Szabadidő

10 fantasztikus húsvéti program – Budapesten és vidéken

Kóstolj ibolyát, nyomozz az eltűnt aranyszőrű bárány után, nézd meg, hogyan patkolják meg a tojást, barangolj labirintusban 1001 mécses fénye mellett... A háromnapos hétvége számtalan izgalmas programmal kecsegtet – a legjobbakból szemezgettünk.
Húsvét és ibolyanap, Gödöllő

A rendezvény az ibolya, Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében zajlik, hiszen köztudott, hogy Erzsébetet élete számos területén elkísérte e kedves tavaszi virág színe, íze, illata. A királyné például maga rendelkezett arról, hogy a lakosztályát az ibolya színével megegyező kárpitokkal burkolják, s amikor Gödöllőre érkezett, kertjébe árvácskát és ibolyát ültettek. Erre a hagyományra építve kora tavasszal virágba borul a kastély, színes programokat kínálva egy kellemes családi kiránduláshoz.

Húsvét vasárnapján, április 4-én immár negyedik alkalommal borul virágba a gödöllői királyi kastély az ibolyanap alkalmából. Az évente visszatérő egész napos esemény színes és ingyenes programokkal várja az idelátogató családokat.

10 órakor a Virágkeringő dallamára nyitja meg kapuit a kastély, majd a MiaManó Színház Tapsifüles, a varázslatos húsvéti nyúl című előadása szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. Közben a díszteremben az Erzsébet-hasonmásverseny nyertese, a kastély háziasszonya, Szabó Dóra várja audienciáján az elé járulókat. Ha elég ínyencnek tartjuk magunkat, 11.30-kor ibolyakandírozási bemutatóval egybekötött kóstolón vehetünk részt a díszudvaron.

9 fantasztikus húsvéti program - Budapesten és vidéken

 

További, egész nap folyamatosan zajló programok:
• Tavaszi virágvásár a díszudvaron
• Húsvéti kalandpark
• Kézművesek és iparművészek vására
• Nyuszisimogató
• Játszóház, hagyományőrző népi játékok
• Hintózási és lovaglási lehetőség
• Kézműves-foglalkozások
• Kedvezményes kastélylátogatási lehetőség
• Ibolyakandírozás és -kóstolás

Ezen a napon a múzeumot felkeresők közül 50%-os kedvezményben részesülnek az ibolyaszínű ruhát viselő vagy az Ibolya nevű látogatók.

Helyszín: gödöllői királyi kastély
Időpont: 2010. április 4.
Bővebb információ: www.kiralyikastely.hu »

 Húsvét az Állatkertben, Budapest

Közönségprogramok és nyúlügyek – hagyományosan ebben a két témában hallani leggyakrabban az Állatkertről a húsvét közeledtével. Az idei esztendőben a húsvéti népi hagyományokhoz kötődő programokkal várják az érdeklődőket: a kézműves-foglalkozás keretében egyebek mellett tojáspingálással, gyapjúbárány-készítéssel is megpróbálkozhatnak az alkotó kedvű látogatók. Lesz tojásgurítás és több más „tojásos” játék is. Vasárnap és hétfőn zenés-táncos hagyományőrző felvonulások teszik teljessé a programot. Természetesen lesznek „klasszikus” állatkerti események, így látványetetések, állatbemutatók, illetve a közönség bevonásával történő elefántetetés is. Emellett érdemes figyelmet szentelni a sok kisállatnak, így a gorillakölyöknek, a zsiráfborjúnak, a langur- és makikölyöknek, illetve a kiskecskék és kisbárányok sokaságának is.

10 fantasztikus húsvéti program - Budapesten és vidéken

Fontos: az Állatkert idén is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy – akárcsak tavaly és tavalyelőtt – ezúttal sem fogad már be „megunt” húsvéti nyulakat.

