nlc.hu
TV-sztárok

Mi lett vele? Audrey Landers, a Dallas Aftonja

Igencsak rákapott a plasztikára a 65 éves Audrey Landers, a Dallas egykori Aftonja

Emlékszel még Afton Cooperre a Dallasból? Megmutatjuk, milyen volt az őt alakító színésznő, Audrey Landers tinilányként és hogy néz ki napjainkban.

Audrey Landersre a legtöbben a Dallas Afton Cooperének szerepéből emlékszünk: 1981-ben, a 4. évadban tűnt fel a sorozatban és 1984-ig szerepelt, majd a 8. évadban visszatért. Összesen 84 epizódban alakította Cliff Barnes párjának szerepét. Játszott a Dallas: Jockey visszatér című 1996-os tévéfilmben és a Dallas 2012-es rebootjában is.

Audrey Landers

17 évesen a The Light at the Threshold című sorozatban (Fotó: Walt Disney Television via Getty Images)

Az amerikai színész-énekesnő Audrey Hamburg néven született 1956-ban Philadelphiában. Karrierjét 9 évesen, gyerekszínészként kezdte helyi színházak musical előadásaiban. Tinédzserként több tévésorozatban is láthatta a közönség. 1975-ben néhány pillanatra a legendás Száll a kakukk fészkére című moziban is felbukkant, igaz, a stáblistára nem került fel a neve. A munka mellett a tanulmányait is hanyagolta el: a patinás Juilliard művészeti iskolában tanult zenét, illetve pszichológiát hallgatott a Columbia Egyetemen. Húszas évei elején New Yorkból Los Angelesbe költözött a jobb szakmai lehetőségek reményében. A számítása bevált, ugyanis hamarosan megkapta Afton Cooper szerepét.

A sorozatnak köszönhető hírnév az énekesi karrierjének is jót tett, 1983-ben Little River címmel kiadta első lemezét. A magyarországi Dallas-őrület tetőpontján, 1994-ben Budapesten is fellépett, akkor készült ez a felvétel…

A Dallas után leginkább tévésorozatokban játszott epizódszerepeket, látható volt többek között a nálunk is ismert Szerelemhajó, a MacGyver, illetve a Hazárd megye lordjai néhány epizódjában is. Ebből az időszakból azonban a legemlékezetesebb szerepe Val karaktere volt a Tánckar (A Chorus Line) című filmben.

Audrey Landers és Donald Berkowitz

Audrey Landers és Donald Berkowitz 1989-ben (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

1988-ban feleségül ment Donald Berkowitz amerikai üzletemberhez, 1993-ban pedig megszülettek az ikreik, Adam és Daniel. A színésznő a kilencvenes években inkább a családjára koncentrált és jóval kevesebb forgatást vállalt, mint az azt megelőző két évtizedben. Ekkoriban a legjelentősebb munkája a The Huggabug Club című gyerekműsor volt, melyet az édesanyjával, Ruth Landersszel közösen készítettek. Audrey forgatókönyvíróként, dalszerzőként és néhány epizód erejéig színésznőként is részt vett a produkcióban.

Audrey Landers

Audrey Landers egykor és most (Fotók: Getty Images)

Bár Afton Cooperhez hasonlóan híres szerepet többé nem kapott, alkalmanként a mai napig is forgat, illetve színpadon áll. Legutóbb a 5th Borough című, tavaly bemutatott amerikai krimi egyik kisebb szerepében tűnt fel. Pályafutása során 11 lemeze jelent meg, angol, illetve német nyelven. Hazája mellett ugyanis Németországban is népszerű énekesnő.

Audrey Landers

Audrey Landers a frankfurti operabál színpadán (Fotó: Franziska Krug/Getty Images)

Landers idén nyáron tölti be a 65. életévét és továbbra is kiváló formában van, bár ezt láthatólag nem csak a genetikának, de plasztikai beavatkozásoknak is köszönheti, melyeket az elmúlt években kissé túlzásba is vitt.

Olvass még a Dallas sztárjairól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top