Utazás

Gyógyszerek az utazótáskában

Mindegy, hogy belföld vagy külföld az úti cél, van néhány alapgyógyszer, ami nem hiányozhat az útipatikából.

Az utazótáska becsomagolása külön műfaj, amihez valaki vagy nagyon ért, vagy nagyon nem. Akármelyik csoportba is tartozik valaki, egyvalamit semmiképp ne felejtsen ki a bőröndből, mégpedig a gyógyszeres pakkot. „Ha valaki elutazik, és szív- vagy cukorbeteg, legalább a gyógyszerét ne hagyja otthon” – kezdi Ágnes, aki keszthelyi gyógyszerészként sokat tud mesélni arról, hogy a turisták mennyire nem foglalkoznak azzal, hogy legalább az alapvető gyógyszerek az utazótáskába kerüljenek. 

Gyógyszerek az utazótáskában„A rendszeresen szedett gyógyszerek mellett a fogamzásgátló tabletta a másodszámú, szinte kötelező jelleg otthon hagyott elem, amit aztán a helyi gyógyszertárosból próbálnak kiimádkozni” – meséli Ágnes, aki azt tanácsolja, ha valaki rendszeres gyógyszerszedő, legalább gyógyszere hatóanyagát jegyezze fel valahova. Ha ugyanazt a gyógyszert nem is tudják kiadni a turistának, ugyanazon hatóanyagú, de más gyártótól származó gyógyszer még lehet a raktárban. A gyógyszertárakban mellesleg megtalálható a Vöröskereszt nemzetközi kiadványa, amiben tételesen fel vannak sorolva az egyes gyógyszerek hatóanyagai. 

Amiket ne hagyj otthon!

Védelem a nap ellenNyáron az egyik kötelező elem a napvédő krém, de nem lehet elég óvatos az  ember, érdemes leégést csillapító készítményt is becsomagolni, de a túl nagy meleg okozta egészségügyi kockázatokkal is számolni kell. „Nagyon gyakori például az, hogy a kisgyerekek nem bírják a túl nagy meleget és hőgutát kapnak. Ilyenkor a lehető leggyorsabban szódavízben feloldott sót kell itatni a gyerekkel, tarkójára hideg vizes borogatást kell tenni” – adja a jó tanácsot a patikus. 

Émelygést, hányingert csillapító szerek – Az utazás elég gyakran a gyomorra megy, a hosszú busz- vagy autóút, netán a turbulenciákkal tarkított repülőút vagy a mozgalmas hajózás hamar émelygéshez vagy hányáshoz vezet. „Ha tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk az utazásra, legyen kéznél hányingert csökkentő szer, vagy olyan gyógynövénykészítmény, ami csillapítja az émelygést.”

S ha már a gyomornál tartunk, soha nem lehet tudni, hogy adott ország gasztronómiáját hogyan fogadja a gyomor, éppen ezért érdemes betenni egy emésztést segítő készítményt (rengeteg hatásos, gyógynövényalapú – például gyömbér vagy articsóka – szer kapható a gyógyszertárakban), de érdemes gondolni az esetleges hasmenésre, szorulásra is. „Amellett, hogy veszünk egy csomag széntablettát, fontos, hogy a bélflórát helyreállító szereket is becsomagoljunk, amik az emésztéshez szükséges sókat, ásványi anyagokat juttatják be a szervezetbe – magyarázza Ágnes. – Aki tudja, hogy idegen helyen nehezére esik a székletürítés, az fokozottan figyeljen oda arra, hogy kéznél legyen egy olyan szer, ami besegít, ha se a gyümölcs, se a rostos étel nem hat. Bélkúpok vagy növényi alapú készítmények ebben is segítenek.”  

Gyógyszerek az utazótáskábanFájdalom- és lázcsillapítók – Gyógyszerészünk arra is felhívja a figyelmet, hogy fájdalom- és lázcsillapítóra is bármikor szükség lehet, egy kiadós napszúrás, migrén, láz bármikor beüthet. Fontos, hogy ilyenkor a gyerekre is gondoljon a szülő, olyan készítményeket szerezzen be, amiket a kicsik is beszedhetnek!

Csípés elleni készítmények – Szúnyogok és egyéb kellemetlen rovarok a világ szinte valamennyi pontján előfordulnak, nem árt hát gondolni rájuk. „Egyszer egy külföldi turista hatalmasra dagadt bokával botorkált be hozzánk a gyógyszertárba. Allergiás volt a szúnyogcsípésre, amitől a lábszára csúnyán bedagadt. Vele azonnal kalciuminjekciót itattunk” – emlékszik vissza a patikus. És ha már allergia, aki tudja, hogy érzékeny, az vigyen magával néhány ampulla kalciuminjekciót az útra, ez gyorsabban szívódik fel, gyorsabban is hat. A csípésekre is érdemes felkészülni, különösen a gyerekek számára érdemes beszerezni olyan hűsítő oldatokat, stifteket, rázókeverékeket, amiknek köszönhetően nem vakarják véresre a bőrüket, és gyakran leégés ellen is kiválóak. 

Sebfertőtlenítők, kötszerek – Végül az útipatika kötelező tartozéka a sebfertőtlenítő (spray, jód, sebhintőpor), illetve a seb lefedéséhez géz, sebtapasz vagy folyékony tapasz, amivel fürödni is lehet. E termékcsoportban szintén léteznek gyermekbarát készítmények.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top