Szabadidő

5 legendás látnivaló New Yorkban

Óriási felhőkarcolók, ragyogó üzletek, hatalmas parkok, világhíres múzeumok – ez mind-mind New York. De vajon mi jut elsőként eszünkbe a Nagy Almáról?
Central Park

Több száz filmben láthattad már a világ egyik leghíresebb parkját, New York tüdejét, a Central Parkot. A Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux kertépítészek által létesített, 800 méter széles és 4 kilométer hosszú park minden New York-i találkahelye, de rengetegen járnak ki ide kocogni, görkorizni vagy egyszerűen csak jó levegőt szívni. A Central Park mai állapota precíz tervezés eredményeként jött létre: több sétányt alakítottak ki, de van itt játszótér, sportolásra alkalmas füves terület, vadaspark és korcsolyapálya is. A parkot egy 10 kilométeres út öleli körbe, ami méltán népszerű a kerékpárosok, görkorisok és a kocogók körében. A park egyik legnyugodtabb része a Sheep Meadow – az itt található tó remek csónakázási lehetőséget rejt. Nyáron ingyenes koncertek, előadások szórakoztatják az odalátogatókat – többnyire Shakespeare-darabokat adnak elő.

Central Park
Central Park

 

Ötödik sugárút – Fifth Avenue

New York legelőkelőbb utcájának déli részén – a 40. és az 59. utca között – a kereskedelem az úr, továbbhaladva észak felé az Ötödik sugárúton (Fifth Avenue) – a múzeumok és a Central Park mentén – már a művészet uralkodik. Míg a Tiffany’s vagy a Cartier esetében minden bizonnyal csak a kirakatok nézegetésére futja, a Frick Collection, a Metropolitan Múzeum, valamint a Guggenheim Múzeum kiállításai a vékonyabb pénztárcájúak számára is elérhetők.

Fifth Avenue
Fifth Avenue

 

Broadway

Aki a Broadwayt emlegeti, többnyire a város színházi negyedére gondol. A Times Square nyugati oldalán húzódó csillogó utcarészlet csak egy kicsi szakasza New York egyik leghosszabb és legsajátosabb útjának. A mintegy 20 kilométer hosszú Broadway nem igazodik a merev rácshálózathoz, hanem egy diagonális vonal mentén keresztezi Manhattant a déli Financial District és az északi Harlem között.

Times Square
Times Square

 

Szabadság-szobor

Lady Liberty, a 46 méter magas és 225 tonna súlyú, éltes korú hölgy 1886 óta üdvözöl minden New Yorkba látogatót Manhattan kikötőjében. Jóllehet már több szépészeti beavatkozáson esett át, mégis máig a város jelképe. A lábazatán olvasható felirat számtalan bevándorló számára ígért jobb jövőt: „Add nekem fáradt, szegény, elnyomott tömegeidet, akik a szabadság levegőjére szomjúhoznak.”

Lady Liberty
Lady Liberty
Brooklyn Bridge

A Szabadság-szobor mellett a Brooklyn híd New York másik jelképe. 1883 óta teremt kapcsolatot az 1,8 kilométer hosszú híd a nyüzsgő Manhattan déli csücske és Brooklyn városrész között, ahol az életritmus valamivel kényelmesebb. A híd a fotósok álma, hiszen New York felhőkarcolók alkotta távlati képe szinte lélegzetelállító.

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

 

5 legendás látnivaló New York-banCikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent, 1000 álomcél című könyv alapján készült.

A könyvből a világ lebilincselő szépségű, álomszerű helyeit ismerheted meg: látványos tájakat, nyüzsgő metropolisokat, távoli paradicsomokat, az érintetlen vadont, építészeti látnivalókat, világcsodákat, ókori műemlékeket, izgalmas útvonalakat, híres múzeumokat, színházakat és operaházakat. A szemléletes szövegnek és a briliáns, színes fotóknak köszönhetően a világ legszebb úti céljait bemutató kaleidoszkóp tárul eléd. A kötet segítségével csodálatos utazásokról és vidékekről álmodozhatsz, hogy aztán egyszer valóban felfedezhesd ezeket a páratlan helyeket – vagy legalábbis egy részüket.

A könyv címe: 1000 álomcél
Kiadó: Alexandra Kiadó
A könyv ára: 5999 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, mindössze 4799 Ft-ért a www.polc.hu weboldalon! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top