Trend

Papucshasználati útmutató – fatális hibák papucshordáskor

Papucs, tangaszandál és szandál – eljött a ti időtök! Mindnyájan szeretjük ezeket a lábbeliket, nélkülük a nyár elképzelhetetlen, és bennük könnyedén, fesztelenül érezhetjük magunkat. Bármennyire is kötetlen viseletek ezek, néhány kényelmi és divatszabályt érdemes betartani velük kapcsolatban.

A papucs és szandál viselését ne vedd túl komolyan, hiszen ezeknek épp az a lényege, hogy minél lazábban érezd magad. Ha akarod, az alábbi tanácsokat azért fontold meg, mert akár előnyödre is válhatnak!

Papucs használati útmutató – fatális hibák papucshordáskor

Munkába nem való

A papucs alkalmi viselet, de nem abban az értelemben, mint a körömcipő – míg az utóbbi eleganciáról és a decens viselkedésről szól, addig a papucs épp az ellenkezőjére való: ellazulhatsz benne, és ha felhúzod, máris úgy érzed, kiléptél a megszokott napi rutinból, amiben folyton meg kell valakinek vagy valaminek felelned. Ez azonban még nem jelenti, hogy minden alkalommal, amikor egy kis fesztelenségre vágysz, papucsot húzhatsz, mert ezeknek a lábbeliknek is megvan a maga helyük és idejük. Hordhatók például utcán, tengerparton, otthon, kerti partin, sőt akár késő éjszakába nyúló szombati buliban is, de semmiképpen nem illik a munkahelyre vagy bármilyen más alkalomra, ahol a rendezett külső és az elegancia fontos. Ez még a nagyon drága és sikkes papucsokra és tangaszandálokra is érvényes – hiába van strasszal vagy rubintokkal kirakva, a papucs az papucs marad, és nem helyettesítheti a zárt cipőt például egy szokványos munkahelyen – kivéve ha fodrász vagy, vagy kozmetikus.

Papucs használati útmutató – fatális hibák papucshordáskor

Tiszteld a hely szellemét

Ha turistaként járjuk idegen városok utcáit, gyakran tévedünk be szakrális helyekre: templomokba, kápolnákba például. Hiába erős benned a kíváncsiság, hogy ezeket az épületeket belülről is megszemléld, papuccsal akkor se tedd ide be a lábad, mert ez nagy illetlenség. A turistáskodás nem a bugyutaságról szól, és attól, hogy a vakációd töltöd, még nem rúghatsz fel elemi szabályokat, mert ezt nem tolerálják a helyiek még akkor sem, ha vendég vagy náluk, és még pénzt is költesz ott. Ha tudod előre, hogy ilyen helyet látogattok meg, vigyél egy táskában magaddal egy zárt cipőt – és persze olyan ruhát, ami ezeken a helyeken illendő.
Hasonlóan a templomokhoz, más helyen is tiltja az írott vagy íratlan protokoll a papucs viseletét: például az Országházban, ünnepi alkalmakkor, temetésen, vendégségben – de ezt minden jó ízlésű ember tudja. Persze húzhatsz ide is papucsot, de ne lepjen meg, ha így kinéznek majd a társaságból – esetleg be sem engednek.

Papucs használati útmutató – fatális hibák papucshordáskor

Randi

Ha egy kicsit is adsz magadra, nem papucsban mész egy első randira – ez épp olyan, mintha pasi atlétatrikóban vagy hasonló öltözékben, például strandpapucsban igyekezne elcsavarni a fejed. Persze vannak körülmények, amikor az ilyen öltözék még éppen elmegy – például egy nyár esti találka a tengerparton –, de igényes nő ilyenkor is tud jobb lábbelit találni a gardróbjában az eseményre a papucsnál. Egyébként nemcsak randevúra, de más olyan találkozókra sem ajánlott ez a viselet, ahol először mutatkozol be valakinek – legyen ez akár egy ingatlanközvetítő, akivel el akarod adatni a házad, és egy kávézó teraszán futtok össze megbeszélni a dolgaitokat, vagy éppen a közös képviselő, akivel először találkozol a kapuban, hogy átvedd tőle a csekkeket. Ne értsd félre, mi is imádjuk a papucsot, mert jó viselet, kényelmes és kellemes, de arra alkalmatlan, hogy méltóságot és tekintélyt kölcsönözzön. Ha erre vágysz, húzz cipőt!

Ez a papucsdivat

Végül pedig – mivel a szép papucsoknak mis nem tudunk ellenállni – összegyűjtöttünk pár olyan gyönyörű darabot, amelyiket bármelyikünk szívesen viselne. A látszat azonban senkit ne tévesszen meg – bármilyen szépek ezek, akkor is csak papucsok, és bár némelyik tökéletesen alkalmas egy elegáns korzózásra bármelyik nagyváros bevásárlóutcájában, alkalmi viseletnek mégsem való.

Megnézem
Összes kép (1)

Még több olvasnivaló női cipőkről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top