Utazás

Hamarosan már mobilozhatunk is repülés alatt

Egyelőre csak annyi az előrelépés, hogy felszálláskor és landoláskor már nem kell kikapcsolnunk a táblagépeket, e-könyv-olvasókat és MP3-lejátszókat.

A különböző elektronikus eszközöket a jövőben a repülés minden szakaszában használhatjuk, az úgynevezett repülési üzemmódra kapcsolva, amikor nem állnak összeköttetésben mobilhálózattal. A jelenlegi szabályok szerint a mobiltelefonokat, MP3-lejátszókat és e-könyv-olvasókat a fel- és leszállópályán, startoláskor és landoláskor ki kell kapcsolni, a nagyobb eszközöket, például laptopokat pedig el kell rakni.

A bejelentett változások minden repülőgépre vonatkoznak, amelyet európai légitársaság üzemeltet. Az új szabályok azonban biztonság dolgában nem jelentenek kompromisszumokat. A hivatal jelenleg azon dolgozik, hogy a mobiltelefonálás is lehetővé váljon a repülőgépeken (ahol egyébként a statisztikák szerint a hátsó sorok a legbiztonságosabbak).

Október végén az amerikai légügyi hatóság hasonló módon lazított az elektronikus eszközök használatára vonatkozó szabályokon. Az amerikai járatokon továbbra is tilos a telefonálás vagy a mobilhálózaton történő internetezés.

Egyes járatokon amúgy már gyerekmentes övezeteket is bevezettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top