Időpont: 2010. április 3–5.
Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert
Bővebb információ: www.zoobudapest.com »

Húsvéti néphagyomány-éltetés a skanzenben, Szentendre

A szentendrei skanzen különböző tájegységeiben hagyományőrző együttesek elevenítik fel az ünnepkör szokásait, népművészek mutatják be a húsvéti tojás díszítésének gazdag hagyományait. A látogatók különböző technikákkal elkészített díszes tojásokban gyönyörködhetnek, vagy maguk is aktívan részt vehetnek a tevékenységben, csakúgy, mint a koszorú- és kiszebábu-készítésben, szagos víz kreálásában, de akár a népi időjóslásról is faggathatják a skanzen meteorológusát.

Idén több újdonsággal is meglepnek bennünket. Egyrészt benevezhetünk a családi tavaszi nagytakarító versenybe, melybe 4-5 fős családok, illetve baráti társaságok jelentkezését várják. A feladatok között szerepel például a kert rendbetétele – csutkát, szalmát és fahasábokat kell a helyükre tenni –, vízhordás a mosáshoz, mángorláshoz, majd természetesen tojáskereséssel és határkijelöléssel zárul egy-egy forduló.

5 fantasztikus húsvéti program

A tavaszi lakásmegújításnak itt még nincs vége, ugyanis Textilek, történetek és jó ötletek címmel működik a textilműhely a Kisalföld tájegységben, ahol rádöbbenhetünk arra, hogy nem a megalkotás gyorsasága a fontos, hanem a figyelemmel és szeretettel teli munka. Felfedezhetjük a régi összeköttetéseket színek, formák, minták és textúrák között, valamint megtanulhatjuk tárgyaink értéket, ha megismerjük, hogyan készültek.

A húsvétnak 2010-ben négy múzeumi tájegység ad otthont: a Felső-Tisza-vidék, Bakony, Balaton-felvidék, Kisalföld és az Alföldi mezőváros. A tájegységek között a vendégek vasúton is közlekedhetnek. A múzeumot közvetlen buszjárat köti össze Budapest és Szentendre belvárosával.

Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, Sztaravodai u.
Időpont: 2010. április 4–5.
Belépőjegyárak:
• felnőtt: 1600 Ft
• diák, nyugdíjas, pedagógus: 800 Ft
• családi gyerekjegy (2 vagy több gyermek esetén fejenként): 400 Ft
Bővebb információ: www.skanzen.hu »

Hollókői húsvéti fesztivál

A húsvéti hosszú hétvége Hollókőn is a hagyományőrzés jegyében zajlik majd, amikor is a nógrádi falucska apraja-nagyja színpompás népviseletet ölt magára, hogy életre keltse a régi húsvéti népszokásokat. A parányi település utcáit elözönlik a kézművesek, iparművészek, akik betekintést nyújtanak mesterségük fortélyaiba, így a hímestojás-készítés rejtelmeibe is. A fesztivál ideje alatt népzenei koncertek, néptáncbemutatók, kézműves-bemutatók, népművészeti kirakodóvásárok, gasztronómiai különlegességek, gyerekjátékok színes programáradata közül válogathatunk.

6+1 fantasztikus húsvéti program

 

Helyszín: Hollókő
Időpont: 2010. április 4–5.
Belépőjegy:
• felnőtt: 2000 Ft
• diák, nyugdíjas: 1000 Ft
Információ: www.holloko.hu »

Szeri húsvét, Ópusztaszer

A korábbi évek hagyományaihoz hűen idén is változatos programba csöppenhet az, aki ellátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A kétnapos hagyományőrző ünnepen számos tartalmas, érdekes és izgalmas program vár minden korosztályt. Húsvétkor már megtekinthetjük a portalanított, megtisztított Feszty-körképet úgy, ahogyan még soha nem láttuk.
A programok a szabadtéri néprajzi gyűjteményben, a skanzen területén zajlanak. Húsvétvasárnap ételszenteléssel kezdődik a rendezvény, majd számos egyéb program mellett régimódi locsolkodásnak  is részesei lehetünk. Lesz még tojásdíszítés írókával, honfoglaló haditorna, ínyenceknek kemencében sütés-főzés.

