Út a babáig Babám van
Szponzorált tartalom

Mennyi levegőzés kell a babának?

Elöljáróban csak annyit mondanék, hogy én világéletemben friss levegő hívő voltam. Aztán megszületett az első babám, beszéltem a gyerekorvossal, hogy szerinte mennyit kell friss levegőn lennie a babának, és azóta még inkább friss levegő hívő vagyok.

Az anyukám és a nővérem bőven elláttak jó tanáccsal, mielőtt megszületett az első kisbabám, ugyanis ők mindketten csecsemő- és gyermekgondozónők. Azt ajánlották, hogy négy dolgot tekintsek mindig a legfontosabbnak a gyerek egészsége érdekében:

  • az evést,
  • az elegendő alvást
  • a sok levegőzést
  • nagyobb korában pedig a tanulást.

Elég önfejű teremtés vagyok, de ebben a négy dologban szót fogadtam, és soha nem bántam meg. De most a levegőzés a téma, úgyhogy beszéljünk erről.

A neonatológus barátnőm azt javasolta, hogy kéthetes koráig ne vigyem ki a lakásból a kicsit egyáltalán, viszont minden nap szellőztessek ki alaposan, akár nyitott ablaknál is alhat a baba. Alaposan betakargattam a kisfiamat és jól kiszellőztettem mindig, miközben aludt. Úgy láttam, hogy friss levegő mellett sokkal hosszabban és nyugodtabban pihent, mint akkor, ha nem nyitottam ki az ablakot. Kéthetes kora után minden délelőtt kimentünk sétálni babakocsival, teljesen mindegy volt, hogy hideg volt vagy meleg. Eleinte csak 15 percre, másnap fél órára, aztán pedig addig, amíg bírtuk. Délutánonként gyakran a teraszon aludt a babakocsiban, persze állandóan megfogtam az orrát és a kis kezét, hogy ellenőrizzem, kellően meleg-e. Azok az egybe anorákok, amiket lehet kapni már a legkisebb babáknak is, nagyon jól melegítik a kicsiket, persze mindig tettem hideg időben a kocsiba, a baba alá is egy jó meleg plédet, télen pedig bebugyoláltam őt még egybe. Csak a két szeme, a szája, az orra látszott ki, úgy be volt takargatva, de remekül érezte magát, mélyen és nyugodtan aludt.

baba, levegő, séta

A friss levegő elengedhetetlen a babának! fotó: Thinkstock

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy azok a kismamák, akiknek az első babájuk születik, mindig azon aggódnak, hogy a zajok felébresztik az alvó babát, pedig a kicsik annyira mélyen tudnak aludni, hogy a legnagyobb hangzavarra sem ébrednek fel. Tehát nem kell félni attól, hogyha elmegy egy autó, vagy egy busz mellettünk, akkor felébred a gyerekünk, persze a legjobb olyan helyen sétálni, ahol nincs nagy forgalom, vagyis friss és tiszta a levegő, mert az az igazán egészséges. A séta egyébként arra is remek, hogy elringatja a babát, könnyebben elalszik, és a jó levegő is segíti a pihenést.

Szóval napi egy kiadós séta a friss levegőn tuti, hogy jó, de, ha lehet, akkor délután is legyen kint a kicsi, ha erre módod van. Azzal biztosan nem teszel neki rosszat, ha sokat van levegőn. Még akkor sem, ha nagyon hideg van.

A kislányom télen született, emlékszem, sokszor a hóesésben is sétáltunk, vagy kint aludt a fedett teraszon, a letakart babakocsiban. Sosem fázott meg ettől, és az iskolában sokszor még kitüntetést is kapott azért, mert egyetlen hiányzása sem volt évekig. Persze, lehet, hogy a két dolog között nincs összefüggés. Mi nagyon levegőpártiak vagyunk, mindig sokat sétáltunk, hétvégente, és hétköznap is. A gyerekorvosunk pedig még betegségeknél is azt tanácsolta, hogy a láztalan gyerek legyen minél többet friss levegőn, természetesen kellő, réteges öltözetben

– mesélte Réka, akinek három gyereke van.

Az öltöztetés és a levegőztetés nagyon szoros összefüggésben van, ugyanis a kicsi nem tudja megmondani, hogy fázik-e vagy melege van. Azt mindig a szülőnek kell észrevennie. Amíg egészen pici babáról van szó, addig érdemes egy kicsit jobban felöltöztetni, mert nem mozog, azonban a futkosó gyerekeknél éppen ellenkezőleg kell gondolkozni, mert könnyen kimelegedhetnek. A túlöltöztetés éppolyan veszélyes, mint a kevés ruha, mert megizzadva jóval könnyebben megbetegszik a kicsi. Nagy melegben, nyáron érdemes a hűvös szobában altatni a babát, viszont levegőzni akkor is ki kell vinni, lehetőleg este, amikor egy kicsit hűvösebb van. Tűző napra viszont soha, de soha ne rakd ki a babát, mert érzékeny bőre nagyon könnyen megég!

Természetesen van olyan helyzet, amikor a szülő valamilyen okból képtelen levegőre menni a kicsivel, mert mondjuk ő maga beteg. Lehet, hogy nyűgösebb és étvágytalanabb lesz a babád, de nagyobb baj biztosan nem történik, ha egyszer- egyszer kimarad a séta. Az egyetlen helyzet, amikor ne vidd ki levegőre a kisbabádat, az a szmogriadó, ilyenkor ugyanis kifejezetten káros anyagok vannak a levegőben. Ezeken a napokon egy gyors szellőztetés után maradjatok bent a lakásban, így sokkal jobbat teszel neki, mintha kivinnéd!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top