Utazás

Megterveztük: Hosszú hétvége Belgiumban!

Hogy miért érdemes Belgiumba utazni? Először is az emberek miatt, mert itt mindenki elképesztően kedves és figyelmes. Másodsorban a kulináris csábítás miatt, hiszen ennyi csokoládéboltot és sörözőt sehol sem találni. És végül az ország atmoszférája: valami időtlen nyugalom és béke honol ebben az országban.

Megterveztük: Hosszú hétvége Belgiumban!


Csábító Leonidas

Brüsszelbe utazni nem olyan drága mulatság: pár hónappal korábban lekötve már olcsón juthatunk retúrjegyhez egy fapados légitársaságnál, és ha nem ragaszkodunk a többcsillagos ellátáshoz, akkor épphogy átlépjük a száz eurót. Mindenképpen a belvárosban érdemes kezdeni az ismerkedést a várossal. Viszont a Grand-Place – a főtéren található városháza – környékén található kis ékszerdobozszerű üzletekben inkább csak kóstolni szabad, érdemesebb ugyanis a kisvárosok boltjaiban beszerezni az édes finomságokat, ahol a választék semmivel sem múlja alul az ittenit, ám jelentősen olcsóbb. A legjobb a műfajban a Leonidas csoki, Belgium-szerte elterjedt bolthálózattal rendelkezik, így bárhol belefuthatunk a mennyei mannákba.

Megterveztük: Hosszú hétvége Belgiumban!

Kagyló sült krumplival

A főváros kulináris negyedét sem szabad kihagyni, ahol az utcáról behívó emberek, amint megkérdezik, honnan érkeztünk, egy magyar szót biztosan előhúznak a tarsolyukból. Nőknek természetesen a „Szeretlek!” szót dobják be. Egy kóstolómenü 3 fogásból áll és 10-12 euróért kínálják. Ez igen elfogadható ár, ha azt nézzük, hogy főleg tengeri csodákból tevődik össze a menüsor. A nemzeti eledelnek számító fekete kagyló hasábburgonyával, minden étlapon büszkén feszít. De ne hagyjuk ki a sültkrumplizó büféket sem – számtalan szószt kínálva hozzá –, ahol jóval olcsóbban jól lehet lakni.

Megterveztük: Hosszú hétvége Belgiumban!

 

Ütős sörök hazája

Ha patinás sörözőben akarunk igazi különlegességeket kóstolni, és nem szeretnénk otthagyni egy fél fizetést, akkor mindenképpen térjünk be  „A La Bécasse”-be, a Tabora utca 11. szám alatt. Itt a világos söröktől a vörösön át a Trapista barnáig, a meggysörtől a barackoson át a málnásig minden kapható, de a helyben főzött nedűk a legjobbak. A 130 éves sörbárban a vendégek – ezt nem nagyon látogatják turisták! – visszafogottan kortyolják az itókákat, körülbelül abban a tempóban, mint ahogy nálunk a bort szokás. Ennek az az oka, hogy némelyik különlegességet 8-9, esetleg 11-13 fokosra főzik, ami – tekintettel a szénsavra – azonnal fejbe vágja az embert.

Megterveztük: Hosszú hétvége Belgiumban!

 

Brüsszelen túl

A főváros temérdek látnivalója mellett én mégis a történelmi kisvárosokba tett villámlátogatások mellett teszem le a voksom, gyönyörűek ezek a Pécs méretű ékszerdobozok. Igéző a csatornákkal szabdalt Brugge, érintetlen Hanza-városi épületeivel, mintha egy kis skanzenben járnánk. Az itteni városi képtárban Jan van Eyck, Hyeronimus Bosch és kortársaik képei közelebb hozzák a reneszánsz életérzését bármilyen egyetemi kurzusnál. Brugge-től 15 kilométerre, Oostende kikötőjében, az Északi-tenger végtelenjébe mélyedhet a turista tekintete a parti fövenyen sétálva, ha ráunt a fönséges látványra, kis parti bodegákban – pár euróért – frissen kifogott tengeri herkentyűkből lakomázhat a szemfüles, néha pofátlan sirályok közt. Gent városában – kicsit olyan, mint Velence, de nekem sokkal szebb – sincs történelmi emlékekben hiány, itt a fiatalság uralja az utcákat, tereket, ők határozzák meg a város auráját, de sajnos ennyi fért bele egy hosszú hétvégébe, és kénytelen voltam magam mögött hagyni a rendkívül színes, mégis jólesően nyugis Belgiumot.

Megterveztük: Hosszú hétvége Belgiumban!

  További képekért kattints a fotóra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top