Utazás

Désiré és a múlt: Cseh Tamás nyomában sétáltunk Budán

Az ócska cipő, a legendás FIAT–500-as, galerik, indiánozás, állambiztonsági jelentések és végtelen presszókörutak. Erről meséltek nekünk az utcák és épületek azon az elvarázsolt napon a Vízivárosban. A szemünk előtt kelt életre az idő, melyről ugyan már hallottunk, de korunk révén elképzelni sem tudtuk. A 70-es évek átkos Budapestje egy vasárnap délelőtt erejéig visszatért.

“A Vízivárosban minden megtörtént, a lányok, a szabadság, a saját otthon, Géza, Baksa, a dalok, akkor lett az autóm.” Egy, még az életében legendává vált művész mondatai ezek, így nem véletlen, hogy innen indulunk a Hosszúlépés Cseh Tamás Budán fedőnevű sétáján. Az épülő-szépülő Batthyány tér metrókijáratánál még éppen szűkösen elférünk a fapalánkok mellett és megállapítható: az érdeklődők között kor alapján legalább hárman még rejtegethetnek otthon bakelitlemezeket.

A Batthyany-téren talán egy talpalatnyi hely még akad
A Batthyány téren talán egy talpalatnyi hely még akad

Városblogger-vezetőnkkel és tablettel felszerelkezve vágunk neki az ifjúsági problémáknak, melyen a rendszer ’56 után igencsak törte a fejét. Ennek állítólag a rendőrségi nyelvhasználat is sokat köszönhetett: többek között ekkor jöttek divatba a galeri és jampec kifejezések. Séta közben hallgatjuk a történeteket a megfigyelt fiatalokról, az önkifejezés igénye miatt a 60-as években itthon megugró gitáreladásokról, egy véletlenül elfelejtett gépkocsi-nyereménybetétkönyvről és az osztályfőnökről, aki a Mókus helyett indiánnevet választott volna őrsének – ha hagyják.

Lehetetlen küldetés az Iskola utcában

Sorozatunk első része: Hollywood-túra Budapesten: végigjártuk a híres forgatási helyszíneket

A 35. szám alatt igazi bennfentes információt kapunk. Kicsit kár ugyan, hogy nem tudunk benézni az egykori albérletbe, melyet Cseh Tamás az akkori, kínzó pesti lakáshiányban a szerencsének, egy kollégájának és a rettegett házmestereknek köszönhetett. Így elmondás alapján képzeljük el a lakást egy hokedlivel, sodronyos ággyal, újságpapír-tapétával és vissza nem váltható vodkásüvegekkel. No meg Bereményi Gézával, aki egy pesti éjszaka után a legenda szerint éktelen csengetéssel és Az ócska cipővel lépett az énekes életébe. A kapura írt rövid üzenetek története pedig Tündikét, a helyi kávézó egykori kiszolgálónőjét is hőseink életének fontos állomásaként említi.

Képzeletbeli lakók az Iskola utca 35-ben és Cseh Tamás
Képzeletbeli lakók az Iskola utca 35.-ben és Cseh Tamás

 

Isolabella, Angelika, Kex és a talponállók

Amiből akadt bőven a környéken a művészek, munkások és a rendszer örömére. Ahol gyorsan felhajthatták mindennapi betevőjüket a vendégek, hogy aztán munkába siessenek, ahol nagy bajt nem kevertek. Elámulunk, milyen volt a titkosrendőrökkel megfigyelt állami és magántulajdonban lévő kávéházak, kocsmák, presszók élete, miért volt menő hely az Isolabella, hová szökött Petri György a gimnázium nagyszünetében, és hogyan segített egy ex libris Cseh Tamásnak, melyet  a sarokról egy visszavonult olimpiai bajnok-presszótulajdonos rendelt tőle.

Még mindig megvan az Isolabella régi felirata
Még mindig megvan az Isolabella régi felirata

Pár méterrel távolabb, az állítólagos törzshely Horgásztanya vendéglő előtt egy rövid időt megélt, de Cseh Tamás pályája szempontjából annál fontosabb zenekarról, a Baksa-Soós János vezette Kex együttesről szól a szó. A múlt homályában róluk kevés feljegyzés maradt, talán egy kislemez és kockák Mészáros Márta filmjéből. Legrészletesebbnek azok az állambiztonsági jelentések bizonyulnak, melyek az avantgárd rock jelzővel illetett koncertjeiken állítólag a közönségre kekszet szóró formabontó társulatról készültek. Velük lépett fel Cseh Tamás nagyobb közönség előtt először, többek között a Párizs kertjében. Tudták, hogy amiről nem lehet beszélni, arról énekelni kell – és így is tettek mindannyian.

A Kex együttes állítólagos törzshelye
A Kex együttes állítólagos törzshelye

 

A Párizs-kert melletti házak lakói érthető módon általában nem rajongtak a koncertekért
A Párizs kertje melletti házak lakói érthető módon általában nem rajongtak a koncertekért

Maradunk itt, neve is van: Budapest…

…énekli Cseh Tamás, és ehhez hozzátartozik a jóleső hétvégi csendben fürdő Bem rakpart. A hűvös gangos házban, ahol ma a Budavári Művelődési Ház figyel és egykor egy ifjúsági zenei klub működött, ámulva hallgatjuk a mesét arról, hogyan invitálta meg őt egy elbeszélgetésre a rendszer a klubról jelentő ügynök ajánlására, valamint egy játék pisztoly kapcsán. Kiderül, hogy a végül megszerzett párizsi útlevél hatalmas nyomás volt számára: ezen az utazáson döntenie kellett, mit szeretne. Állítólag a megérkezés után nem sokkal a Montmarte-on már nem maradt kérdés: hazamenni.

Füst a szemében és az Ifipark

Negyedórás utunk lihegve vezet innen a budai Vár oldalához, azon a lépcsősoron, ahol a legenda szerint Baksa-Soóst lenyűgözte Cseh Tamás, más néven Füst a szemében, indiánozáson edzett kondija. A bakonybéli nyarak és telek, a sátrakban töltött erdei élet korhű fegyverekkel, szerszámokkal, nyelvhasználattal a civilizációból való elvonulás örömét jelentette az indián közösség számára. Bár nyugodtan itt sem aludhattak, a megfigyelők ide is beépültek, a történet szerint még a naplóját is ellopták.

A legenda szerint innen hívta Baksa-Soós beszélgetni Cseh Tamást
A legenda szerint innen hívta Baksa-Soós beszélgetni Cseh Tamást

 

A Vár volt Cseh Tamás egyik legkedvesebb helye Budapesten
A Vár volt Cseh Tamás egyik legkedvesebb helye Budapesten

De az indiánozás mellett szerencsére jutott idő a zenére is. Utolsó állomásunk, az énekes kedvenc helye, a Vár, további történeteket hallgat velünk együtt csendben Cseh Tamásék óriási sikereiről, a 25. Színház legendás dalestjeiről, az élet-halál ura Sanzon- és Táncdalbizottságról, arról, hogy különös kegyként hogyan kereste meg Cseh Tamást az egyetlen magyar hanglemezkiadó vezetője. Mire sétánk a szépülő egykori Ifipark panorámájával véget ér, annak legendás pofonjairól ismert, ám korrupt és bukott vezetőjének történetén keresztül már Rajnák személyét sem fedi többé jótékony homály.

Az egykori Ifipark helye újragombolva
Az egykori Ifipark helye újragombolva

 

Itt még javában szépítik az egykori Ifipark helyét
Itt még javában szépítik az egykori Ifipark helyét

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top