Utazás

Túl jól teljesített a hím majom – kidobták az állatkertből

Távoznia kell a hallei majomház "Casanovájának", mert olyan sok utódot nemzett, hogy már fennáll a beltenyészet veszélye.
Forrás: mz-web.de
Forrás: mz-web.de

Purus, a 10 éves mókusmajom 2009-ben Bécsből került a hallei állatkertbe, ahol az 54 mókusmajom között jelenleg ő az egyetlen ivarérett hím. Huszonöt nősténytől eddig 50 utóda született, s bár ivadékai közül sokat más állatkertekbe helyeztek át, a “szülői házban” maradt serdülő lányai egyre többet sündörögnek körülötte. Szakemberek szerint túl nagy a kockázata annak, hogy ha Purus az állatkertben marad, előbb-utóbb saját leszármazottaival is párzik, márpedig az európai állatkertek fajmegmentési programjai tiltják a “rokonházasságot”, mert veleszületett betegségekhez vezethet.

A majomsereglet atyjának eltávolításáról az állatkert tenyészbizottsága döntött. Mint Jutta Heuer, a majomház vezető állatgondozója elmondta, Purus a következő tenyészszezontól a csehországi Zlin állatkertben folytathatja a fajfenntartást, ehhez “a legjobb korban van”.

Purusnak egyébként csak tavaly 18 kölyke született, ezek közül 13 életben is maradt.

A “fickós” mókusmajom azonban szerencsésebb, mint Marius, a zsiráf. A borjút ugyanis a koppenhágai állatkert egyszerűen lelőtte (a húsát pedig az oroszlánoknak dobta) arra hivatkozva, hogy el kell kerülni a beltenyészet kialakulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top