Szabadidő

5 remek tipp, amiért érdemes elutaznod a finn Lappföldre

Nemcsak azért érdemes célba venni ezt a bámulatos téli csodaországot, mert itt az igazi Mikulással is találkozhatunk, hanem számos egyéb izgalmas kaland kedvéért. Íme a mi tippjeink!

Párját ritkító vadregényes természet, végtelen tajga, tiszta levegő és hófedte téli világ vár ránk a finn Lappföldön. Ahogy az aktív pihenők és kalandtúrázni vágyók, úgy a rohanó hétköznapok, a városok zaja elől elvonulni kívánkozók számára is tökéletes úti célt kínál Finnország északi szeglete.

Lappföld fővárosa, Rovaniemi és környéke számtalan lenyűgöző látnivalót kínál minden korosztály számára. A hatalmas hómezők az aktív kikapcsolódást keresők számára lehetnek kecsegtetők, hisz itt szinte minden skandináv őrületet kipróbálhatunk a hórobogózástól a lékhalászaton át a rénszarvas- és a kutyaszánozásig. A lelki feltöltődést keresők számára pedig a tajga békéje és a természet csaknem érintetlen szépsége garantálja a nyugodt pihenést.

Mikulás-műhely Rovaniemiben

Az északi sarkkör városának, egyben a finn Lappföld fővárosának nevezett Rovaniemiben szinte minden a Mikulás (vagy ahogy itt mondják, Joulupukki) és a karácsony körül forog. A Mikulás falujában (Santa Claus Village) egy csöppnyi időre mi is visszarepülhetünk a gyerekkor varázslatos mesevilágába. Bepillanthatunk a Mikulás műhelyébe, ahol szorgos kis manói buzgólkodnak serényen, postahivatalában pedig megnézhetjük a világ minden tájáról érkező levelekből válogatott kiállítást.

Itt találkozhatsz az igazi Mikulással!
Itt találkozhatsz az igazi Mikulással!

Természetesen elképzelhetetlen, hogy üres kézzel térjünk haza Mikulásfalváról, térjünk hát be a Karácsony Házba, ahol az ezernyi karácsonyi ajándékot (hagyományos lapp kézművestermékeket, rénszarvasbőrből készült holmikat és fából készült csészéket) kínáló ajándékbolt található. A kiválasztott meglepetéseket haza is küldhetjük a Télapófalva pecsétjével és bélyegével ellátott csomagban.

5 remek tipp, amiért érdemes elutaznod a finn Lappföldre
5 remek tipp, amiért érdemes elutaznod a finn Lappföldre


Megközelítés:
közvetlenül a sarkkörön, Rovaniemitől 8 kilométerre északra, a 4-es főút mentén található.

Itt találhatsz bővebb információt Mikulásfalváról: www.santaclausvillage.info »

A varázslatos északi fény

Az északi féltekén az éjszakai égbolton gyakorta felbukkanó sarki vagy északi fény (latinul aurora borealis) tagadhatatlanul látványos jelenség. A zöldessárga, helyenként kékes és ezüstszínű árnyakkal színesített égbolt látványában elsősorban szeptember és április között gyönyörködhetünk, de sajnos a káprázatos látvány nem mindennap adatik meg. Finnországban több tökéletes hely is van a sarki fény megfigyelésére, ám minél északabbra haladunk, annál nagyobb az esélyünk megpillantani.

Páratlanul megkapó jelenség - Aurora Borealis
Páratlanul megkapó jelenség – aurora borealis

A sarki fény ámulatba ejtő játékának megfigyelésére Rovaniemi, az északi sarkkörtől 8 km-re található település kitűnő helyszínnek ígérkezik. Könnyen megeshet azonban, hogy nem sikerül a saját szemünkkel megtapasztalni az északi fény gyönyörűséges jelenségét. Ha nem járunk szerencsével, kárpótlásként érdemes ellátogatni az Arktikum nevű sarkköri múzeumba, mely többek között Lappföld élővilágát és lakóinak életét, történetét és a rénszarvastenyésztést mutatja be. Egy bizonyos: töméntelen, az északi sarkkörrel kapcsolatos értékes és érdekes információval gazdagítva térünk haza innen.