 

Ízelítő a két nap programjából:
• tojásfestés, berzselés
• papucskészítő-bemutató
• mézeskalács-díszítés a makói ház udvarán
• vándorfotográfus a községháza sarkánál
• kalácssütés az olvasókör kemencéjénél

Helyszín: Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark
Időpont: 2010. április 4–5.
Bővebb információ: www.opusztaszer.hu »

Húsvéti vendégvárás Noszvajon

A Bükk hegység lábánál, Eger közelében fekvő varázslatos kis hegyi falu, Noszvaj sem marad ki az ünnepi rendezvényeket tartó települések sorából: vidám húsvétolás várja a faluba látogatókat. 2010 április 3-ától 5-éig a gazdaházban Palócföld hagyományos ünnepi menüjének elkészítésével, kóstolójával csalogatják a településre látogatókat. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják a szomjas vendégsereget, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. A programban szerepel a mákos, diós és mazsolás foszlós kalács sütése és kóstolója, kézművesmesterségek bemutatója, a gyermekeknek bábelőadás, folklórműsor. Kézművesek mutatják be mesterségük fogásait, és az elkészített termékeket meg is vásárolhatjuk.

6 fantasztikus húsvéti program

 

Helyszín: Noszvaji Gazdaház, Noszvaj, Deák F. út 40.

Időpont: 2010. április 3–5., 10.00 órától 16.00 óráig
Belépő:
• felnőtt: 500 Ft/fő
• gyermek: 300 Ft/fő
A belépő tartalmazza egy kemencében készült sütemény kóstolóját is!

Ízelítő a programokból:
• április 3.: első noszvaji báránykiállítás a Magtár borozóban (ünnepélyes megnyitó: 11.00)
• április 4.: tojásvadászat a faluban (térképek felvétele és regisztráció 11.00 órától az egészségház előtt) 

Bővebb információ: www.noszvaj.hu

Matyó húsvét, Mezőkövesd

Aki ellátogat Matyóföld szívébe, Mezőkövesdre, az részese lehet a máig élő matyó húsvéti népszokásoknak. A háromnapos ünnepi rendezvény a nagyszombati szertartással veszi kezdetét április 3-án, a programok több helyszínen is zajlanak majd.

10 fantasztikus húsvéti program - Budapesten és vidéken

Van élet a nyúlon túl is. 3 in 1 nyomtatható tojástartóinkkal kis és nagy kaliberű locsolóidat is elkápráztathatod. » 

Hadas városrészben húsvéti ételszentelés és -kóstolás, folklór- és kulturális programok, kézműves-foglalkozások, népi játékok próbája, országos komondor-fajtakiállítás színesítik a palettát, a Hór-völgyi víztározónál pedig horgászversenyre nevezhetünk be. A gyerekeknek a húsvéti állatudvar – csibe-, bárány- és nyuszisimogatás – nyújt önfeledt szórakozást, a mézeskalács házban pedig a tojásfestés csínját-bínját leshetik el.
A sátrakban és több helyi étteremben húsvéti ételkülönlegességeket kóstolhatunk, szomjunkat pedig jóféle bükkaljai borokkal csillapíthatjuk. Vasárnap és hétfőn a közeli Zsóry-fürdő és a Hadas városrész között kisvonat közlekedik.

Ízelítő a programokból:

• A Matyó Múzeumban: Matyó népélet – Tárgyakban élő hagyomány kiállítás
• A gépmúzeumban:
– Európai hírű kiállítás (több mint 100 év technikája), kovácsbemutató
– A múzeummal szemközti játszótéren lovas hinta és ugrálóvár gyerekeknek
• Mindkét napon lovas kocsizási lehetőség!

