Szabadidő

Minivakáció Ausztriában

Igaz, Karintia tartomány nyugati szeglete nem a legközelebbi úti cél, de itt található Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, ráadásul a lélegzetelállító panoráma mellett vízesések és vidám mormoták várnak ránk. Mi nekivágtunk...

 

Heiligenblut - apró ékszerdoboz az Alpok ölelésében
Heiligenblut – apró ékszerdoboz
az Alpok ölelésében

A Karintia és Tirol tartományok határán található természeti szépségek miatt ez a vidék tökéletesen alkalmas a rohanó hétköznapokból való kiszakadáshoz. De hogy pontosan hova is utazzunk egy testet-lelket felüdítő  kiruccanás reményében?

Mesevilág az Alpok ölében

Péntek este kitaláltuk, hogy hétvégén megnézzük Ausztria legmagasabb hegycsúcsát, szombaton pedig már az osztrák határ felé robogtunk. Heiligenblutot céloztuk meg, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, a 3000 méter magas hegységek ölében fekvő festői üdülőfalut, ahonnan tiszta időben pompás kilátás nyílik Ausztria legmagasabb csúcsára, a Grossglocknerre (Nagy Harangozó). Az alpesi település fekvése tényleg tüneményes, s nem csupán a fotókról tűnik meseszerűnek, a táj élőben is hihetetlenül magával ragadó. Hatalmas havas hegysipkák és sűrű fenyvesek fogják közre, lent a völgyben a hűs vizű Möll-folyó zubog, a tiszta levegőt pedig szinte harapni lehet. 

Ha hirtelen ötlettől vezérelve vágunk neki az útnak, és nem foglaltunk előre szállást – mint ahogy mi sem tettük –, akkor sem kell csüggedni, mert a környéken rengeteg lehetőség kínálkozik az alpesi parasztházikóktól a panziókon át az elegáns hotelekig. Persze számos kempinget is találunk a környéken, szóval alvóhelyből nincs hiány.

Kacskaringós szerpentineken vezet az út a kilátóhoz - a tériszonyodat hagyd otthon!
Kacskaringós szerpentineken vezet az út a kilátóhoz –
a tériszonyodat hagyd otthon!

 

Grossglockner Hochalpenstrasse
A panorámaút május elejétől októberig tart nyitva, a téli hónapokban, sőt éjszaka is lezárják. Használatáért fizetni kell (28 euró/autó), a látvány azonban minden pénzt megér.
A Pasterze gleccser
A Pasterze gleccser

Magas-Tauern Nemzeti Park

Magas-Tauern Nemzeti Park területén található Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a 3798 méter magas Grossglockner, és a Keleti-Alpok leghosszabb gleccsere, a Pasterze, de meg kell említeni a gyönyörű vízeséseket is, melyek óriási sziklafalakról zúdulnak a mélybe. Heiligenblutból remek turistautak indulnak nem csupán a Grossglockner-csoport irányába, hanem a táj más szép hegyei, völgyei felé is, de mivel dél felől itt van a Grossglockner-út belépőállomása, érdemes erre venni az irányt. 

100% panoráma

Gyönyörű tájakon keresztül kanyarog Európa egyik leghíresebb és leglátványosabb hegyi autóútja, a Grossglockner Hochalpenstrasse. A ritka élményt nyújtó, hajtűkanyarokban igencsak gazdag alpesi panorámaúton rengeteg parkoló van, és számos kilátóhely csábít szemlélődésre, érdemes tehát meg-megállni, és gyönyörködni az elénk táruló panorámában.

Autóval a 2369 méter magasságban található Ferenc József-kilátóig mehetünk fel, ahol a kocsival érkező turistákat hatalmas parkoló várja. Fantasztikus látvány tárul elénk, gyönyörű kilátás nyílik a Pasterzére és a Grossglocknerre, valamint további 3000 méter feletti hatalmas csúcsokra.