Arktikum: www.arktikum.fi/en »

Rénszarvasfarm Inarin

Vad és gyönyörű vidéken található Inari, a legnagyobb lakosú község, mely a hasonló nevű tó partján fekszik. Ha itt járunk, feltétlenül látogassunk el az itt található rénszarvasfarmra (Inarin Porofarmi), mely igazán gyerekbarát hely, ahol testközelből barátkozhatunk a háziak megélhetését biztosító jámbor állatokkal, sőt kipróbálhatjuk, milyen lehet rénszarvasszánkón utazni. A farmon bepillanthatunk az állatte­nyész­tés­sel fog­lal­ko­zó sámik (az északon élő nomád népek így nevezik saját magukat) mindennapjaiba, tradícióikba, sőt mi több, meg­hall­gat­hatjuk kü­lön­le­ges ének­ver­se­i­ket is.

5 remek tipp, amiért érdemes elutaznod a finn Lappföldre

 

Bővebb információ: www.reindeerfarm.fi »

Jeges élmények

Igazán rendkívüli mulatságra vállalkozik az, aki veszi a bátorságot, és részt vesz a Balti-tenger legészakibb végében, a Botteni-öbölben közlekedő, a világ kevés számú jégtörő turistahajójának egyikén, a híres Sampon tett túrán. Az Európa legnagyobb egybefüggő jégmezőjét átszelő, Kemiből induló négyórás jégtörő túrán dermesztő élményekben lehet részünk, hiszen megtehetjük, hogy élénk narancssárga színű speciális vízálló termálöltözetben belecsobbanjunk a frissen feltört jég táblái közé. A néhol egy méter vastag jégtakarón sétálva belekóstolhatunk a jégvilág magányába, megízlelhetjük a jéghalászatot, vagy motoros szánra pattanva mehetünk egy kört a hófehér, keményre fagyott jégmezőn a semmi kellős közepén.

A Sampo
A Sampo

Itt olvashatsz bővebben a jégtörőtúráról: www.sampotours.com »

Ranua Vadaspark

A Ranua Vadaspark egyedülálló Észak-Európában: a sarkkörön túli tájak, a tajga és a tundra élővilágával találkozhatunk itt. A hatalmas kiterjedésű park területén szinte természetes környezetükben figyelhetjük meg az állatokat. A park igazi különlegességgel csábítja a látogatókat. Egy vérbeli sarkköri vadasparkból nem hiányozhat a jégből és hóból készített kunyhó, mely még emlékezetesebbé teszi az itt eltöltött időt. Idén egy öt méter magas és nyolc méter széles iglu kápráztatja el a vendégeket, melyben szinte minden állat jégből készített szobrával találkozunk. A jégből készített kicsinyített vadasparkban április végéig gyönyörködhetünk.

Cím: Rovaniementie 29., 97700 Ranua
Nyitva tartás: szeptember 1. – május 31-ig mindennap 10-től 16 óráig

Még több infó: www.ranuawildlife.fi »

Szállástippek Lappföldre érkezőknek:

Clarion Hotel Santa Claus – Korkalonkatu 29., 96200 Rovaniemi; tel.: +358 16 321 321
Az elegáns, négycsillagos szálloda Rovaniemi központjában található, és csupán percekre fekszik a legfőbb látványosságoktól, Mikulásfalvától és az Arktikumtól.
Mégtöbb infó:
www.hotelsantaclaus.fi »

City Hotel Rovaniemi – Pekankatu 9., 96200 Rovaniemi, tel.: +358 (0)16 33 00 111
Szintén Rovaniemi központjában található a családias, barátságos szálloda. A házon belüli Monte Rosa étterem a város egyik legkedveltebb étterme, ahol a nemzetközi konyha remekei mellett lapp specialitásokat is megkóstolhatunk.
Még több infó: www.cityhotel.fi/en »


Lumi Linna – hókastély és szálloda –
Kauppakatu 16., 94100 Kemi, tel.: +358-16-258 878
Aki ennyi jeges élmény után még az éjszakáit is dermesztő viszonyok között szeretné tölteni, az megszállhat a minden évben újraépített jégkastélyban (Lumi Linna) is, amely egész április végéig fogadja a turistákat. A hókastély megnyitója: 2010. január 30-án este hat órakor kezdődik, a szálloda 31-étől üzemel.
Bővebben a hókastélyról: www.snowcastle.net/en/children »

Étterem a jéghotelben
Étterem a jéghotelben



Még több információ, érdekesség Lappföldről: www.laplandfinland.com »

Finnország.lap.hu »
Mikulás.lap.hu »
Finnország-utazás.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top