Út a babáig Babám van
Szponzorált tartalom

Meddig szoptass?

A rövid válasz erre a kérdésre az, hogy ameddig csak van tejed, és a babádnak is van igénye rá. A hosszabb válasz egy kicsit komplikáltabb.

Az anyatej a legjobb táplálék egy újszülöttnek. Nemcsak hízik és fejlődik tőle, de védettséget is ad neki, egy csomó fertőzéssel és kórokozóval szemben. A szakemberek tehát azt tanácsolják, hogy addig szoptass, ameddig csak képes vagy erre. Az anyatejek nagyon különböző színűek és állagúak, vannak hígabb, és vannak sűrűbb, sárgább és zsírosabb tejek is, de mindkettő egyaránt jót tesz a kicsinek. Sőt, bizonyos ételektől, vagy ásványi anyagoktól egészen furcsa színe is lehet az anyatejnek, ezért ne ijedj meg attól, ha nem teljesen tejszínű a lefejt tej.

Sok olyan édesanya van, aki nem tudja szoptatni a babáját, mert nem indul meg nála a tejtermelés, vagy csak egészen rövid ideig termel a szervezete anyatejet. Ettől nem szabad megijedni, és még kevésbé kell kétségbe esni, hiszen ma már nagyszerű készítmények vannak, a védőnők és a gyerekorvos tanácsát kikérve biztosan tudtok olyat vásárolni, ami jó lesz a kisbabának. A másik lehetséges megoldás, hogy egy tejtestvért kell keresni a kicsinek, egy olyan anyukát, akinek sok-sok anyateje van, a felesleget pedig meg lehet venni tőle. Szóval ezer megoldás van, ha nem megy a szoptatás, csak meg kell keresni a mindenki számára legmegfelelőbbet.

Alaphelyzetben azonban a legkényelmesebb és a legjobb mégiscsak az, ha az anyuka tudja szoptatni a babáját.

„Emlékszem, amikor megszületett a kisfiam, egészen kétségbeestem, mert nagyon nehezen indult be a tejem, nagyon hígnak láttam, és a babám csak keveset evett. Akkor azonnal elkezdtem mindenféle trükköt és praktikát bevetni, hogy jobb és több tejet préseljek ki magamból, mert féltem, hogy a baba nem fejlődik majd kellő ütemben. Mindig sokat ittam szoptatás előtt, lefeküdtem 10 percre pihenni, főztem rántott levest, ettem csokit – akár kívántam, akár nem – és azt vettem észre, hogy egy tejtermelő robotként tekintek magamra, aki csak akkor hasznos, ha elég sűrű és sok a teje. Miközben a kisfiam szépen fejlődött, én  halálra izgultam magam. Két etetés között állandóan fejtem, és az anyám már csak arról tudott beszélni velem, hogy mennyi tejet préseltem ma ki magamból, és a gyerek mennyit evett. Rémes volt, fájt a mellbimbóm, és éjjelente is csak a szoptatás meg a tej milyensége járt a fejemben. Aztán egyszer azt mondta a gyerekorvos, aki egy nagyon jó fej pasi, hogy ne kattogjak mindig ezen, hiszen a gyerek láthatóan jól van, nyugi, minden jó lesz. És onnantól fogva nem mértem Bercit minden etetés után, ha sírt megszoptattam, de nem dimenzionáltam túl a kérdést. Ettem, ittam rendesen, és minden nap lefejtem egy kis tejet, amit gondosan lefagyasztottam, és rábíztam a dolgot a természetre. A babám hat hónapos koráig csak anyatejet kapott, aztán elkezdtük a hozzátáplálást, vettem neki tejpépet, kapott délelőtt gyümölcsöt is leturmixolva, és semmi baja sem lett. Ma egy makkegészséges 16 éves fiú, aki szinte sosem beteg, aktívan sportol, és szép nagyra nőtt” – meséli Nóra.

