Szabadidő

3 szuper hajókirándulás

Ha fürdőzésre már hűvösnek találod az időt, de rajongsz a vizekért, remek közös családi kalandot ígér egy kis sétahajókázás. Három tippünk is van egy kellemes, ellazulós hétvégéhez.
Irány a Balaton! – Hajókázás a „magyar tengeren”

A balatoni családi nyaralások legfőbb szenzációja a tópart, a hűsítő habok rengeteg fürdőzőt vonzanak. Az óriási víztükör számos sportolási lehetőségre is módot ad, de adódhat úgy is, hogy a tó hőmérséklete alkalmatlan fürdőzésre vagy egyéb vízi sportra. Ekkor sem kell azonban szedni a sátorfánkat, hisz a magyar tenger számos egyéb lehetőséget rejteget a kikapcsolódásra.

Közös családi kalandot ígér például egy balatoni hajóút, amely nélkül nem is lehet teljes egy tóparti nyaralás. A nagyobb kikötőkből – a legismertebb, a legkiépítettebb és a legforgalmasabb kétségkívül Siófok, Keszthely és Balatonfüred – nyáron a menetrend szerinti járatokon kívül különféle rendezvényhajók is indulnak. Ezek közé tartoznak a kisgyermekes családok számára ajánlható sétahajók is, amelyek viszonylag rövidebb, egy-másfél órás menetidővel közlekednek. Ha romantikázni szottyan kedvünk, akkor a naplementetúrát nekünk találták ki.

Esténként szinte valamennyi kikötőből indulnak rövidebb-hosszabb éjszakai hajójáratok, amelyen a tó közepéről megcsodálhatjuk a Balaton egyik legromantikusabb látványosságát, a nyári alkonyt és a híres aranyhidat. A Siófokról és Keszthelyről kifutó nosztalgiahajók fedélzetén egy finom grillvacsorát is elfogyaszthatunk, a Badacsony-túrán pedig kellemes borkóstolóval egybekötött ebéden vehetünk részt.
Sétahajók »
Hajókirándulások »
Bővebb információ: balatonihajózás.hu

Hajókázás nádvilágban – a Velencei-tó


A Dunántúlon nemcsak a Balatonon, hanem Magyarország harmadik legnagyobb természetes taván, a Velencei-tavon is hajózhatunk. Központi elhelyezkedésének (a főváros és Székesfehérvár között fekszik) köszönhetően már régóta célpontja a kikapcsolódni vágyóknak. A tó számos lehetőséget kínál a vízi sportolásra, fürdőzésre, de a pancsoláson és napfürdőzésen kívül hajókázásra is kiválóan alkalmas. A tavon menetrend szerinti hajójárat közlekedik, de arra is van lehetőség, hogy a tó különleges, védett madárvilágát egyedi hajóutak keretében figyeljük meg. A hajózási szezon április közepétől október közepéig tart.

A tó legnagyobb kikötője a déli parton fekvő Agárd, a menetrend szerinti járatok innen és a nyári főidényben naponta kétszer Velencéről indulnak a pákozdi Szúnyog-szigetre, amely a kirándulók kedvelt célpontja, és valójában nem is sziget, hanem félsziget. Agárdról igen rövid, mintegy negyedórás hajókázással juthatunk át a szemközti oldalon fekvő Pákozdra, pontosabban a Szúnyog-szigetre, ahol a kikötő közvetlen közelében lévő nádfedeles, tornácos Halászcsárda ínycsiklandozó falatokkal vár ránk. A Halászcsárdától nem messze emelkedő meredek domboldal tetején megtaláljuk a 1848-as pákozdi emlékművet, ahova megéri egy gyors kiruccanást tenni visszaindulás előtt. Az elő- és az utószezonban Agárdról, illetve visszafelé Pákozdról másfél óránként, július–augusztusban óránként futnak ki hajók.

 

A tó déli partjáról induló Agárd–Gárdony–Velence (Fehérház)–Északi strand–Pákozd (Szúnyog-sziget)-körjárat csak főszezonban közlekedik, ennek menetideje 130 perc. A főszezonban vannak Agárdról és Velencéről induló sétajáratok is.

A Velencei-tó hazánk egyik népszerű, vízi sportok űzésére is kiválóan alkalmas, könnyen elérhető üdülőhelye. Az ökoturizmusnak is kiemelt célpontja: a legnagyobb szikes tó Magyarországon, nádasai védett madarak ezreinek nyújtanak menedéket, igazi madarász- és horgászparadicsom. A madárrezervátum és a tó északnyugati csücskében található Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület.

Menetrend »
Bővebb információ: velenceitóhajózás.hu

Hajóval a Dunakanyarba

A turisták kedvelt célpontja a Dunakanyar, ahova többféle közlekedési eszközzel és viszonylag gyorsan eljuthatunk. Ám az elviselhetetlennek tűnő rekkenő hőségben a legideálisabb az, ha hajóra szállunk. A hűsítő habokon tett rövidke kiruccanás új életet lehelhet belénk. A Dunakanyarba a budapesti Vigadó téri kikötőből és a Batthyány térről nyáron rendszeresen indulnak hajók Vác, Visegrád, Nagymaros, Zebegény érintésével Esztergomig. Az út teljes menetideje több mint öt óra, ha ennél valamivel rövidebb hajókázást terveztünk, akkor szálljunk szárnyashajóra. Ezzel Budapestről Visegrádra egy óra, Esztergomba másfél óra alatt jutunk el, viszont a hajókázás ezen módját csak hétvégenként vehetjük igénybe, ugyanis csakis ekkor közlekednek, és az árak is jóval borsosabbak, mint a lassabban haladó kirándulóhajóké. A Dunakanyarban augusztus végéig naponta többször indul sétahajó a nagymarosi kikötőből Visegrádon át Dömösig és vissza. A menetidő egy-másfél óra. A folyó közepéről páratlan kilátás nyílik a két partra, a Pilis és a Börzsöny hegyeire, a visegrádi fellegvárra.

 

Szárnyashajók a Dunakanyarba »
Bővebb információ:
Személyhajózás.hu

5 romantikus helyszín a Balatonnál » Dunai hajózás – fórum » Magyarhajózás.lap.hu »
3+1 tuti nyaralástipp vízimádóknak » Hajó bérlés – fórum » Balaton.lap.hu »
Kirándulástippek Budapest környékén » BKV hajó – fórum » Velencei-tó.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top