Grossglockner - az osztrák Alpok legmagasabb csúcsa előbújt a felhők mögül
Grossglockner – az osztrák Alpok legmagasabb csúcsa
előbújt a felhők mögül

Akik közelebbről is szemügyre szeretnék venni a gleccsert, azok gyalogosan vagy a fogaskerekű kabinos gleccservonattal (Gletscherbahn) juthatnak le a völgybe. Fent a kilátónál a hőmérséklet még napos időben is meglehetősen hűvös, így nem árt, ha melegebb ruhatárral felszerelkezve vágunk neki az útnak.

 

De ne csupán a magasban szemlélődjünk, hanem tekintsünk le a mélybe is, és erősen meregessük a szemünket, ugyanis a sziklaszirteken és a hegyoldalakon havasi mormoták tanyáznak. Számos figyelmeztető tábla jelzi az errefelé egyáltalán nem ritkaságszámba menő állatkák jelenlétét.

A gyönyörű bundájú mormotákat saját élőhelyükön csodálhatjuk meg, és ha szerencsénk van, lencsevégre is kaphatjuk a hancúrozó állatokat. Ezek a jószágok igencsak hozzászoktak az ember jelenlétéhez, így nem ritka, ha egy egész család kerül a szemünk elé.

A havasi mormota (Marmota marmota) a mókusfélék családjába tartozó mormoták Európa hegyvidékein élő faja. A zömök testű állatok mintegy 70 cm-re nőnek meg, farkuk 15 cm körül van, súlyuk 8 kg-ig terjed. Nappal mozognak és növényekkel táplálkoznak.
A mormotacsalád nagyon figyelmes, veszély esetén hangos füttyszóval fújnak riadót, és eltűnnek a föld alatt kialakított járataikban, ezért ha lencsevégre szeretnénk kapni őket, általában sok türelemre van szükségünk.
Ha türelmesen vársz, előbb-utóbb felbukkan egy-két mormota
Ha türelmesen vársz, előbb-utóbb felbukkan egy-két mormota

 

 

Az Ünnepi Játékok városa – Salzburg

A kacskaringós hegyi utak után jól jöhet egy kis lazító városi séta, ezt össze is köthetjük a hazafelé vezető úttal. Vegyük célba a Salzach-folyó mentén, festői környezetben fekvő Salzburg városát. A város különféle építészeti stílusokat egyesítő óvárosa 1997 óta a világörökség részét képezi, jellegzetes városképét a templomok, várak, kastélyok és paloták határozzák meg. A település felett emelkedik a város jelképe, a Hohensalzburg erődítménye, amely Közép-Európa legnagyobb teljes mértékben megőrzött vára. Innen remek lehetőség nyílik arra, hogy áttekinthessük a várost, és előre megtervezzük városnéző körutunk leendő állomásait is. A várba gyalogosan vagy akár felvonóval is feljuthatunk.

 

A Mirabell kastélyból csodálatos kilátás nyílik a várra
A Mirabell kastélyból csodálatos kilátás nyílik a várra

Az érseki rezidencia, a salzburgi dóm, Mozart szülőháza mindenképpen megér egy kitérőt. Ugyancsak figyelemre méltó alkotás a Mirabell-kastély és az azt körülvevő, szökőkutakkal és ízlésesen kialakított színes virágágyásokkal tarkított csodálatos park, ahol nyaranta barokk muzsikát hallgathatnak a járókelők. Ha már a város szépségében kigyönyörködtük magunkat, érdemes felkeresni a  közelben található barokk kastélyok valamelyikét.

 

Hellbrunn
Hellbrunn

A legnépszerűbb a külvárosban található, a barokk korai időszakából származó hellbrunni kastély. Magánál a kastélynál sokkal érdekesebb és szebb a kert, mely Ausztria legrégibb barokk parkja. Tele van sziklába vájt barlangokkal, de különös vonzerejét és ismertségét a vízijátékrendszere adja. A gyanútlan látogató nem biztos, hogy megússza „szárazon” a látogatást, köszönhetően a rejtett és váratlanul működésbe lépő szökőkutaknak.

Lehetséges útvonal: Szentgotthárd–Graz–Klagenfurt–Lienz–Heiligenblut–Salzburg–Bécs–Hegyeshalom

Bővebb információ: Karintia.com

Fotók: Sz. Zs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top