Utazás

Megzenésített magyar tájak – Magyarország 5+1 dalban

Az elmúlt ezer év során rengeteg művészt megihletett Magyarország földrajzi szépsége. A népdaloktól a popslágerekig számos verzióban dalba öntötték már az egyes vidékeket, városokat. Nézzük a legnépszerűbbeket!

1. “Budapest, Budapest, te csodás!”
Talán a főváros az, amelyről a legtöbbször szól a fáma és a dal. “A szívünk olyan büszke terád…” – szól a címben szereplő zeneszám egyik sora, és jogosan, hiszen Budapest különleges szépsége egy világot igézett meg. Nem véletlenül tartják Európa egyik legszebb fővárosának a miénket. Számos operett, táncdal és filmzene révén messze földön híressé vált e “ragyogó” város varázslatos hangulata a százéves épületekkel, a romantikus hidakkal, parkokkal és a Dunával. Fényes Szabolcs slágere, a Budapest, Budapest, te csodás, lassan fél évszázada örökzöld dallam a fővárosról, amelynek hallatán valóban bárkinek kedve támadhat itt megnézni a “májusi rügyfakadás”-t.

2. “Tiszán innen, Dunán túl”
Az Alföld különleges hangulatát az a Bartók Béla által gyűjtött népdal mutatja be a leghatásosabban, amelynek dallamában, tempójában, szövegében benne van mindaz, amit ez a tájegység képvisel: az egyszerűség, a magasztosság, a szépség és a nyugalom. Melis György és Máté Ottília hangját hallgatva szinte magunk előtt látjuk, ahogyan a csikósok és a juhászok a végtelennek tűnő síkságon békében legeltetik nyájukat, és bográcsgulyást főznek.

3. “Nekem a Balaton a Riviéra”
Kinek nem? – kérdezhetnénk, hiszen a balatoni vidék nemcsak nekünk, hanem az idelátogató külföldieknek is első számú célpont. Az utóbbi években ugyan sokat veszített népszerűségéből a “magyar tenger”, de fénykorában az egész ország itt nyaralt. Aki nem próbálta ki, milyen Trabanttal vagy stoppal érkezni a tóhoz, és fecskében bambit iszogatni a gumimatracon, az nem is tudja elképzelni, milyen egyedi és megismételhetetlen varázsa volt egykor egy-egy itt eltöltött nyárnak. S. Nagy István slágere tökéletesen visszaadja ezt a hangulatot:

4. “Kis Duna-ág, nagy Duna-ág”
Ha megkérdeznénk bárkit, a világ bármely pontján, mi az, ami Magyarországról elsőként eszébe jut, akkor a Duna biztosan dobogós helyen lenne Budapest és a Balaton mellett. Nincs olyan művészeti terület, amely ne örökítette volna meg számtalanszor e folyó “gyöngyös-fodros habját”, ahogyan Farkas Ferenc Csínom Palkó című daljátékában is hallhatjuk.

5. “Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország”
A “Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország” Vincze Zsigmond és Kulinyi Ernő Hamburgi menyasszony című operettjének leghíresebb dalaként debütált 1920-ban, amelyet azóta már számos előadó feldolgozott. Nem véletlenül, hiszen a szerzők tökéletesen tudták egy dalba foglalni mindazt, ami magyar jellegzetesség: a Tisza, a rónaság, a huszárok, a zeneszó, a táltos paripák és a síró hegedű.

+1 “Magyarország”
A Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország hódítása után közel száz évvel a jelen kori zenészszakma is dalba öntötte, mit gondol az országról. A közös dalban Zorán, Bródy János, Zsédenyi Adrienn, Palya Bea, Miklósa Erika és még számos híresség együtt hívja fel a figyelmet arra, hogyan őrizzük meg értékeinket békésen, egymást elfogadva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top