ezek közül nézheted meg a 20 kedvencünket, ha pedig az epizódokat nézve vizsgálnád meg a szereplők ruháit, a Maxon az összeset megtalálod.

Jóbarátok

Az oversize irányzat legalább olyan domináns ebben az évtizedben, mint a '90-es években volt. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

Az idei és a jövő évi kollekciókban is felbukkannak ehhez hasonló stílusú, virágdíszes kreációk. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

A Phoebe által képviselt bohém sikk a 2024-2025-ös őszi-téli szezon egyik meghatározó trendje is. (Fotó: Warner Bros. Discovery)

Jóbarátok

A '90-es évek favoritjai voltak a crop fazonú felsők, melyek újra felkapottak. Magas derekú szoknyával vagy nadrággal kombinálva nem csak a tinik körében. (Fotó: Warner Bros. Discovery)

Jóbarátok

A monokróm irányzat tavaly ment különösen nagyot, de továbbra is aktuális. (Fotó: Warner Bros. Discovery)

Jóbarátok

Rachel áttetsző csipkés felsője akár egy 2024-es kollekcióban is megállná a helyét.(Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

Monica grunge stílusú, kockás inges-farmeres szettje ma sem tűnik divatjamúltnak, sőt. (Fotó: NBCU Photo Bank)

Jóbarátok

A fehér gallérral és mandzsettával díszített fekete ruhadarabok a Wednesday-láz jegyében jöttek újra divatba. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

Phoebe narancssárga műszőrme bundája ezen a télen is trendi lesz. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

A magában, felsőrészként viselt mellény 2024-ben is az egyik vezető trend. (Fotó: NBCU Photo Bank)

Jóbarátok

Az ilyen és ehhez hasonló, letisztult alapdarabok ma sem hiányozhatnak a ruhatárunkból. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

A rövid, motoros bőrdzsekik mellett visszatértek az ilyen típusú, hosszabb fazonú bőrkabátok is, melyek utoljára az ezredforduló környékén mentek nagyot. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

A sokzsebes cargo nadrágok vagy épp cargo dzsekik is újra olyan felkapottak, mint negyed évszázaddal ezelőtt. (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok

Ezt az ejtett dekoltázsú, tűzpiros slip dresst még mindig simán fel lehetne venni. (Fotó: Warner Bros. Discovery)

Jóbarátok

Az ingruhák is évek óta stabilan ott vannak a legtrendibb ruhadarabok között. (Fotó: NBCU Photo Bank)

Jóbarátok

Az ilyen típusú, kényelmes, vastag, oversize kardigánok várhatóan a most induló őszi-téli szezon nagy visszatérői lesznek. (Fotó: NBCU Photo Bank)

Jóbarátok

A leopárdminta a '90-es években legalább akkora favorit volt, mint 2024-ben. (Fotó: NBCU Photo Bank)

Jóbarátok

Az oversize ing-mom jeans-fehér sportcipő kombinációval napjainkban sem lehet mellélőni. (Fotó: Warner Bros. Discovery)

Jóbarátok

Az állatmintás trenden belül némileg extravagánsabb vonalat képviselt a tehénminta akkoriban – és nincs ez másként jelenleg sem. (Fotó: NBCU Photo Bank)

Jóbarátok

Monica zárójelenetben viselt outfitje mit sem öregedett az elmúlt 20 évben. (Fotó: Profimedia)

Exit mobile version