TV-sztárok

Nem kell a Király L. Norbi-klón az új X-Faktornak

Hamarosan indul az X-Faktor második évada, ígérik, hogy még a tavalyinál is nagyobb durranással indul útjára a tehetségkutató. Kíváncsiak voltunk, miben változik a műsor szerkezete, milyen kulisszatitkokat lehet megtudni, milyen az idei felhozatal... Az RTL Klub kreatív vezetőjével, Herman Péterrel beszélgettünk.

Nagy durranást ígértek. Mi változik?
A tavalyinál látványosabb lesz a show. A mentorok hatásos belépője, a mentorok háza, minden más lesz és persze igyekszünk még a tavalyinál is pazarabb látványvilágot létrehozni. Ez azonban egyelőre maradjon meglepetés. Egy ilyen típusú műsornál egyértelmű, hogy minden évben magasabbra toljuk a lécet. Jövőre már valószínűleg űrhajóval érkeznek a mentorok is (nevet.)
A műsor egyébként ugyanúgy épül fel: négy epizód lesz a válogatás, két epizód a tábor és további kettő, amikor a mentorok házába látogatnak a kiválasztottak. Utána pedig az élő show-k következnek tizenkét döntőssel, csakúgy, mint tavaly. Ami különbözik, az a tábor felépítése. A versenyzők ezúttal más feladatot kapnak, más lesz a válogatás rendszere. Először nem egyénileg mutatkoztak be, hanem hármasával kellett fellépniük, de ettől még egyéni produkcióként néztük a szereplésüket.

Fotó: RTLKlub Sajtóklub
A mentorok
Fotó: RTLKlub Sajtóklub

Mint tudjuk, a mentorok a régiek. Lesznek új feladataik?
Az egyik legizgalmasabb változás az lesz, hogy a mentorok idén nem ugyanazokat a kategóriákat kapják, mint tavaly. Hatalmas kihívás előtt állnak ők is. Ráadásul mindegyiküknek ott a teher a vállán, hogy idén még jobbak legyenek, mint 2010-ben. Nagy Ferónak azért, mert 2010-ben az övé volt a győztes kategória, Vastag Csabára és Wolf Katira nagyon büszke. Keresztes Ildikónak azért, mert a döntőig elvitte Takács Nikolast és most sem szeretne ennél rosszabb helyen végezni. Geszti Péternek is kihívás lesz az idei, hiszen Janicsák Veca az ő szárnyai alól került ki, most is meg kell mutatnia, hogy nem véletlenül lett sikeres. Malek Miklós pedig nyilván szeretne bizonyítani, hiszen tavaly talán a legnehezebb kategória, a csapatok jutottak neki.

Miért ilyen nehéz a csapatok sorsa? Szinte mindig egyéni előadók nyerik a tehetségkutatókat.
Míg Angliában nagy kultúrája van a fiú- és lánybandáknak, nálunk inkább az egyéni előadók és ritkán a zenekarok érnek el nagy sikereket. Az X-Faktor angol producerei – akik a napokban jártak a forgatáson – is észrevették ezt a jelenséget. A Take That sem véletlenül állt újra össze. Egyedül nem sok sikert értek el – kivéve persze Robbie Williamst. Talán lassan mi is felzárkózunk a nyugati trendekhez.

Milyen az idei felhozatal? Maradtak még tehetségek az országban?
Meglepően jó a mezőny, de teljesen más karakterek lesznek idén. A mentorok kifejezetten figyeltek arra, hogy ne helyetteseket keressenek a régiek után. Nem kell Király L. Norbi-klón, hiszen van már egy eredeti. Egyéniségeket keresünk.

Lassan tíz éve egymást érik a tehetségkutatók, a nézettségi adatok mégis azt mutatják, szükség van ezekre a műsorokra. Mi ennek az oka?
Mindig érdekes, amikor civileket láthatunk sztárrá válni. Mindig nagyon jó üzenet az, hogy ha valaki sokat dolgozik, akkor megvalósulnak az álmai. Jó nézni ezt, jó azonosulni a helyzettel. A mostani nehéz gazdasági helyzetben az emberek szívesen nézik a társaikat, akik elérik a céljaikat, ezáltal ők is közelebb kerülhetnek saját vágyaikhoz.

Honnan jönnek még mindig a tehetségek egy ilyen picike országban?
Az Aggteleki-cseppkőbarlangban van egy kis ajtó, onnan szoktak kimászni (nevet.) Mindig lesznek tehetségek. Vannak, akik belenőnek az idő múlásával, hiszen például a Csillag születik döntőse, László Attila nemrég még a csattogós lepkét tologatta a hátsó udvarban. Nagyon sokan vannak közülük, akiknek össze kell szedniük a bátorságukat, hogy belevágjanak egy ilyen nagy kihívásba. És akadnak közöttük olyanok is, akiknek a nevét már ismerik zenei berkekben háttérénekesként vagy vidéki színészként, de jelentősebb elismerésre vágynak. Ilyen például Wolf Kati, aki szeretett volna önálló jogú előadóként a porondra lépni. Tényleg igaz, hogy Magyarországon rengeteg tehetséges ember van. A tehetségtől pedig mindenki meghatódik.

Fotó: Sanoma Archív/Szabó Lilla
Vajon ki lesz Ördög Nóra társa?
Fotó: Sanoma Archív/Szabó Lilla

Izgalmas kérdés, hogy ki lesz Ördög Nóra társa? Az már köztudott, hogy Sebestyén Balázs nem vállalta az X-Faktort, de más műsorokban, így az Egy perc és nyersz-ben és a Való Világ 5-ben ott lesz a képernyőn.
Az X- Faktorban egyelőre csak Ördög Nóra személye publikus.

Sokan úgy gondolják, Nóra sokkal könnyedebb és emberibb, mint korábban volt. Mi ennek az oka?
Igen, Nóra rendkívül sokat változott, nagyon kinyílt az utóbbi időben, ami részben a formátumnak is köszönhető. Nórának nagyon jó tulajdonsága, hogy minden helyzethez képes alkalmazkodni. A Szombat esti lázban dívaként kellett viselkednie, amit remekül hozott. Itt lazább öltözékben, kötetlenebb stílusban is megmutathatja magát. A haját ő akarta levágatni, amitől sokkal közvetlenebb, könnyedebb külsőt kapott. Ez pedig levett egy kicsit abból az elérhetetlenségből, ami egyébként veleszületett tulajdonság, nem egy kreált helyzet. Azt a királynői tartást, ami korábban benne volt, az emberek vagy elkezdték csodálni vagy nem tudtak azonosulni vele. Ez mára sokat szelídült. Az is Nóra ötlete volt, hogy kicsit lezserebb öltözékben vezesse az X- Faktort, ami még közelebb hozta őt a nézőkhöz.

Mire fektetik a hangsúlyt a 2011-es X-Faktorban? A tehetségre vagy a karakterességre?
Teljesen más karakterek vannak, mint tavaly és nagyon jó, nagyon érdekes emberi történetek. Rengeteg versenyzőnél az az érzésem, mint a világsztároknál: azon túl, hogy tudnak énekelni és alkalmasak egy színpadi produkcióra, elsősorban a személyiségük ragad minket magával. Az igazi tehetség abban nyilvánul meg, hogy mennyire képes megérinteni az embereket. És ez első pillantásra látszik. Nincs olyan, hogy majd kialakul. Valakiben vagy megvan az X-Faktor, vagy nincs. Hogy Náray Tamást idézzem: itt igenek és nemek vannak. Talánok nincsenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top