nlc.hu
TV-sztárok

Titanic dokumentumsorozat ajánló

Titanic: egy elveszett kulcson múlt a katasztrófa? (x)

A Titanic roncsai máig rengeteg titkot rejtenek és nem csitul körülöttük az érdeklődés.

A Titanic 1912. április 14-i elsüllyedése óta tartja lázban a kutatókat, műkedvelőket, filmkészítőket és az érdeklődőket, annyi titok és kérdés lebeg a hajóroncs körül. Persze köszönhető ez annak is, hogy James Cameron Titanic című, 11 Oscar-díjjal jutalmazott filmjében beleszerettünk az ifjú Leonardo DiCaprióba, és miközben belemerültünk a történetbe, szinte a bőrünkön éreztük a Titanic tragédiáját.

A Titanic roncsai közel 4000 méter mélyen fekszenek, és hiába telt el már több mint 100 év az elsüllyedésük óta, a mai napig sok titkot rejtenek. Sorra kerülnek elő olyan tárgyak, melyek új és új információkat mesélnek arról, milyen emberek utaztak a Titanic fedélzetén. A Viasat History csatornán látható, Titanic: Történetek a mélyből című dokumentumsorozatban épp ezeket az új, különleges történeteket mesélik el Victor Garber műsorvezetésével – ami azért is izgalmas, mert a színész játszott a Titanic című filmben, a hajó egyik tervezőmérnöke, Thomas Andrews szerepében láthattuk. A műsorban is elhangzó érdekességek közül mutatunk most párat, kiegészítve olyan információkkal, amiket jó eséllyel nem tudtál a Titanicról.

10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Titanicról

1. Az igaz szerelem

Amikor bekövetkezett a katasztrófa, az első osztályon utazó nőknek és gyerekeknek adatott meg a legtöbb esély a túlélésre, ugyanis a szabály szerint őket kellett előreengedni a mentésnél. Az egyik hölgy, Ida Straus azonban kiszállt a mentőhajóból, amikor kiderült, hogy a férje nem tarthat vele, a következő szavak kíséretében: „Ha te nem szállsz be, akkor nekem sincs itt keresnivalóm. Nagyszerű életünk volt együtt, úgyhogy együtt távozzunk a túlvilágra is.” Ezután átadta a mentőhajóban tartózkodó cselédjének a szőrmekabátját azzal, hogy neki már nem lesz rá szüksége.

2. Luxus mindenkinek

A Titanic fedélzetén természetesen nem csupa gazdag ember utazott, például számos bevándorló is helyet foglalt a harmadosztályon, akik Írországból szerettek volna eljutni az ígéret földjére. Az osztályok között természetesen nagy különbségek voltak a luxus fokában, ám mindenki úgy érezte, csodálatos utazásban van része, ami nagyban köszönhető annak is, hogy az üzemeltető az élmények javításával akart versenyezni a konkurenciával, így az alsóbb osztályok sem maradtak luxus nélkül.

A Titanic 1912. január 29-én (Kép: SPL/Getty Images)

A Titanic 1912. január 29-én (Kép: SPL/Getty Images)

3. Sokan nem akarták elhagyni a hajót

Leginkább az első osztályon utazókra volt jellemző, hogy maradni akartak a hajón, ugyanis a becsapódást inkább a lenti szinteken érezték, odafenn, az első osztályon alig lehetett észlelni a katasztrófát. Ezért lehetett csak nehezen rávenni az utasokat, hogy hagyják el a kabinjaikat.

4. Ne vásárolj hamisítványt!

Ha olyan edénnyel találkozol, amire Titanic van írva, akkor az biztosan hamisítvány és nem származhat a hajóról, ugyanis nem a Titanic nevét, hanem a tulajdonos Oceanic Steam Navigation Company monogramját írták minden edényre, tányérra, étkészletre, amit a Titanicnak készítettek.

5. Alig 37 másodperc a vég

Egy lélegzetvétellel több, mint fél perc: 37 másodperc volt arra, hogy a hajót kormányzó Robert Hichens cselekedjen és elkerülje a jéghegyet. Ennyi idő telt el ugyanis a becsapódásig onnan kezdve, hogy az árbóckosárból a megfigyelő kiszúrhatta a vízben lévő fekete tömeget. Ilyen kevés idő csak annyira volt elég, hogy a hajó ne frontálisan ütközzön a jégheggyel.

6. Egy elveszett kulcson múlt a katasztrófa?

Miért csak 37 másodperccel a katasztrófa bekövezte előtt látták meg az árbóckosárból a jéghegyet, miért nem volt messzelátójuk, hogy hamarabb felfedezzék az előttük tornyosuló akadályt? Mint kiderült, a kosárban volt távcső, csakhogy elzárták egy dobozba, aminek a kulcsa annál a tisztnél maradt, akit az indulás előtt egy nappal elbocsátottak.

7. A híres zenészek

Az ikonikussá vált zenészek a Titanic fedélzetén sokak szerint a legnagyobb hősnek számítanak, ugyanis nem menekültek a legnagyobb káosz közepette, hanem tovább játszottak. Egészen pontosan a süllyedés kezdete után még két órát és öt percet zenéltek a kétségbeesett utasoknak, hogy tartsák bennük a lelket.

8. A leggazdagabb utas

A Titanicon a leggazdagabb utas IV. John Jacob Astor volt, akinek mai értéken a vagyona két milliárd dollárt érhetett. Astor eltűnt a katasztrófa során, utoljára a fedélzeten látták cigarettázni és beszélgetni egy amerikai újságíróval, Jacques Futrelle-lel.

9. A Titanic-árvák rejtélye

Az út során 126 gyerek volt a Titanicon, a katasztrófát azonban csak a felük élhette túl. A túlélők között volt egy francia testvérpár, akiket nem tudtak azonosítani. Édesapjuk úgy vitte fel őket a Titanicra, hogy az anyjuk mit sem tudott arról, hogy az apa új életet akar biztosítani a gyerekeknek Amerikában. A gyerekek az apjuk nélkül jutottak fel az egyik mentőhajóra a süllyedés során, ám nem tudták a saját nevüket, csupán a becenevüket mondták meg a mentésben segítkezőknek. A sors keze, hogy az édesanyjuk pár nappal később egy újságban meglátta véletlenül a gyerekei fényképét.

10. Mennyi időbe telik, míg elsüllyed egy ekkora hajó?

A feljegyzések és számítások szerint, miután ütközött a jégheggyel a Titanic, még további két óra és negyven perc telt el, míg teljesen a víz alá került.

Tudj meg többet a híres hajószerencsétlenségről a Titanic: Történetek a mélyből című dokumentumsorozatból 2020.december 25-26-27-én 15:35 órai kezdettel a Viasat History csatornán.

Játssz velünk, válaszolj helyesen a kérdésekre és a Tiéd lehet egy Apple iPad 8 tablet! A nyereményjáték részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Még több rejtély:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top