Helyszín: Mezőkövesd, Hadas városrész, Hór-völgyi víztározó, gépmúzeum
Időpont: 2010. április 3–5.
Bővebb információ: www.mezokovesd.hu »

Húsvéti kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban, Budapest

5 fantasztikus húsvéti program A Magyar Mezőgazdasági Múzeum különleges húsvéti kiállításának idei vezérmotívuma a természetismeretünk bővítése. Igazi felfedező kalandnak ígérkezik az óriás-hímestojások felkutatása a vár területén, miközben szélesítjük tudásunkat a múzeum erdészeti, halászati, vadászati kiállításán. Áttekinthetjük a magyar mezőgazdaság történetét is a honfoglalástól napjainkig. Annak pedig, aki a 600 négyzetméteren elterülő interaktív kiállítás szellemi akadályversenyének állomásait is végigjárja, kis ajándékkal kedveskednek.

Emellett természetesen megismerkedhetünk a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival, valódi díszített és óriás-hímestojásokban gyönyörködhetünk. Neves népművészek – fafaragó, kosárfonó, csuhéfonó, tojáshímző és patkoló, mézeskalács-készítő – legszebb munkáit csodálhatjuk, amelyek készítését a helyszínen is megfigyelhetjük. Ugyanitt húsvéti portékák és tavaszi növények vására.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára
Időpont:
2010. március 13. – április 11.
Nyitva tartás:
naponta 10-től 17 óráig, hétfő szünnap, 2010. április 5-én (húsvéthétfő) nyitva

Belépőjegyárak:
• felnőtt: 1150 Ft
• gyermek és nyugdíjas: 950 Ft
• családi jegy: 3800 Ft (2 felnőtt és 2 vagy 3 gyermek)
A belépőjegy a vár egész területére érvényes.
Információ: www.mezogazdasagimuzeum.hu »

 Húsvéti vidám kalandok a Budakeszi Vadasparkban

A vadaspark melletti természetvédelmi terület rejtelmes ösvényén folyik a nyomozás az eltűnt aranyszőrű bárány után. A gyerekeknek, családoknak, baráti társaságoknak a húsvéti népszokások megismerése közben lehetőségük nyílik arra, hogy a nyomok alapján megtalálják az erdőben elkóborolt nagy értékű aranyszőrű bárányt. A húsvéti jelképek megfejtése ad segítséget az értékes jószág felkutatásához. A sikeres megtaláló jutalomban részesül! A programot minimum 10 fő előzetes jelentkezése esetén indítják el.

Információ és előzetes jelentkezés a következő időpontokra:

• április 3., 10.00, 12.00, 14.00
• április 4., 10.00, 12.00, 14.00
• április 5., 10.00, 12.00, 14.00

A program díja: 1500 Ft/gyerek, felnőtt kísérők számára ingyenes.
Társaságok jelentkezése esetén kedvezmény!
Jelentkezés: Körmendi Csilla, +36-30/531-55-77 vagy bolcsbagoly@index.hu
Információ: www.bagolyvar-birodalom.hu »

 Húsvét a Budavári Labirintusban

Húsvét másnapján a Budavári Labirintusban mindenki visszacsöppenhet egy kis időre a gyermekkor világába. Április 5-én délután 5 és 7 óra között 1001 mécses fénye mellett lehet majd végigbarangolni a Budavári Labirintus titokzatos termeit és folyosóit. Ekkor a labirintus mintegy megszelídül, tüneményszerűvé válik, a kézbe adott olajlámpásokkal pedig fel lehet fedezni a barlanggrottákba elrejtett apró meglepetéseket, a labirintus húsvéti kincseit is. További ajándékként mindenki 600 forintba kerülő gyermekjeggyel fedezheti fel a húsvéti labirintust.

10 fantasztikus húsvéti program - Budapesten és vidéken

Bejárat I.: 1014 Budapest, Várnegyed, Úri utca 9.
Bejárat II.: 1014 Budapest, Lovas út 4.
Információ: www.labirintus.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top