TV-sztárok

Világsztárok köszöntik 92. születésnapján II. Erzsébetet

Nagyszabású koncerttel köszöntik a ma 92 éves II. Erzsébetet a Nemzetközösség világsztárjai.

Windsori rezidenciáján, családi körben ünnepelte szombaton 92. születésnapját a brit uralkodó, de a szokásoktól eltérően ezúttal azért szerveztek számára egy nagyszabású születésnapi partit is.

II. Erzsébet királynő, aki 66 éve ül az Egyesült Királyság trónján, 1926. április 21-én született. Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó „hivatalos” születésnapját június második szombatján ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a szabadtéri rendezvényeket. Ez az idén is így lesz: a színpompás katonai parádét június 9-én tartják.

II. Erzsébet – fotó: Stefan Wermuth – WPA Pool /Getty Images

Ezúttal azonban az alattvalóknak nem kell várniuk júniusig az ünnepléssel: szombat estére, a patinás londoni Royal Albert Hall rendezvényközpontba parádés születésnapi koncertet szerveztek az uralkodó számára, mások mellett Tom Jones, Kylie Minogue, Craig David, Anne-Marie, Shawn Mendes, a dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo énekegyüttes, valamint Sting és Shaggy, vagyis Gordon Sumner és Orville Burrell részvételével.

A koncertre meghívott művészek a Nemzetközösség számos országát képviselik. Az Egyesült Királyság és jórészt egykori gyarmatai alkotta, 53 tagot számláló országcsoport londoni csúcsértekezlete éppen előző nap ért véget, és szintén kedveskedett egy születésnapi ajándékkal a brit uralkodónak: döntés született ugyanis arról, hogy II. Erzsébet királynő után majdan elsőszülött fia, Károly trónörökös veheti át a Nemzetközösség vezetőjének címét. 

A brit koronától eltérően ez a cím nem örökletes, és elvileg bármelyik tagország állam- vagy kormányfője betöltheti, de a csúcsértekezleten a királynő nyilvánosan kifejezésre juttatta azt a kívánságát, hogy amikor Károly örökli tőle a trónt, egyben örökölje a Nemzetközösség vezetőjének tisztségét is.

A királynő, aki édesapja, VI. György halálának pillanata óta az Egyesült Királyság uralkodója és a Nemzetközösség vezetője, szombatig 24.181 napot töltött a brit trónon, az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját azonban már két és fél éve, 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő ezen a trónon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top