Nemrégiben találkoztam egy egyetemi évfolyamtársammal a buszon, aki 44 évesen lett apa, ezért büszkén mesélt a kisfiáról, aki most 2 éves. A szoptatásról is mesélt, amin én kicsit ledöbbentem.

szoptatás, anyatej, baba

A szoptatás erősíti a baba és az anyukája kapcsolatát is  (Forrás: Thinkstock)

„Mi azt tartjuk, hogy a gyereknek a legjobb az anyatejes táplálás, ezért a kétéves fiam még mindig szopizik. Persze, eszik mellette mást is, de naponta háromszor kiadós mennyiségű tejet szív az anyukája melléből. A természeti népeknél teljesen természetes, hogy akár 5-6 éves korukig is szopnak a gyerekek, mert ez erőssé és egészségessé teszi őket. A feleségem, azt hiszem, most már szeretne egy kicsit visszamenni dolgozni, és többször beszéltünk már arról, hogy lehet, hogy hamarosan elkezdjük a kicsit ilyen értelemben leválasztani az anyjáról, meg a feleségem teje is rohamosan csökken, de én igazából nagyon jónak és fontosnak tartom azt, hogy egy éves koráig csak anyatejet kapott a kisfiam, és még kétévesen is jut neki ebből naponta egy kicsi. Szerintem ő azért nem beteg sosem, mert a feleségem tudja és akarja is sokáig szoptatni” – mesélte Laci az NLCafénak.

A szakemberek is azt tanácsolják, hogy lehetőleg minél tovább szoptass, de a fenti példából is látható, hogy semmilyen egészségkárosító hatása sincs, ha előbb kezded el a hozzátáplálást. Egyébként van olyan ismerősöm, aki egészen 6 éves koráig szopott. Számomra ez szimplán hihetetlen, de ő állítja, hogy így volt, és szerinte ennek köszönheti a máig remek egészségét.

„Anyukámnak én voltam a harmadik gyereke, a másik két testvérem lány, szóval 3 nő szeme fényeként nőttem fel. Lehet, hogy az is a kényeztetés része volt, hogy édesanyám 6 éves koromig szoptatott. Nyilván ehhez az is kellett, hogy nem apadt el a teje, és állati szegények voltunk, az anyatej viszont nem került semmibe, tehát praktikus volt. Emlékszem, hogy lent játszottam az utcán, anyukám az ablakból kikiabált, és meg abbahagytam a focizást és felmentem szopizni egyet. Valószínűleg ehhez már én is nagynak találtam magam, mert ezt senkinek sem mondtam el a barátaim közül, de attól még szívesen ettem-ittam anyatejet. Én sosem voltam beteg, most 82 éves vagyok, és sokszor gondolok arra, hogy a tökéletes egészségemnek ez is lehet az egyik oka” – mondja nevetve Imre az NLCafénak.

Krisztina babája koraszülött volt, és a kicsi rengeteg időt töltött kórházban, de szerencsére végül makkegészségesen ment haza. Sosem tudta őt szoptatni, mert nem indult be a teje, ennek ellenére köszönik szépen, jól vannak.

„Sokáig szomorkodtam, hogy a szoptatás élménye nekünk kimarad, de a barátnőim azt mondták, hogy időnként nagyon kellemetlen tud lenni, és egyáltalán nem is olyan jó érzés maga a folyamat, meg égnek a mellbimbóik, és sokszor a gyerek egy cseppet sem kíméletes szoptatás közben. Én mégis szerettem volna a babámat a saját testemből táplálni, de ez sajnos nem jött össze nekünk, viszont így is remekül vagyunk. Kicsit aggódtam, hogy beteges lesz a kicsi babám, de szerencsére nem így lett. A tápszert egyáltalán nem volt macera elkészíteni, pusztán arra kellett odafigyelnünk, hogy bárhova is megyünk, ne induljunk el kaja nélkül. Ilyenkor nagyon irigyeltem azokat, akik csak egy kendőt terítenek magukra, és bárhol, bármikor meg tudják etetni a babájukat. Bízom benne, hogy a következő gyerekemet már tudom majd szoptatni!”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top